Met de juiste technologie kun je gemakkelijk simpele taken automatiseren. Legal tech is in die zin een nieuwe medewerker die continu zo efficiënt mogelijk werkt – óók op maandagochtend of vrijdagmiddag – en nooit ziek is. Niet alleen voor advocaten, maar ook voor bedrijfsjuristen is legal tech de afgelopen jaren daarom onmisbaar geworden.
Britt Drost is bedrijfsjurist bij ProRail, in de vakgroep bouwrecht. Bij alle projecten in de gebieden zuidoost en zuidwest is zij betrokken als jurist. En ondanks dat juristen in de kern vaak traditioneel zijn en niet staan te springen om verandering en innovatie, past ook Drost steeds vaker legal tech toe in haar werk.
Drost: “Juridische zoekmachines gebruik ik op verschillende manieren. Allereerst werkt een zoekmachine als Rechtsorde voor mij prettig om de juiste vakbladen lezen; alles is daar gecentreerd. Maar ook als ik een onderzoek moet doen grijp ik naar een zoekmachine. Bij grote problemen, zoals de coronacrisis, extreme prijsstijgingen of lage waterstanden in Nederland, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen. Bluetick in Rechtsorde kan daar goed bij helpen; op die manier hoef ik niet meer tientallen zoektermen in te tikken om de juiste resultaten te krijgen. Soms krijg je zelfs resultaten waarvan je niet wist dat je ze zocht.”
Steuntje in de rug
Kunstmatige intelligentie in een traditionele sector: niet iedereen lijkt het te omarmen. En dat terwijl de ontwikkelingen in de wereld ons momenteel om de oren vliegen. Het lijkt niet meer dan normaal dat we een (technologisch) steuntje in de rug nodig hebben om alles bij te benen. Drost: “Tijdens mijn master schreef ik een paper over kunstmatige intelligentie. Toen merkte ik dat het in de juridische sector nog niet echt speelde. Tegenwoordig wel, gelukkig. Ik denk dat er heel veel voordeel te behalen valt, omdat je alles in een database kunt zetten en met verschillende zoektermen tot een heel concreet antwoord kunt komen. Natuurlijk moet je je juridische bril opzetten en zelf kritisch blijven, maar legal tech kan je enorm helpen bij het doen van onderzoek.”
Voor jonge juristen is het soms frustrerend, wanneer oudere – meer ervaren – collega’s niet open staan voor de nieuwe ontwikkelingen. Zij doen hun werk immers al jaren op dezelfde manier, ‘en het gaat toch al jaren goed?’ Maar ook deze oudere garde zou wat vaker hun ogen kunnen openen voor de mogelijkheden.
Efficiënter
Drost: “De sector blijft traditioneel, veel collega’s printen zelfs nog alles. Ik ben het gewend om digitaal te werken, tijdens mijn studie werkten we bijvoorbeeld al met juridische zoekmachines. Gelukkig merk ik dat er nu steeds meer nagedacht wordt over de praktische toepassingen van legal tech; men is bezig met de manier van opslaan van documenten, en hoe we deze kunnen hergebruiken zonder steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Uiteindelijk maakt het ons efficiënter in ons werk, zodra je er een beetje mee hebt leren werken.”
Wat de toekomst te bieden heeft weet natuurlijk niemand, maar dat betekent niet dat er niet gedroomd mag worden. Drost: “Door corona zijn we veel online gaan doen. Dat scheelt veel tijd en mag van mij doorgezet worden. Ik hoop dat databases een grotere rol gaan spelen in ons werk, en dat kunstmatige intelligentie verder ontwikkeld wordt. Ons werk kan op die manier echt worden vergemakkelijkt: onderzoek doen en het doornemen van verschillende publicaties en jurisprudentie gaat al zo veel sneller dan dat het jaren geleden ging. Ik ben benieuwd hoe slim een tool als Bluetick nog kan worden!”