Een oud-managing partner van de Brusselse vestiging van voormalig Engels kantoor Hammonds (fuseerde in 2011 met Squire Sanders & Dempsey, tegenwoordig Squire Patton Boggs), is uit de Britse advocatuur verbannen omdat hij onder meer de kosten van diverse luxe familievakanties doorberekende aan cliënten. Het gaat om de van oorsprong Griekse Konstantinos Adamantopoulos, melden Britse juridische media.
De recentelijk gepubliceerde uitspraak van de Engelse tuchtrechter – het Solicitors Disciplinary Tribunal (SDT) – omvat liefst 116 kantjes en stelt dat ‘big biller’ Adamantopoulos nooit meer voor een Brits advocatenkantoor mag werken, in welke hoedanigheid dan ook. Hem van het tableau schrappen bleek niet mogelijk: hij stond al enige tijd niet meer geregistreerd als advocaat en hield er sinds kort een eigen consultancykantoor op na.
De fraude kwam in 2013 reeds aan het licht na onderzoek door KPMG, waarna Adamantopoulos afgelopen jaar meerdere malen voor de tuchtrechter mocht verschijnen. Tot de fusie in 2011 was hij managing partner van Hammonds in Brussel. Het SDT acht nu bewezen dat hij zonder toestemming gelden van Hammonds voor eigen gebruik aanwendde en dat hij de kosten van zijn familievakanties doorberekende aan cliënten van het kantoor.
Zo ging de rekening van 7.000 euro voor een vakantie naar zijn thuisland Griekenland stiekem naar meerdere cliënten. Aan andere cliënten berekende hij de kosten door van een reis naar de Dominicaanse Republiek en ook van een skivakantie met de hele familie naar Zwitserland, die 16.000 euro mocht kosten. De gevallen advocaat claimde dat hij tijdens vakanties werkzaamheden verrichtte voor de cliënten die hij factureerde – en dat dit ook met hen was afgesproken –, maar daar ging het tuchtrechtelijk tribunaal niet in mee. Het kantoor heeft de betreffende cliënten uiteindelijk terugbetaald.
Die vakanties waren nog niet alles: ook gebruikte Adamantopoulos zonder toestemming 36.000 euro van het kantoor om aandeelhouders van de onder zijn supervisie gevallen afsplitsing Hammonds Direct terug te betalen in het kader van een cash call. Tevens richtte hij met kantoorgeld vanuit belastingoogpunt een Belgische onderneming op en sjoemelde hij met zijn omzetcijfers: hij bleek in de praktijk 80.000 euro minder te hebben verdiend voor kantoor dan hij had aangegeven.
Het verweer van de geboren Griek dat KPMG en oud-kantoorgenoten onder een hoedje moeten hebben gespeeld om hem met behulp van een beschadigend rapport weg te werken, verwijst het SDT naar het rijk der fabelen. Het oordeel van de tuchtrechter over Adamantopoulos op al deze punten: ‘He has been dishonest by the ordinary standards of reasonable and honest people.’