Na twee jaar sterke groei in de zakelijke dienstverlening – waartoe ook juridische diensten behoren – neemt het groeitempo in 2023 naar verwachting af. De vraag naar deze diensten vermindert door een combinatie van een langzamer groeiende Nederlandse economie, hoge inflatie en stijgende rente.
Dat concludeert ING Research. Volgens het onderzoeksteam wordt er dit jaar vermoedelijk minder geïnvesteerd, waardoor er minder vraag is naar onder meer advies met betrekking tot fusies en overnames.
Hierdoor wordt voor zowel dit jaar als voor 2024 een lichte volumekrimp (dat wil zeggen: de omvang van transacties of verhandeld bezit) verwacht in de zakelijke dienstverlening. Waar in 2021 in de zakelijke dienstverlening sprake was van volumemutaties van 6,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor en in 2022 van 8,5 procent, ligt dit percentage dit jaar naar verwachting op 3,5 procent en volgend jaar zelfs op twee procent.
(Tekst loopt verder onder grafiek.)
Personeelstekorten & kostenstijgingen
Verder zet ook het aanhoudende personeelstekort een rem op de groei. Dit speelt onder meer in de beveiliging, accountancy en de uitzendsector, maar ook bij juridische dienstverleners. Zo lag het aandeel juridische bedrijven in de zakelijke dienstverlening dat kampt met personeelsschaarste, en dat ziet als een belangrijke belemmering, in het eerste kwartaal van dit jaar op 37 procent. Dat is fors, maar een lager percentage dan bij onder meer beveilingsdiensten (69 procent), in de reisbranche (zestig procent) of consultancy (vijftig procent).
Verder stellen de onderzoekers van ING dat het percentage zakelijke dienstverleners dat de kostenstijgingen door inflatie volledig of grotendeels kon doorberekenen aan klanten of afnemers op 49 procent lag in Q1. Dat percentage ligt hoger dan bijvoorbeeld in de ICT-sector en horeca - respectievelijke 36 en 32 procent -, maar lager dan in sectoren als transport en logistiek (56 procent) en industrie (53 procent).