Notarissen hebben in 2021 2.000.297 akten gepasseerd. Dat zijn er bijna 59.000 meer dan in 2020, een stijging van drie procent, zo blijkt uit het recent gepubliceerde KNB Jaaroverzicht 2021.
Het is het derde jaar op rij dat notarissen een recordaantal akten passeren, en in vijf jaar tijd is het aantal notariële akten toegenomen met circa 19 procent.
De meeste akten werden in 2021 gepasseerd in de provincie Zuid-Holland: 376.747 in totaal. Noord-Holland en Noord-Brabant volgen met achtereenvolgens 361.010 en 297.300 akten, en de minste akten werden – ondanks een lichte stijging van 0,8 procent ten opzichte van 2020 – gepasseerd in Flevoland (43.821).
De snelste stijgers, qua aantal gepasseerde akten, waren in 2021 respectievelijk Noord-Holland (8,5 procent), Overijssel (6,6 procent) en Drenthe (4,8 procent). Slechts in drie provincies daalden het aantal gepasseerde akten vorig jaar: in Zeeland (6,5 procent), Limburg (1,4 procent) en Noord-Brabant (slechts 0,01 procent).
(Tekst loopt verder onder staafdiagram.)
Man-vrouwverdeling
Verder blijkt uit het jaaroverzicht dat in Nederland, per 1 januari 2022, in het notariaat ruim achtduizend medewerkers werkzaam zijn, waarvan 1.238 notarissen, 1.952 kandidaat-notarissen en 224 toegevoegd notarissen. Zij zijn verspreid over bijna achthonderd kantoren, waarvan ruim de helft een eenmanszaak is.
De meeste notarissen werken in Noord-Holland (335), gevolgd door de provincies Zuid-Holland (272) en Noord-Brabant (206). In Flevoland zijn niet meer dan 27 notarissen werkzaam. Daarna is met 31 notarissen het kleinste aantal werkzaam in Zeeland, gevolgd door Drenthe (40).
Opvallend is de man-vrouwverdeling in het notariaat. Er zijn 881 mannelijke notarissen en 357 vrouwen die het beroep van notaris uitoefenen. Bij kandidaat-notarissen is de verhouding echter tegenovergesteld: 1.374 vrouwen tegenover 578 mannen. Ook de verhouding onder toegevoegd notarissen toont een soortgelijk beeld. Zo zijn er 165 vrouwen toegevoegd notaris en maar 59 mannen.
(Tekst loopt verder onder cirkeldiagram.)
Trots op het vak
Naast cijfers worden in het jaaroverzicht ook verschillende initiatieven van de KNB uit 2021 uitgelicht. Zo is de beroepsorganisatie vorig jaar op verschillende manieren bezig geweest om het notariaat futureproof te maken en te houden. Er is bijvoorbeeld een 'Reflectie Instrument' voor (kandidaat-)notarissen ontwikkeld. Dat is 'een online applicatie waarmee zij voor zichzelf kunnen vaststellen welke talenten ze al hebben en wat ze nog zouden kunnen ontwikkelen.'
Daarnaast kunnen KNB-leden werken aan een persoonlijk ontwikkelplan, en is de 'Het moment'-campagne live gegaan. Laatstgenoemde is volgens de KNB bedoeld om de (kandidaat-)notaris trots op het vak te laten zijn en dat uit te stralen.
Noodzakelijk, gezien de drukte waarmee notarissen vorig jaar hadden te kampen, stelt KNB-voorzitter Annerie Ploumen in het voorwoord van het jaaroverzicht. "Deze drukte bevestigt de noodzaak van het programma ‘futurepro(o)f’, want de druk op de arbeidsmarkt neemt alleen maar verder toe. De KNB en het notariaat zullen er daarom alles aan doen om het notariële vak voor de toekomst aantrekkelijk te houden."
Tot slot wordt onder andere ook de realisatie van de digitale oprichting van een besloten vennootschap genoemd als een belangrijke mijlpaal. "Hoewel de bijbehorende wetgeving is vertraagd, was de KNB ruimschoots op tijd klaar om dit in de praktijk te kunnen brengen", aldus Ploumen. "Het is een eerste stap in de richting van het digitaal passeren van meer soorten akte en – uiteindelijk – een digitale akte. Ook hiervoor geldt dat we dit onderwerp de komende jaren regelmatig bij u onder de aandacht zullen brengen."
Lees hier het KNB Jaaroverzicht 2021