De Marian Kennedy Fellowship wordt dit jaar uitgereikt aan Sofia Appelgren, oprichtster van Mitt Liv (‘Mijn leven’). Deze organisatie richt zich op de arbeidsparticipatie van jonge, ambitieuze allochtone vrouwen uit de grote steden van Zweden. Mitt Liv koppelt hen via een mentorprogramma aan Zweedse bedrijven die diversiteit op de werkvloer tot speerpunt hebben gemaakt. Als fellow ontvangt Sofia Appelgren een beurs van €10.000. Dat meldt Kennedy Van der Laan in een persbericht.
De fellowship is een initiatief van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan en richt zich op het verbeteren van de positie van vrouwen. Jaarlijks steunt de fellowship een persoon of organisatie die zich op innovatieve en duurzame wijze inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen. De Marian Kennedy Fellowship werd in 2008 in het leven geroepen als eerbetoon aan Marian Kennedy nadat zij afscheid nam van Kennedy Van der Laan en de advocatuur. De medeoprichter en -naamgever van Kennedy Van der Laan heeft zich altijd ingezet voor verbetering van de positie van vrouwen.
Fenna van Dijk, associate partner bij Kennedy Van der Laan en lid van de Marian Kennedy Fellowship Commissie, is lovend over Appelgren. “Met haar positivisme, haar enthousiasme en tegelijkertijd haar zakelijke benadering maakt Appelgren van Mitt Liv een bijzondere en effectieve organisatie”, zegt Van Dijk. “Daarbij leert ze de vrouwen niet alleen de vaardigheden die ze nodig hebben op de arbeidsmarkt, ze brengt hen ook in contact met rolmodellen bij bedrijven. Dat werkt voor de deelnemende vrouwen bijzonder stimulerend.”
Mitt Liv is in 2008 opgericht door Sofia Appelgren. Met de organisatie wil zij wat doen aan de toenemende segregatie in Zweden waar grote groepen allochtonen niet of nauwelijks toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Het ontbreekt velen van hen aan voldoende kennis van en contacten bij het bedrijfsleven. Met name jonge vrouwen lukt het maar moeilijk om een baan te vinden: gemiddeld vinden ze pas negen jaar na emigratie naar Zweden betaald werk. “Met ons programma zijn we in staat deze periode aanmerkelijk in te korten”, zegt Appelgren. “De grote kracht van ons programma schuilt in het feit dat we vrouwen niet als slachtoffer benaderen, maar juist vanuit hun kracht werken. Deze vrouwen zijn bijzonder gemotiveerd en vaak goed opgeleid. Ze kennen alleen onvoldoende de weg in het bedrijfsleven. Daar helpen wij bij.”
Appelgren en haar medewerkers selecteren op hogescholen, universiteiten en arbeidsbureaus jonge vrouwen van allochtone afkomst. Doorslaggevend is de drive van de vrouwen: alleen bijzonder gemotiveerde vrouwen kunnen deelnemen aan het programma. Mitt Liv biedt hen een uitgebreid programma gericht op het opbouwen van zakelijke netwerken, persoonlijke ontwikkeling en het vergroten van vaardigheden die nodig zijn bij het verkrijgen van een baan zoals presenteren en solliciteren. De vrouwen worden gekoppeld aan mentoren van grote bedrijven die betalen voor het partnerprogramma. Momenteel werkt Mitt Liv onder andere met Volvo, cosmeticabedrijf Mary Kay en advocatenkantoor Vinge. Mitt Liv is begonnen in Göteborg maar werkt inmiddels ook vanuit Stockholm en binnenkort Malmö. Ook vanuit Kopenhagen is er interesse.
De Marian Kennedy Fellowship
The Marian Kennedy Fellowship is een beurs van € 10.000. De prijs is al drie keer eerder uitgereikt door Kennedy Van der Laan. In 2010 was Peninah Nthenya van Safe Spaces in Kenia de fellow. Safes Spaces zorgt er voor dat meiden middels sport fysiek fitter maar vooral weerbaarder en mondiger worden. In 2009 ging de prijs naar Empowering Women in Nepal, in 2008 kreeg Wadzanai Katsande uit Zimbabwe de beurs voor haar programma voor weesmeisjes.
De Marian Kennedy Fellowship wordt bij het kiezen van de fellow ondersteund door Ashoka, een wereldwijde organisatie voor sociaal ondernemers. Om in aanmerking te komen voor de prijs moeten personen of organisaties aan een aantal criteria voldoen. Projecten moeten maatschappelijke verbetering van vrouwen of meisjes tot doel hebben, een duurzaam karakter hebben, tot aantoonbaar effect leiden en in verschillende regio’s in de wereld implementeerbaar zijn. Meer informatie over ‘De Marian Kennedy Fellowship’ en de criteria is te vinden op www.kennedyvanderlaan.nl/mariankennedyfellowship.