Advocaat procesrecht Renaldo Willems plaatste vorige week een opvallende oproep op LinkedIn. Voor een zaak die hij in mei 2022 aanhangig maakte, is hij op zoek naar een rechter. Bij de oproep plaatste hij de brief die hij van de Rechtspraak ontving, waarin uitgelegd werd dat de mondelinge behandeling van de zaak niet op korte termijn plaats kon vinden door het rechtertekort.
Gegadigden kunnen volgens Willems hun cv en motivatiebrief naar het kantoor sturen waar hij werkzaam is, of rechtstreeks de Rechtspraak benaderen. De post krijgt online veel bijval, inmiddels hebben ruim driehonderd mensen het verhaal geliket. Ook de Rechtbank Oost-Brabant – de verzender van de brief die bij de post werd geplaatst – reageert onder het bericht. Ze gaan het signaal van Willems doorgeven aan team civiel recht, aldus de reactie.
Nijpend tekort
Willems is niet de enige die last heeft van het nijpende rechtertekort. De rechterlijke markt doet zijn best de achterstanden weg te werken, maar er zijn hier niet genoeg rechters voor. Eerder dit jaar dreigde de rechterlijke macht nog om voor het eerst in de geschiedenis te staken. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) wordt er bij de rechterlijke macht structureel overgewerkt. Gemiddeld werken rechters 33,6 procent over en bij raadsheren en officieren is dit vergelijkbaar of zelfs erger, aldus de vakbond.
De NVvR heeft uiteindelijk wel ingestemd met de nieuwe CAO, zij het ‘zonder enthousiasme’. De rechters eisten ‘enigerlei vorm van compensatie van werkdruk/overwerk’, een ‘reële compensatie’ voor de opgetreden inflatie en dat de onkostenvergoeding voor rechters en officieren ‘onveranderd blijft bestaan’. Met deze maatregelen hoopt de rechtspraak ook weer nieuwe mensen aan te trekken.