De sluiting van de juridische boekhandel Jongbloed in Leiden in september vorig jaar heeft aan de basis gestaan van een nieuw online initiatief: de website leidenunivboeken.nl. Hier kunnen (Leidse) rechtenstudenten tweedehands studieboeken kopen en verkopen, met het bijbekomende voordeel dat dit heel vriendelijk voor de krappe studentenportemonnee kan zijn.
Tweedejaars rechtenstudent Friso van de Pol nam het initiatief tot de website nadat Jongbloed de deuren sloot, zo vertelt hij in het Leidsch Dagblad. Het idee keek hij af van bevriende studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven, die in maart vorig jaar de vergelijkbare website tueboeken.nl oprichtten. Met alleen al zo’n 3000 tot 4000 rechtenstudenten in Leiden, rook hij een potentiële markt. Op het moment van schrijven staan er 137 advertenties voor 75 boeken op de net gelanceerde site.
Voor het moment van de lancering van leidenunivboeken.nl koos Van de Pol bewust de periode tussen het eerste en tweede semester, wanneer studenten meerdere oude boeken niet meer nodig hebben, maar wel nieuwe moeten aanschaffen. Een echte markt voor tweedehands studieboeken – al dan niet op juridisch gebied – was er volgens Van de Pol nog niet tot op heden. De meeste studenten kopen hun boeken nieuw en zijn daar per jaar grofweg duizend euro aan kwijt. Toch kan een groot deel van de boeken gerust meerdere jaren mee.
Om te kunnen kopen of verkopen via leidenunivboeken.nl, hoeven studenten zich enkel te registreren met naam, e-mailadres en telefoonnummer. Het aanbieden of aankopen is gratis, en dat moet wat de initiatiefnemer betreft vooral zo blijven, zegt hij in de krant. “Ik wil studenten juist helpen om makkelijk en goedkoop aan boeken te komen, dus het vragen van commissie is onwijs in strijd met mijn doel. Als ik er iets aan wil verdienen, zal dat met advertenties gebeuren en niet via de gebruikers.”