Het Britse advocatenkantoor Lovells en het Amerikaanse kantoor Hogan & Hartson gaan samen verder onder de naam Hogan Lovells, als de partners van beide kantoren instemmen met de voorgestelde transatlantische fusie. Dat meldt Legal Week. De geplande naamsverandering kwam ter sprake in gedetailleerde informatie rond de baanbrekende fusie die begin deze maand werd rondgestuurd naar Lovells-partners.
Het document onthult verder dat het samengesmolten kantoor twee operationele centra – in Londen en in Washington DC – zal behouden. Lovells’ bestaande Amerikaanse partners zullen overgaan op Hogan’s huidige limited liability partnership (LLP), dat onder de nieuwe naam verdergaat. Hogan’s Europese partners zullen overgaan op Lovells’ LLP, dat eveneens de nieuwe naam krijgt.
Het samengevoegde kantoor zal worden geleid door de managing partner van Lovells, David Harris, en door voorzitter Warren Gorrell. Zij blijven beiden tot 2014 aan als co-chief executive. Lovells’ senior partner John Young wordt co-voorzitter samen met een tot nog toe onbekende partner bij Hogan.
Vrij uniek
Klaas Bisschop, local managing partner van Lovells Amsterdam, zegt dat de gevolgen voor de Amsterdamse vestiging van het kantoor – als de fusie doorgaat – vooral voelbaar zullen zijn op het gebied van uitbreiding. “We hebben nu uit mijn hoofd 40 fee earners. Na de eventuele fusie gaan we verder op zoek naar een versterking van het aantal praktijkgroepen om zo de synergie als gevolg van de fusie te vergroten. Het gaat dan vooral om de praktijkgroepen corporate, finance en dispute resolution, waarbij we streven naar 60 tot 70 fee earners in totaal. Die uibreiding wordt overigens gradueel.” Omdat Hogan geen kantoor houdt in Amsterdam zullen er geen gevolgen
zijn in de vorm van “integratieperikelen”, zegt Bisschop.
Het resultaat wordt volgens hem “een vrij uniek platform voor dienstverlening aan weerszijden van de oceaan. Er zijn maar weinig kantoren die dat doen.”
De nieuwe managementstructuur gaat in algemene zin lijken op het Lovells-systeem, dat bestaat uit een raad met tien leden plus een internationaal managementcomité dat dezelfde verantwoordelijkheden krijgt als Lovell’s huidige internationale leiderschap. Beide organen zullen evenredig worden gerepresenteerd door Lovells en Hogan. Het kantoor behoudt Lovells’ praktijkgroep en praktijkstructuur.
Wel zal de beloning van Lovells-partners binnenkort meer gaan lijken op die van Hogan, waarbij het lockstep systeem wordt omgevormd tot een op verdiensten gebaseerd puntensysteem met daarbovenop een prestatiegerelateerde bonus. Lovells overwoog al dit type bonus in te voeren, voordat de fusieonderhandelingen van start gingen.
Lovells-partners zullen de fusie later deze week in Lissabon bespreken tijdens hun jaarlijkse partnerbijeenkomst. Naar verwachting bereiken ze halverwege december overeenstemming over de deal. Na goedkeuring wordt de fusie vanaf 1 mei 2010 in de praktijk gebracht.