De Brauw Blackstone Westbroek en de curatoren van Imtech vlogen elkaar dinsdag in de haren bij een kort geding. Volgens berichtgeving van het FD eist De Brauw geheimhouding van haar advisering aan het failliete installatiebedrijf. De curatoren beschuldigen De Brauw van ‘excessief declaratiebedrag’.
Het FD rept in een verslag van de zitting bij de rechtbank Rotterdam van een ‘keiharde confrontatie’ tussen het advocatenkantoor en curatoren Paul Peters (AKD) en Jeroen Princen (DVDW Advocaten) van het in 2015 gefailleerde Imtech. De Brauw was destijds de vaste juridisch adviseur van het bedrijf, wiens faillissement een van de grootste in de Nederlandse historie is.
Volgens De Brauw hebben de curatoren vertrouwelijke adviezen van zijn advocaten aan Imtech ten onrechte naar buiten gebracht, en zijn hiermee ‘grondbeginselen uit de advocatuur’ met voeten getreden. Het kantoor eist voor de voorzieningenrechter onder meer dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), enkele oud-bestuurders van Imtech en accountant KPMG niet langer mogen beschikken over deze informatie. Peters en Princen bestrijden de beschuldiging en werpen tegen dat De Brauw vier (voormalige) partners ‘op een oneigenlijke manier’ in bescherming neemt. Zij zouden in aanloop naar het faillissement excessief hebben gedeclareerd.
4,5 miljoen teruggevorderd
Afgelopen voorjaar werd al bekend dat Peters en Princen circa 4,5 miljoen euro willen terugvorderen van De Brauw. Dit betreft declaraties van het kantoor voor advieswerk in de laatste weken voor het faillissement van Imtech, onder meer over gevoelige onderwerpen als mogelijke aangiftes tegen oud-bestuurders, het ontslag van managers en de faillissementsaanvraag zelf. In totaal zou Imtech in tweeënhalf jaar tijd liefst 50 miljoen euro aan declaraties van De Brauw hebben betaald, stelde Princen dinsdag.
In verband met de betalingen ter waarde van 4,5 miljoen in de laatste weken van Imtech – terwijl het bedrijf vocht voor zijn leven – hebben de curatoren tuchtklachten ingediend tegen (voormalige) De Brauw-advocaten Ruud Hermans, Jan Marten van Dijk, Niek Biegman en Harm-Jan de Kluiver. De twee laatstgenoemden zijn nog partner bij het kantoor. Volgens de curatoren probeert De Brauw de aanstaande tuchtzaken te hinderen door geheimhouding van een deel van hun adviezen af te dwingen.
Naast deze tuchtzaken hebben de curatoren eerder al voormalig bestuurders en commissarissen van Imtech aansprakelijk gesteld. Ook zijn ze een tuchtprocedure begonnen tegen KPMG, destijds de externe accountant van Imtech, vanwege een gebrekkige controle van de jaarrekeningen in 2011.
‘Teleurstellend’
De Brauw liet in maart dit jaar al weten de vordering van 4,5 miljoen euro en de tuchtklachten te betreuren. “We hebben destijds en tot het einde toe met man en macht gewerkt voor Imtech om te proberen een faillissement af te wenden. Het is te betreuren dat die inspanning het faillissement niet heeft kunnen helpen voorkomen.”
Het is nog niet bekend wanneer de Raad van Discipline zich buigt over de tuchtklachten tegen De Brauw. Volgens een woordvoerder van de raad zijn de klachten nog in onderzoek bij de deken.
Uitspraak in het kort geding op 12 december.