Als een notaris op verzoek van de verkrijgers van een pand in bezwaar gaat tegen de heffing van overdrachtsbelasting, moet hij dit op tijd doen. Als hij te laat is, kan de verkrijger hem aansprakelijk stellen voor geleden schade. Als de levering hoe dan ook zou zijn belast, dan hoeft de notaris geen schade te vergoeden.
Twee echtgenoten eisten van een notaris een schadevergoeding omdat zij meenden door zijn beroepsfout schade te hebben geleden. De notaris was namelijk in 2019 betrokken bij de levering van een pand aan dit echtpaar. Het pand maakte deel uit van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Het echtpaar meende dat het pand een monument was waarvoor (toen nog) een vrijstelling van overdrachtsbelasting gold.
De echtgenoten vroegen de notaris om in bezwaar te gaan tegen de heffing van overdrachtsbelasting. Maar de notaris diende het bezwaarschrift te laat in, zodat de inspecteur het niet-ontvankelijk verklaarde.
Wel beroepsfout, geen schade
De rechtbank Noord-Nederland heeft hierover geoordeeld dat de notaris inderdaad een beroepsfout heeft gemaakt door te laat het bezwaarschrift in te dienen. Van een zorgvuldig handelend notaris mag men meer verwachten.
De rechtbank meent echter ook dat het echtpaar door de beroepsfout geen schade heeft geleden. De toenmalige Monumentenwet definieerde een stads- of dorpsgezicht als een groep van samenhangende onroerende zaken, waarin zich een of meer monumenten bevinden. Het stads- of dorpsgezicht is dus zelf geen monument.
De rechtbank oordeelt dat de echtgenoten een onroerende zaak hebben verkregen die geen monument is. De vrijstelling was dus hoe dan ook niet van toepassing. De fout van de notaris heeft het echtpaar geen geld gekost. En dus hoeft de notaris evenmin schade te vergoeden.
Wet: art. 15, eerste lid, onderdeel p WBR 1970 (tekst 1 januari 2009)
Besluit: paragraaf 4.3 Besluit CPP2009/1076M (tekst 10 juni 2009)
Dit bericht is eerder gepubliceerd op Taxence.nl.