Tentamenresultaten die komen te vervallen als rechtenstudenten langer dan vier jaar over hun bachelor doen? Een slechte maatregel en bovendien niet volgens de regels, vond de universiteitsraad van de Universiteit Leiden en gaf een negatief advies. Een prima maatregel, vindt het college van bestuur, om dit advies tot woede van de raad naast zich neer te leggen.
De Leidse rechtenfaculteit hanteerde tot voor kort de zogenoemde vierjaarstermijn met als een van de doelen om studenten sneller te laten studeren. In de praktijk kwam het de afgelopen jaren voor dat enkele tientallen studenten cijfers voor vakken uit het tweede en derde jaar zagen verdampen omdat ze te lang over hun bachelor deden, zodat de studie afronden een praktisch onhaalbare kaart werd. Aanvankelijk werden trage studenten weggestuurd, maar uiteindelijk kreeg een lichting rechtenstudenten afgelopen voorjaar alsnog extra tijd om de benodigde punten te halen en zo hun bachelor af te ronden.
In het jaarlijks door het college van bestuur opnieuw vastgestelde Model Onderwijs en Examenregelingen (OER) staat echter dat tentamencijfers minstens vier jaar geldig moeten zijn. De universiteitsraad vond dat de Leidse rechtenfaculteit zich aan de regels moet houden en adviseerde daarom negatief over het vasthouden aan de vierjaarstermijn voor studenten die tot en met het collegejaar 2011-2012 aan hun rechtenstudie begonnen. Het college van bestuur oordeelde echter dat ‘de maatregel uitvoerig is besproken binnen de faculteit en helder is gecommuniceerd naar studenten.’ Er is daarom ‘geen aanleiding om de maatregel in te trekken.’
Universiteitsraad-voorzitter Pieter Krol laat desgevraagd weten dat de universiteitsraad zich gepasseerd voelt nu het advies zo makkelijk wordt genegeerd. “Het college van bestuur heeft weliswaar het recht om een advies naast zich neer te leggen, maar dan moet dit wel met argumenten gebeuren. En dat is niet het geval geweest,” zegt Krol. Een inhoudelijke reactie volgt volgens Krol nog wel: “We mogen op korte termijn een brief van het college verwachten.” Overigens houdt de rechtenfaculteit sinds de invoering van het Bindend Studieadvies (BSA) in het tweede jaar van vorig jaar niet langer vast aan de vierjaarstermijn.