Monika Chao Duivis is Legal Woman of The Year 2013. Chao Duivis leidt sinds 2004 de sectie Bouwrecht op de TU Delft. Een vrouw in een mannenwereld, met studenten die vaak wars zijn van het vak. Jurylid Louis Burggraaf: “Maar Monika krijgt het voor elkaar om in die setting studenten te overtuigen dat juridische kennis noodzakelijk is. En dat is knap.”
Door Anneke Kortleve
De jury van de verkiezing bestond uit hoogleraar Sociaal Recht Irene Asscher, M&A-partner Jan Louis Burggraaf en Legal Woman 2012 Hanneke Dorsman, head legal ABN AMRO . Ze zochten dit jaar naar maatschappelijke geëngageerdheid. Burggraaf: “Met de kennis zit het wel pluis bij alle genomineerden. Wij zochten naar een differentiële factor, een factor in addition.”
Chao Duivis is professor aan de TU, de andere finalisten waren Frederieke Leeflang en Nora van Oostrom. Frederieke Leeflang (Boekel de Nerée) heeft een waslijst aan commissariaten op haar curriculum vitae staan, en Nora van Oostrom (NautaDutilh) was tot april dit jaar hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. De finalisten waren volgens Burggraaf dit jaar “exceptioneel goed”.
Burggraaf over de uiteindelijke winnaar: “Alle drie de finalisten hebben een sterke link met kennisoverdracht, maar Monica doet dat in een TU-omgeving. Dat is gewoon knap. Het maakt dat je deze prijs wint. Die functie, die dame, in die setting.”
Volgens Legal Women-voorzitter Ilona Tjon Poen Gie is Chao Duivis al meerdere malen voorgedragen als genomineerde, en is er dit jaar ‘ongelooflijk veel’ op haar gestemd. “Ze is geliefd. Men gunt het haar.”
Ruimte
Chao Duivis nam haar trofee persoonlijk in ontvangst. “Ik doe een hoop inderdaad. Maar waarom kan ik zo’n hoop doen? Vooral vanwege mijn man. Hij geeft mij ruimte. Ik weet dat mensen zeggen dat je ruimte moet nemen, maar het werkt beter wanneer die je ook wordt gegeven.” Chao Duivis bedankt voorts het Instituut voor Bouwrecht en de TU Delft. “TU Delft houdt de leerstoel overeind, zij zien dat voor Delftse studenten bouwrecht belangrijk is. Ook voor technische studenten is kennis van het recht essentieel om de maatschappij beter te dienen.”
Achteraf zegt de nuchtere winnares: “Ja, wat zeg je eigenlijk op zo’n moment? Ik bedacht me dat ik het beste de mensen kon bedanken die dit mogelijk maken. Je zegt dat niet zo vaak, terwijl ze wel zo belangrijk voor je zijn.”
Projectmatig
Over het werken als Leidse jurist in een Delftse omgeving zegt Chao Duivis. “Ik ben bijna tien jaar het hoofd van Bouwrecht. Waar je echt van leert, is het gebrek aan belangstelling. Vooral bij eerstejaars studenten. Je moet die studenten soms echt over de streep trekken. Die willen het liefst tekenen en rekenen.”
“Eén keer moest ik vier uur lesgeven achter elkaar. Ik dacht: als ik dat doe, komen ze na de eerste pauze nooit meer terug. Ik heb toen de groep opgedeeld in vier werkgroepen. Iedere groep moest bedenken wat voor contract ze bij welk bouwproject nodig zouden hebben. Dat zijn ze gewend, projectmatig werken. Dat hielp.” Ze lacht. “Volgens mij vonden ze het nog leuk ook.”
“Ik heb eerst geschiedenis gedaan,” vertelt Chao Duivis over haar loopbaan. “Dat was in de jaren tachtig niet echt een studie waar je wat mee kon. Ik kon een paar uur les geven hier, en een paar uur lesgeven daar. Daarom besloot ik alsnog rechten te studeren. Ik begon pas op mijn dertigste echt met werken. Het voelde soms als een achterstand, alsof ik te laat was. Inderdaad, dat is natuurlijk onzin. Maar zo’n prijs, dat voelt als een bevestiging. Het is de eerste keer dat ik een prijs win. Heel bijzonder. Je krijgt het niet voor niks.”
Calls
De winnaar van vorig jaar, Hanneke Dorsman, vertelde de aanwezigen dat de titel Legal Women veel voor haar heeft betekent. “Er is vaak aan gerefereerd. Op een gegeven moment dacht ik zelfs, ‘ja, nu weet ik het wel.’ Het is dus geen reclamestunt, maar een titel van betekenis.” Dorsman draagt met veel enthousiasme haar titel over aan Chao Duivis. Het vinden van de juiste kandidaat ging niet over één nacht ijs, vertelt ze achteraf. “Daar zijn behoorlijk wat calls overheen gegaan.”
Voorafgaand aan de verkiezing vertelde Claudia Zwart van de Foundation Global Women Leadership, over de groei van het vrouwelijk aandeel in ‘nieuw leiderschap’. Eén van de speerpunten van haar organisatie is het opzetten van een internationaal netwerk. Daar kan Legal Women bestuurder Lisette Hendriksen zich zeker in vinden. “Een groot juridisch netwerk, voor alle vrouwen, dat is voor ons eigenlijk de reden geweest om Legal Women op te zetten. Zodat we elkaar helpen om op onze eigen manier leiders te kunnen worden, in plaats van op een mannelijke manier.”
Hendriksen was voorheen vice voorzitter van de TV-tak van Philips. “Als ik erover nadenk, deed ik misschien ook wel een beetje mannelijk om aan de top te komen. ‘Nee joh, tuurlijk blijf ik nog wel even, die au-pair regelt het wel.’ Dat kan natuurlijk, als je dat wilt, maar het hoeft niet. Gelukkig is er een kentering waar te nemen. Ook mannen worden veeleisender naar hun privéleven, zo is thuiswerken geen doodzonde meer.”
Het volgende project van Legal Women zal een mentorproject zijn. Het wordt gelanceerd in het voorjaar van 2014. Een jonge ambitieuze vrouw wordt gekoppeld aan de vrouw die verder is in haar carrière. Hendriksen: “Vrouwen kunnen zo meer zijn dan een rolmodel, ze kunnen iets betekenen voor andere vrouwen in hun loopbaan.”