Algemeen
Juridische terreinen
Aantal personeelsleden
Cultuur
Studentenstage
Training
Kennismaken
Solliciteren
Typisch Linklaters
Algemeen
Linklaters is één van de meest vooraanstaande internationale advocatenkantoren ter wereld, met een wereldwijd netwerk van 30 kantoren in 23 landen.
In Amsterdam is het kantoor een relatief nieuwe verschijning – maar wel een die snel groeit. In 1999 zijn ze van start gegaan met twee partners en vier medewerkers. Op dit moment beschikt het kantoor over een team van meer dan 60 mensen. In Nederland is Linklaters het grootste kleinbedrijf dat er te vinden is. Ze hebben een internationaal cliëntenbestand dat gezien mag worden, en het kantoor biedt haar advocaten de gelegenheid om zeer vroeg in hun carrière aan grote zaken mee te werken. Dit is een echt Nederlandse vestiging gericht op de hele wereld.
Linklaters biedt afgestudeerden een traineeship of stage van drie jaar. Deze stage omvat 18 maanden in een keuze uit twee praktijkgroepen die afhangt van je persoonlijke interesses en zakelijke behoeften. De belangrijkste rekruteringsmogelijkheden liggen op het gebied van corporate law, banking en capital markets met verdere mogelijkheden in het Notariële team en de praktijkgroepen Arbeidsrecht en Fiscaal recht.
Juridische terreinen
Linklaters geeft haar klanten juridisch advies naar Nederlands recht en internationaal recht op een groot aantal terreinen uiteenlopend van capital markets, corporate, private equity en banking tot regelgeving en vermogensbeheer. Het kantoor heeft al bewezen dat ze als onderdeel van een wereldwijd team met gemak de grootste en meest complexe, grensoverschrijdende transacties kan verwerken. Nu breiden ze hun reputatie en dienstverlening nog verder uit op gebieden als notarieel-, fiscaal- en arbeidsrecht.
De groei en voortdurend veranderende aard van de Amsterdamse vestiging is een afspiegeling van het levendig Nederlands juridisch landschap in ontwikkeling. Het Nederlandse recht in zijn algemeenheid funtioneert binnen een bredere internationale markt, waardoor de praktijk binnen Europa en de rest van de wereld een centrale plaats in neemt. Als de medewerkers van het uitzicht vanuit het kantoor boven in het WTC in Amsterdam genieten, is het een stimulerende gedachte dat ze zich zowel nationaal als internationaal in het centrum bevinden.
Maar wat betekent dit allemaal voor jou? Het betekent dat binnen een aantal weken nadat je bij Linklaters bent komen werken, je te maken kunt krijgen met grote zaken die vaak praktijk- en grensoverschrijdend zijn. Het betekent dat je komt te werken met deskundigen hier in Amsterdam en dat je samen zult werken met collega’s over de hele wereld. En het betekent ook dat je jezelf ideaal positioneert om een compleet jurist te worden.
Aantal personeelsleden
In Amsterdam is Linklaters in 1999 met 6 mensen begonnen. Nu werken er meer dan 60. Je zou niet alleen werken met enkele van de beste advocaten van Nederland, maar ook met 5.000 anderen in 23 landen over de hele wereld.
Cultuur
Stel je eens voor dat je komt te werken bij een internationaal advocatenkantoor dat alle voordelen van zijn sterke wereldwijde positie en invloed combineert met de avontuurlijke vitaliteit van een jong, startend kantoor.
In essentie vind je dit allemaal in de Amsterdamse vestiging van Linklaters. Aanvankelijk groeide het kantoor gestaag, daarna spectaculair – van 13 naar 60 mensen in niet meer dan 18 maanden. Maar anders dan wat je misschien zou verwachten, leidt dit niet tot scheidslijnen en hiërarchische lagen. Verre van dat. Dat is niet de manier waarop Linklaters werkt. Het betekent gewoon dat zich steeds nieuwe mogelijkheden voordoen in een team dat zeer hecht is, goed samenwerkt en elkaar onderling steunt. De informele cultuur valt direct op als je binnenkomt. Tegelijkertijd wordt je duidelijk, dat je voor een kantoor werkt dat baanbrekend werk verzet voor A-lijst cliënten over de hele wereld.
Linklaters wil niet ontkennen dat het een meritocratie is in de zin dat talent het paspoort is naar groei en ontwikkeling. Maar ze zijn ook zeer een democratie. Iedereen, maar dan ook iedereen heeft het recht om zijn zegje te doen, gehoord te worden en invloed uit te oefenen. Dit is beslist niet zo bij alle kantoren van deze formaat. Een van de eerste dingen die je zal opvallen bij de mensen van Linklaters is dat ze benaderbaar zijn. Dit komt doordat zij ruim de tijd nemen voor een ander en steeds bereid zijn deskundigheid te delen. Senior professionals werken nauw samen met minder ervaren collega’s. Partners houden hun deur open voor iedereen, niet alleen als loos gebaar, maar echt in overeenstemming met de cultuur van het kantoor. Het kantoor gelooft niet in hiërarchie of scheiding. Linklaters gelooft dat zij alles moeten doen wat nodig is om een optimaal resultaat voor hun cliënten te behalen. Hoe meer zij hun kennis gemeenschappelijk inzetten en de lasten verdelen, des te beter de resultaten altijd zullen zijn.
De stad Amsterdam zelf past uitstekend bij het cultuur van Linklaters. Dit is een levendige, ontwikkelde en zeer gevarieerde stad van allure – bepalingen die net zo goed van toepassing zijn op de mensen van Linklaters. Zij zorgen er ook voor dat ze voldoende de tijd nemen voor ontspanning en plezier als het werk klaar is.
Studentenstage
Een internship (studentenstage) staat centraal in je besluitvorming. De achtweekse stage biedt een unieke gelegenheid om kennis te maken met het reilen en zeilen van het kantoor, en om te zien of een wereldwijde praktijk de juiste keuze voor jou is. Behalve dat je uit de eerste hand ervaring opdoet met de dagelijkse gang van zaken, heb je bovendien toegang tot bronnen van onschatbare waarde bij het schrijven van je scriptie.
In plaats van een gestructureerd programma, biedt Linklaters je de kans om je eigen stage te ontwerpen. Door de interactieve tool op hun website te gebruiken, kun je hun laten weten welke professionele ervaring voor jou het meest relevant is, en zij geven je de kans om in aanraking te komen met de allerbeste training en ondersteuning op die gebieden. Als je wordt uitgekozen, heb je de kans om te werken met de allerbeste juristen en kun je gebruik maken van hun ‘know-how’ systeem van wereldklasse. Hierdoor heb je de meest actuele inzichten, artikelen en standpunten uit de wereldwijde expertisebron die het kantoor is, binnen handbereik.
Nog een belangrijk aspect van de studentenstages is dat Linklaters je niet naar het buitenland stuurt om zo te proberen je te imponeren. We zijn van mening dat de beste manier om te ontdekken wat het werken in het kantoor in Amsterdam inhoudt, is door er daadwerkelijk te werken als echt lid van het team, alsof je een junior medewerker bent. Als je na verloop van tijd permanent bij Linklaters komt werken, zie je jouw carrière zich natuurlijk ontwikkelen tot een echt internationale ervaring.
Alle bijzonderheden over stages, en hoe jij je eigen stage kunt ontwerpen, zijn te vinden op de website van Linklaters.
Training
Linklaters biedt afgestudeerden een traineeship of stage van drie jaar, die bestaat uit twee stageplaatsen van 18 maanden op terreinen als capital markets, corporate law of banking – afhankelijk van je persoonlijke interesses.
Nadat je een week in Londen hebt doorgebracht, waarin je informatie hebt gekregen over Linklaters en je kennis hebt kunnen maken met andere junior collega’s afkomstig uit de hele wereld, kun je beginnen aan het echte werk. Enkele dagen nadat je het kantoor binnen bent gekomen, werk je naast enkele van de beste professionals die er te vinden zijn in grote zaken en internationale projecten, met nationale organisaties en wereldwijde bedrijven. Je zult merken dat je taken toebedeeld krijgt, waarvan men traditioneel vindt dat deze moeten worden behandeld door ervaren advocaten. Maar Linklaters is niet zo traditioneel ingesteld. Ze zijn minder star dan grote kantoren en hebben toch de middelen om dingen voor elkaar te krijgen. Er is eindeloze ondersteuning van collega’s en de deuren staan altijd open. Als je iets wilt weten kun je het gewoon vragen. Als je gebruik wilt maken van de vakkennis en ervaring van een partner of andere medewerker, dan zijn ze er voor jou.
Linklaters vraagt veel van je; maar ze bieden je ook voortdurend de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te verwerven, om je te ontwikkelen en zo een advocaat te worden met een all-round ervaring. Om de drie weken houden ze een ‘Lunch & Learn’ bespreking in het kantoor. Hier snijden ze meestal een actueel onderwerp aan of nemen ze een zaak die relevant is voor iedere junior medewerker en medewerker, waar iedereen iets van opsteekt. Je hebt de beschikking over een wereldwijd know-how systeem, waarin je belangrijke informatie kunt oproepen door middel van een muisklik. Er zijn ook specifieke wekelijkse bijeenkomsten die worden gehouden door de verschillende praktijkgroepen. Ook hierin behandelen ze een onderwerp of een zaak die bijzonder relevant zou kunnen zijn en ‘high profile’ voor bepaalde advocaten of cliënten.
Na verloop van tijd voel je wellicht ook wel iets voor een detachering en dan biedt het kantoor twee types aan: detachering bij een cliënt of in één van de eigen kantoren wereldwijd. Werken binnen de organisatie van de cliënt is iets waardoor je een hele nieuwe kijk krijgt op welke verwachtingen een cliënt heeft van ons als advocatenkantoor. Een van de advocaten is onlangs gedetacheerd geweest bij een financiële dienstverleningsorganisatie, om meer inzicht te krijgen in de cliënt en zijn vraagstukken. Linklaters biedt ook interessante mogelijkheden op al hun kantoren elders in de wereld, waar je een internationale detachering kunt aanvaarden. Of je nu werkt bij een cliënt of binnen Linklaters zelf, dit is een kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en een nog groter netwerk van contactpersonen op te bouwen.
Kennismaken
Gedurende het jaar zet Linklaters de bijzonderheden van hun universitaire evenementen op hun website, zodat je weet waar en wanneer je Linklaters kunt vinden.
In de tussentijd doe je er goed aan je voor nadere informatie in te schrijven op de ‘message board’. Tot het moment waarop je de juristen van Linklaters in levende lijve leert kennen, biedt het ‘message board’ je de gelegenheid hen online allerlei vragen te stellen. Het is ontworpen om je waardevolle informatie te verstrekken over je carrière en juridische zaken. Het biedt een gelegenheid om te chatten met je medestudenten, en gedachten en adviezen uit te wisselen. Je kunt er ook contact zoeken met enkele van de beste juristen in Nederland, en krijgt er een goed idee wat werken bij Linklaters in Amsterdam precies voorstelt.
Solliciteren
Als je echt onderdeel wilt uitmaken van een internationaal advocatenkantoor in een snelgroeiende Nederlandse omgeving, en je beschikt over de ambitie en de gedrevenheid om de uitdaging aan te durven, ga dan naar de website van Linklaters. Daar kun je meer vinden over hun mensen, hun werk en jouw toekomst. Als je vervolgens denkt dat je klaar bent voor de wereld van grensoverschrijdende internationale juridische zaken, moet je solliciteren.
De sollicitatieprocedure is gericht op het vinden van een evenwicht tussen talent en capaciteit – mensen die niet alleen een echt scherpe analytische bijdrage kunnen leveren, maar daarbij ook de echte wereld niet uit het oog verliezen. Dus mag je verwachten dat je wordt beoordeeld op competenties en niet louter op academische kwaliteiten. In iedere fase zal evenzeer worden gekeken naar wat jij in de toekomst te bieden hebt als naar wat jij in het verleden hebt gepresteerd.
En vergeet niet dat je op het ‘message board’ van hun website de kans hebt tot interactie met hun juristen en daarbij nuttig advies kunt krijgen voor het voltooien van je scriptie. De site biedt je ook de mogelijkheid om je eigen stage te ontwerpen op basis van jouw ambities.
Typisch Linklaters
De uitdrukking ‘sociale bedrijfsverantwoordelijkheid’ kan soms klinken als een zwaar drukkende verplichting. Bij Linklaters zien ze dat zo niet. Waar zij zich ter wereld ook mogen bevinden, Linklaters gaat graag de uitdaging aan om iets voor de plaatselijke bevolking te kunnen betekenen en ziet het als een voorrecht dat zij zich in de positie bevinden om dat te kunnen doen. Het is geen filantropie. Het is ook geen liefdadigheid. Het is een overtuigd, pro-actief engagement met het lot van mensen over de hele wereld die sociaal en economisch buitengesloten zijn. De inspanningen zijn er vooral op gericht om mensen en bevolkingsgroepen te helpen bij het ontplooien van hun capaciteiten. Dit zou kunnen betekenen dat Linklaters zich in minder bedeelde gebieden inzet om ondernemingen tot bloei te brengen. Of dat ze mensen daar helpen een uitweg te vinden uit hun problemen.
Een voorbeeld hiervan is het werk in Amsterdam met de charitatieve stichting Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheld – “The National Foundation to Encourage Happiness”. Deze organisatie die voortreffelijk werk doet, steunt jonge asielzoekers in Nederland via culturele projecten en creatieve workshops. Het is schokkend vast te moeten stellen dat één op de drie vluchtelingen hier jonger is dan 18 jaar. Het zijn kinderen en jonge mensen die vaak lijden aan een echt trauma waardoor zij maar slecht in staat zijn om een oplossing te vinden voor een onzekere toekomst. De vrijwilligers van Linklaters stellen hun tijd ter beschikking om in samenwerking met de stichting de kinderen te leren zich te uiten, hun zelfvertrouwen te vergroten en hun problemen aan te pakken. Dit kan door kunst, muziek, toneel, zomerprojecten of gewoon een leuk dagje uit naar het strand.
Iedereen op het kantoor word gestimuleerd om minstens één dag van het jaar te geven aan een door hen te kiezen goed doel. Veel aanmoediging hebben zij niet nodig! Linklaters geeft naast tijd ook geld, doordat 0,5% van de winst voor belasting wereldwijd wordt geschonken aan charitatieve doelen, vooral die doelen die gesteund worden door hun medewerkers.