Mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, hoeven straks niet meer naar de notaris voor huwelijkse voorwaarden. Dat is de kern van een nieuw wetsvoorstel van minister Dekker (Justitie en Veiligheid). De Koninklijke Notariële Beroepsvereniging ziet hier een groot gevaar in: dat stellen met trouwplannen geen goede voorlichting meer krijgen.
Sinds 1 januari dit jaar trouwen stellen automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wie in algehele gemeenschap van goederen wil huwen – en dus wel alle persoonlijke bezittingen, schulden, schenkingen en erfenissen wil delen – moet huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij de notaris. Dit is volgens het plan van Dekker niet meer nodig: een verklaring in de vorm van een ingevuld standaard formulier tonen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand moet volstaan.
Deze maatregel geldt ook voor het geregistreerd partnerschap. “Het doel van deze maatregel is het voor mensen zo eenvoudig mogelijk te maken,” aldus Dekker. “Bovendien zijn zij goedkoper uit, omdat de notariskosten vervallen. Dat scheelt honderden euro’s.”
De KNB wijst in een kritische reactie op ‘het belang van goede voorlichting over de huwelijksvorm’. Een ambtenaar van de burgerlijke stand heeft de kennis niet die een notaris of advocaat wel heeft.’
Volgens de KNB heeft de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) al aangegeven vooral te willen doorverwijzen in plaats van voor te lichten. ‘Helaas is er geen garantie dat doorverwijzen in alle 380 gemeenten in Nederland op dezelfde manier gaat gebeuren. Daarmee dreigt het gevaar van het verstrekken van onjuiste informatie over een belangrijke beslissing in het leven.’