Afgelopen jaar was er slechts één internationale beursgang en er waren minder grensoverschrijdende deals dan in 2018. Dat blijkt uit afzonderlijke onderzoeken van Allen & Overy en Baker McKenzie.
De Amsterdamse advocatenkantoren publiceerden afgelopen week het M&A Insights Rapport Q4 2019 (Allen & Overy) en de Cross-Border IPO-index 2019 (Baker McKenzie). Uit dit tweede rapport blijkt dat er slechts één internationale notering was op de Euronext Amsterdam.
Groots en binnenlands
De waarde van grensoverschrijdende deals in 2019 is met 27% gedaald ten opzichte van 2018. Binnenlandse transacties voerden in 2019 zelfs de boventoon, stelt het M&A Insights Rapport, en niet enkel in Nederland, maar wereldwijd. Zo vonden de tien grootste deals van het jaar plaats binnen landsgrenzen. Verder is wereldwijd de waarde en het volume van deals met ongeveer zeven en tien procent gedaald.
Toch was er niet louter neergang het afgelopen jaar. Allen & Overy stelt vast dat er een heropleving is van strategische mega deals: 43% van de waarde van wereldwijde fusies en overnames is opgemaakt uit deals van meer dan vijf miljard Amerikaanse dollar. Daarnaast maken deals van meer dan tien miljard dollar 33% van de totale waarde uit.
‘De-internationalisering’
Ook op het vlak van beursintroducties was er in 2019 sprake van een ‘de-internationalisering’, blijkt uit de Cross-Border IPO-index. Zo nam niet alleen de totale IPO-activiteit af met twintig procent, maar was er ook een daling van grensoverschrijdende IPO’s. De EMEA-regio zag bijvoorbeeld een daling van 71 procent in grensoverschrijdende IPO-activiteit.
Bijkomend concludeert Baker McKenzie dat er in 2019 geen beursintroducties waren door Nederlandse bedrijven, terwijl in 2018 vier Nederlandse ondernemingen naar de beurs gingen. De eerder genoemde en enige grensoverschrijdende notering komt van Marel, een leverancier van IJslandse voedselverwerkingssystemen. Dit bedrijf kondigde in juni haar beursgang aan en haalde 302 miljoen dollar op.
Onrust
Zowel Baker McKenzie als Allen & Overy linken deze ontwikkelingen aan internationale economische en politieke onrust. Christiaan de Brauw, partner bij Allen & Overy, stelt echter dat de overnamemarkt overeind blijft óndanks deze beroering: “Hoewel er de nodige macro-economische en politieke onrust bestaat, blijft de overnamemarkt robuust en actief. Markpartijen laten zich dus nog niet afschrikken.”
In de Baker McKenzie-index wordt echter geconcludeerd dat de geopolitieke onzekerheden wel degelijk de IPO-activiteit temperde. Zo zou de beursnotering van Alibaba eigenlijk begin 2019 plaatsvinden, maar door politieke onrust werd deze vertraagd tot laat november. Rebecca Kuijper-Zimmerman, advocaat en legal director bij Baker McKenzie, stelt verder dat “ook de Nederlandse kapitaalmarkt […] last [heeft] gehad van de internationale politieke en economische onzekerheden, met als gevolg dat er terughoudendheid was van de beleggers.”
Lees hier het M&A Insights Rapport Q4 2019 en de Cross-Border IPO-index 2019.