De afgelopen jaar landelijk ingevoerde verplichte numerus fixus voor studies rechtsgeleerdheid is alweer van de baan. Na overleg binnen de VSNU zijn universiteiten weer vrij om te bepalen of zij een numerus fixus willen instellen. De faculteiten in Rotterdam, Groningen, Utrecht, Nijmegen, Tilburg en Maastricht willen dit alvast niet en hanteren voor het collegejaar 2014-2015 geen beperking meer voor het aantal nieuwe studenten.
Door Joris Rietbroek
De VSNU bevestigt dat de vorig jaar landelijk gemaakte afspraak over numerus fixus is komen te vervallen, nadat meerdere universiteiten bij een evaluatie aangaven er niet mee verder te willen. Eerder bleek al dat de numerus fixus van de meeste Nederlandse rechtenstudies niet werd gehaald. De VU in Amsterdam geeft desgevraagd aan wel een numerus fixus te blijven hanteren, evenals de Universiteit Leiden, omdat de Leidse faculteit ‘niet te veel studenten wil hebben.’ “Dat zou de kwaliteit van het onderwijs kunnen aantasten”, zegt een woordvoerster. “De praktijk wijst uit dat we vrijwel elke student kunnen plaatsen omdat de aantallen aansluiten bij de natuurlijke instroom.” De UvA heeft nog geen besluit genomen.
Groningen liep voorop met het weer uitbannen van de numerus fixus. Het college van bestuur van de RUG nam het besluit hierover eerder deze maand na overleg met het faculteitsbestuur. De aanmeldingscijfers lagen dit studiejaar lager dan het vastgestelde maximumaantal eerstejaars studenten, zodat een numerus fixus niet noodzakelijk is. Bovendien vindt de RUG dat studiekeuzegesprekken- en activiteiten en de aanmelddeadline van 1 mei betere methoden zijn ‘om een goede match te verkrijgen tussen de student en de opleiding.’
Matching
Ook de Universiteit Utrecht redeneert op die manier en schaft de numerus fixus weer af: de Utrechtse faculteit zet voortaan scherper in op matchingstrajecten als onderdeel van de inschrijving, met het doel de meeste gemotiveerde studenten te bereiken. In deze fase vullen aanstaande studenten een matchingsformulier in en volgen zij een werkcollege of een practicum om te ontdekken of de studie echt wel bij hen past.
In Maastricht overtrof het aantal aanmeldingen (170) weliswaar lichtjes de vastgestelde numerus fixus van 150 studenten, maar toch gaat de Universiteit Maastricht er niet mee verder. “We zijn nooit voorstander geweest, omdat wij voor de invoering van de fixus zelf al een ‘matching & binding’-systeem hadden dat een doeltreffend selectiemiddel was”, zegt een woordvoerder. “Vanaf het volgende collegejaar gaan we dan ook weer volgens dit systeem om de meest geschikte en gemotiveerde studenten te kunnen selecteren.”
Administratieve rompslomp
Bij de Erasmus School of Law kwam het aantal aanmeldingen (circa 550) dit jaar niet eens in de buurt van het vastgestelde maximum van 650 studenten. De afgelopen jaren werd de numerus fixus voor rechtsgeleerdheid in Rotterdam meerdere malen (her)ingevoerd en weer afgeschaft. Met de verplichte invoering voor het lopende studiejaar was de Erasmus-universiteit niet gelukkig, vanwege het vele extra administratieve rompslomp dat de maatregel met zich meebrengt. Daarnaast zou DUO in een laat stadium doorgeven welke studenten worden toegelaten, zodat de universiteit pas op het laatste moment weet hoeveel nieuwe eerstejaars zich precies zullen melden.
Het bestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Nijmeegse Radboud Universiteit schrijft ‘verheugd’ te zijn over de afschaffing. “De faculteit is van mening dat iedereen de kans moet krijgen om goed juridisch onderwijs te volgen en zich te bewijzen door in het eerste studiejaar het Bindend Studieadvies te behalen.” De Radboud Universiteit had er dit studiejaar bewust voor gekozen het aantal beschikbare plekken ruim te houden (600), zodat ook in Nijmegen dit jaar geen student buiten de boot viel.