Vanwege het economisch herstel vroegen kopers in 2013 minder zekerheden, bijvoorbeeld in de vorm van garanties, dan in eerdere jaren. Dat is één van de conclusies die advocatenkantoor CMS trekt in de zesde editie van haar jaarlijkse M&A Study. Het kantoor heeft hiervoor meer dan 2.000 deals geanalyseerd waaraan het tussen 2007 en 2013 werkte.
Het aantal kopers dat dergelijke zekerheden bedong, in de vorm van een bankgarantie, escrow of inhouding van een deel van de koopprijs, is volgens het rapport met 7% gedaald naar 35%. “Wij denken dat kopers iets minder aan zekerheid hechten vanwege het economische herstel”, zegt Roman Tarlavski, Hoofd Corporate/M&A van CMS Derks Star Busmann.
“De angst dat de verkoper na de transactie omvalt en dus geen verhaal zal kunnen bieden, is iets afgenomen. De allocatie van risico tussen koper en verkoper in overnametransacties in het afgelopen jaar laat een grotere consistentie zien. Dat maakt het verloop van een transactie beter voorspelbaar dan drie jaar geleden,” aldus Tarlavski.
Locked box
Een andere opvallende conclusie in het rapport is dat er bij meer dan de helft van de Europese deals sprake was van een koopprijs die vaststond, en dus niet meer kon worden aangepast. In de VS was volgens CMS daarentegen juist sprake van een omgekeerde trend, waarbij in meer dan 85% van de transacties sprake was van een mogelijkheid tot aanpassing van de koopprijs na overdracht.
Dit verschil in aanpak schetst volgens het rapport slechts één van de vele verschillen tussen de Europese en Amerikaanse overnamepraktijk, en laat zich volgens Tarlavski vrij gemakkelijk uitleggen. “In Europa heeft men in de afgelopen tien jaar het Locked Box mechanisme omarmd, waarbij de prijs van de aandelen wordt vastgelegd op basis van boekhoudkundige gegevens op een datum gelegen vóór de overdrachtsdatum, in plaats van op basis van gegevens per overdrachtsdatum (closing accounts). In de VS heeft dit mechanisme, waarbij koper een risico loopt ten aanzien van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden na deze balansdatum, geen voet aan de grond gekregen.”
Aansprakelijkheidsplafonds
Er zijn volgens het rapport ook nog steeds grote regionale verschillen in de wijze waarop transacties worden gedaan. Zo was Tarlavski verrast door het feit dat in Nederland regelmatig liability caps (aansprakelijkheidsplafonds voor verkopende partijen) worden overeengekomen van minder dan 25% van de koopprijs, terwijl deze in Europa doorgaans wat hoger liggen. “Wij zien wel een toenemende druk op de liability caps. Het feit dat kopers kennelijk bereid zijn om lagere caps te accepteren, is ook een teken van het toegenomen vertrouwen.” De gemiddelde hoogte van de liability caps in Nederland komt volgens het rapport overigens overeen met die van de rest van Europa.