Er zijn meerdere signalen dat gedetineerden hun advocaten misbruiken. Advocaten hebben geprobeerd informatie van die gedetineerde cliënten naar buiten te brengen. Dat bevestigt directeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) Wim Saris in Nieuwsuur.
Het betreft een veel bredere problematiek dan alleen het voorbeeld van de zaak rondom Ridouan Taghi, vertelt Saris. “Er zijn in elk geval gevallen waar die verdenking er is. Er zijn al langer verdenkingen dat advocaten voor de kar worden gespannen. Dat hoeft overigens niet vrijwillig te zijn, die kunnen ernstig onder druk worden gezet”, zegt Saris.
Criminelen die in beperking zitten mogen alleen contact hebben met hun advocaat of met Justitie. Juist voor deze groep criminelen is de advocaat de enige persoon met een lijn naar buiten toe. “Dat is voor een gedetineerde natuurlijk een heel interessant iemand om te manipuleren. We hebben dat meer gezien en horen dat ook in het buitenland en ik denk dat we hier ook niet naïef in moeten zijn.”
Dekens zijn op de hoogte
De Nederlandse Orde van Advocaten heeft kennisgenomen van de uitlatingen van Wim Saris. De dekens hebben met DJI de afspraak gemaakt dat signalen over advocaten worden gedeeld. Alle ontvangen signalen zullen worden onderzocht. Deze signalen kunnen verschillend zijn: van onbeschoft gedrag tot verdenking van onwettige handelingen.
In 2023 zijn van de DJI zestien signalen over advocaten ontvangen. In alle gevallen is er onderzoek gedaan door de deken. Frédérique ten Berge, deken Midden-Nederland en portefeuillehouder strafrecht en ondermijning: “In ons periodiek overleg met DJI vindt telkens terugkoppeling plaats van alle signalen die DJI breed worden aangereikt. Dit overleg wordt wederzijds zeer gewaardeerd.”