Het glazen plafond is nog steeds niet doorbroken. De overheid gaat nu in samenwerking met het bedrijfsleven proberen om meer vrouwen aan de top te krijgen. Loyens & Loeff is hier ook bij betrokken.
Het kabinet heeft tijdens een bijeenkomst op dinsdag 30 oktober samen met het bedrijfsleven, VNO-NCW en de FNV een intentieverklaring ondertekend over meer vrouwen aan de top. De ondertekening vond plaats op initiatief van het platform TopBrainstorm. Loyens & Loeff sponsort dit platform met werk- en denktijd. Belastingadviseur Carola van den Bruinhorst is benaderd om namens Loyens & Loeff deel te nemen aan het project.
Initiatief
Van den Bruinhorst: “Het initiatief voor het platform is afkomstig van Marieke Bax. Zij heeft bij diverse multinationals gewerkt en gebruikt op dit moment haar sabbatical om dit initiatief uit te voeren. Zij zat tijdens een diner naast Jan Peter Balkenende en Alexander Rinnooij en vertelde over haar goede ervaringen die zij had in het buitenland. Zij constateerde bij terugkomst in Nederland dat veel zaken hier slecht zijn geregeld voor vrouwen die in de top van het bedrijfsleven willen werken. Vanuit de overheid is toen gevraagd of zij een platform wilde samenstellen waarmee zij haar ideeën kon gaan vormgeven Via via ben ik door Marieke benaderd om aan TopBrainstorm mee te doen.”
Van den Bruinhorst heeft daarop collega-adviseurs van het kantoor gevraagd mee te denken over een aantal fiscale en juridische maatregelen die de weg naar en het functioneren aan de top voor vrouwen makkelijker maken. Over deze en andere praktische voorstellen om de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten, werd tijdens de bijeenkomst gediscussieerd door deelnemers vanuit de overheid, onder wie minister-president Balkenende, minister Plasterk, staatssecretaris Heemskerk, SER-voorzitter Rinnooy Kan, vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties en zo’n veertig topvrouwen uit het bedrijfsleven.
9 van 107 vennoten vrouw
De sponsoring van TopBrainstorm door Loyens & Loeff komt ook het kantoor zelf ten goede. Hoewel er al wel aandacht was voor de man-vrouw verhouding binnen het kantoor, kan hier nog veel aan worden verbeterd. Dat beaamt Van den Bruinhorst ook: “Het aantal vrouwen op vennotenniveau neemt wel toe, maar het is nog niet optimaal. Nu zijn 9 van de 107 vennoten vrouw. Dat kan natuurlijk veel beter. Daartoe hebben we onder meer voorgesteld om het toe te staan om voor 80% vennoot te zijn en dat is ook geaccordeerd. Voorheen was dit alleen mogelijk in uitzonderlijke gevallen of gedurende een bepaalde periode. En de ervaringen die ik bij TopBrainstorm opdoe worden uiteraard intern gedeeld. Een aantal initiatieven daarvan zullen we intern verder gaan ontplooien.”
Operatie Goudvis
Carola van den Bruinhorst leidde de discussie over één van de Loyens & Loeff-voorstellen, genaamd ‘Operatie Goudvis’, als het kleine broertje van ‘Operatie Walvis’. Van den Bruinhorst: “Een hogere arbeidsparticipatie zal gepaard gaan met meer uitbesteden van huishoudelijke taken. De eveneens door ons voorgestelde beperking van de deeltijdfactor en de daarbij behorende flexibilisering van de arbeidstijden zullen er toe leiden dat de behoefte aan oppas aan huis zal toenemen. Op dit gebied kan nog veel verbeterd worden. De administratieve rompslomp voor het inschakelen van huishoudelijke hulp en oppas aan huis moet eenvoudiger en uitgebreider. Dat geldt ook voor de huidige regeling voor toelating van au pairs van buiten de EU.”
Naast Operatie Goudvis worden ook de overige ideeën van Loyens & Loeff en andere sponsors uit het bedrijfsleven meegenomen in een plan van aanpak. Dit wordt de komende maanden verder uitgewerkt. Een commissie onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker (Ambassadeursnetwerk) zal zich hiermee bezighouden. Tot de andere sponsors behoren onder andere McKinsey, Accenture, KPN, het Financieele Dagblad, IBM en Hulskamp Design. Alle sponsors ondersteunen met denk- en werktijd voor het uitwerken van concrete initiatieven om diversiteit aan de top te bevorderen.