Het Amsterdamse Gerechtshof zal een uitspraak uit februari dit jaar over de waarneming bij 010Notaris in Rotterdam niet herzien. De KNB had een herzieningsverzoek ingediend, maar werd hierin vorige week niet-ontvankelijk verklaard. De KNB was namelijk zelf geen partij in de procedure van 010Notaris tegen een eerdere beslissing van de Kamer voor het Notariaat, oordeelt het Hof.
010Notaris-eigenaar en kandidaat-notaris Richard Klemann – die enkele jaren terug de notariële prijsvechter overnam van de omstreden notaris Thomas Langerwerf en diens protocol waarneemt – stapte begin dit jaar naar het gerechtshof om twee nieuwe door de Haagse Kamer voor het Notariaat aangestelde waarnemers uit zijn praktijk te laten verwijderen. Door de vastgestelde hoge uurtarieven voor de waarneming en het grote aantal akten liepen de kosten voor 010Notaris namelijk hoog op; alleen al in december 2014 declareerden de twee waarnemers 70.000 euro.
Klemann slaagde in zijn poging: het Gerechtshof floot de Haagse kamer op alle fronten terug, verlengde het waarnemerschap van Klemann met een jaar en stelde vast dat de plaatsvervangende Haagse tuchtrechter die de waarnemers toewees dezelfde persoon was als de voorzitter van de Commissie toegang notariaat, die verlenging van het waarnemerschap door Klemann eerder had afgewezen.
Deze commissie adviseerde eerder negatief over de benoeming van Klemann tot notaris, die hierdoor bewuste tegenwerking vermoedde. Hij diende eerder dit jaar opnieuw een ondernemingsplan in met de bedoeling het protocol van Langerwerf definitief over te nemen. Of hierover al een besluit is genomen, is nog niet bekend. Klemann was tot op heden niet bereikbaar voor commentaar.
De KNB verzocht het Gerechtshof om de eigen beslissing van 17 februari te herzien, omdat die gebaseerd zou zijn op ‘onvolledige en deels onjuiste gegevens’. Tevergeefs, zo blijkt nu, omdat de KNB geen partij was in de procedure die leidde tot deze beslissing. Dat de beroepsvereniging naar eigen zeggen bij het instellen van een beroep altijd als klager kan worden aangemerkt, wat ook zou moeten gelden voor een herzieningsverzoek, gaat wat betreft het Hof niet op. ‘Alleen degene die partij was bij een gegeven beslissing, komt het recht toe daarvan herziening te vragen.’
Waarom de KNB per se de beslissing van het Gerechtshof herzien wilde hebben, is niet bekend. Eind februari wilde de beroepsvereniging niet inhoudelijk op de kwestie ingaan; maandag was zij niet bereikbaar voor een reactie.