Christ’l Dullaert Le Tableau |
Over het algemeen val ik u niet lastig met mijn privé belevenissen, maar een mooie uitzondering is wat ik twee weken geleden in Kenia voor mijn ogen zag gebeuren. Een kudde zebra’s staken een rivier over. Dagenlang hadden de zebra’s gewacht op een goed moment, of misschien wel gewacht op een leider die als eerste overstak. Op een gegeven moment was het zover. Een heel idyllisch plaatje, ware het niet dat een grote partij krokodillen op de loer lag. Natuurlijk overleefden sommige zebra’s de oversteek niet. |
Zeer opvallend was echter dat niet de eerste tien overstekers slachtoffer werden, maar juist diegenen die daarna kwamen. De eersten waren natuurlijk het sterkst, en op het moment van hun oversteek waren de krokodillen nog bezig een goede plaats op te zoeken. Sommige zebra’s uit de rest van de groep, hoewel soms niet eens zo sterk, hadden gewoon geluk. Ze zwommen in hun eentje tussen de krokodillen door en er gebeurde niets.
Lessen
Wat zijn de wijze lessen uit de natuur voor de advocatuur?
Degenen die het eerst iets nieuws starten, als eersten de oversteek maken, zullen daar profijt van hebben. Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden met een nieuwe strategie, maar je kunt ook snel – succesvol – volgen. Problematisch wordt het voor de zwakkere broeders die daarna volgen, ook al zijn er genoeg bij die gewoon geluk hebben en een succesvolle oversteek maken. Die drijven mee op het economische tij.
Tenminste, zo was het de afgelopen jaren. Met een beetje kuddegedrag kwam je een heel eind. Nu het tij keert, zullen er waarschijnlijk wel meer slachtoffers vallen onder de kuddedieren.
Geluk
Of is dit onzin?
Volgens de internationale bestseller auteur Nassin Nicholas Taleb overschatten wij de invloed van kennis en ideeën en de hierboven beschreven visie en moed. Er wordt volgens hem veel meer door toeval, geluk en kansen bepaald . De titels van zijn boeken zijn respectievelijk Fooled by Randomness en The Black Swan. In een van de hoofdstukken van dit eerste boek behandelt hij de survival van de minst sterken en stelt hij dat het Darwinisme dat voor de zebra’s geldt, niet opgaat in de niet-biologische wereld.
Het gevaar
Een aantal kantoren heeft het de afgelopen jaren heel goed gedaan door hun heldere visie op de ontwikkeling van de markt. Anderen, de kuddedieren, hadden gewoon geluk en liepen succesvol mee.
Het gevaar is echter, en dat is ook juist Taleb’s betoog, dat men zijn eigen succes gaat beredeneren en dat volledig gaat danken aan eigen inzichten. En daar wordt vaak de fout gemaakt. Degenen die succesvol zijn, zijn niet allemaal visionairs. Er zijn er bij die geluk hadden en het is natuurlijk niets voor advocaten, om de factoren toeval en geluk een plaats te geven. Veel te vaag allemaal.
Dat kan zo zijn, maar kijk uit voor zelfoverschatting, want dat is een slechte adviseur in deze tijden. Nodig kritische denkers uit in uw organisatie, kijk samen kritisch naar de toekomst. Want goede resultaten uit het verleden, zijn geen garantie voor de toekomst.
Christ’l Dullaert, Le Tableau