Het notariaat krijgt onevenredig harde financiële klappen als het wetsvoorstel ‘doorberekening kosten toezicht en tuchtrecht juridische beroepen’ wordt aangenomen. Dat schrijft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in een reactie op het wetsvoorstel.
Door de voorgestelde doorberekening krijgen notarissen met zwaardere lasten te maken. De totale kosten van het toezicht en de notariële tuchtrechtspraak bedragen 4,7 miljoen euro per jaar, wat neerkomt op een lastenverzwaring van 3500 euro per notaris per jaar, aldus de berekening van de KNB.
“Dat is een last die voor de gemiddelde notaris in de huidige slechte financiële omstandigheden niet is op te brengen”, stelt de beroepsvereniging. “Bovendien wordt het notariaat afgezet tegen de lastenverzwaring van de advocaat (105 euro) en de deurwaarder (1.555 euro) onevenredig hard getroffen.” De kosten van het toezicht en het tuchtrecht voor het notariaat moeten daarom door de hele maatschappij worden gedragen, niet enkel door de beroepsgroep zelf en zodoende door de burgers die notariële diensten afnemen.
Verder wekt de toelichting op het wetsvoorstel volgens de KNB ten onrechte de indruk dat het domeinmonopolie er enkel is om het notariaat in staat te stellen een inkomen te verwerven. Wat de beroepsvereniging betreft dienen dit monopolie en het hiermee verbonden verschoningsrecht juist het belang van de gehele maatschappij. Zodoende zou het niet rechtvaardig zijn dat enkel cliënten van de notaris indirect meebetalen aan toezicht en tuchtrecht.
Ook zet de KNB vraagtekens bij de redenering van de staatssecretaris dat de doorberekening van kosten tot een efficiënte manier van kwaliteits- en integriteitsbewaking door de beroepsgroep zal leiden. “Op dat punt heeft de KNB al sinds de jaren ’90 haar verantwoordelijkheid genomen”, stelt de beroepsvereniging in een bericht aan haar leden. “De beroepsgroep werkt consequent aan kwaliteit en integriteit dankzij het in 2007 ingevoerde systeem van peer reviews.” Een financiële prikkel om te zorgen voor efficiëntere manieren van kwaliteits- en integriteitsbewaking is dan ook onnodig, vindt de KNB.