Slagkracht, en snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Dat is kort samengevat de reden voor het Twentse advocaten- en notariskantoor KienhuisHoving om de bestuursstructuur om te vormen naar een one-tier board. “Vroeger duurde de besluitvorming, waarbij iedereen meepraatte, te lang.”
Voorzitter Dick Veltman legt de keuze voor het one-tier board model uit: “De behoefte ontstond om meer bevoegdheden bij het bestuur neer te leggen. Als je met drie vennoten bent is besluitvorming eenvoudig, maar als je met dertig bent, zoals bij KienhuisHoving, dan komt het moment dat je moet kijken naar de structuur en je afvragen of er een andere voor in de plaats moet komen. In dat denkproces kwam het one-tier model voorbij. Het appelleert aan de behoeftes die we hebben: snel kunnen inspelen op ontwikkelingen in de markt. Gelukkig was er de bereidheid van de aandeelhouders om onder deze voorwaarden bevoegdheden over te dragen. Het besluit was unaniem.”
Niet alleen de structuur van het bestuur van KienhuisHoving is veranderd, ook de bestuursleden dragen andere namen. Vanaf 1 januari bestaat het uitvoerend bestuur uit advocaat Dick Veltman, daarnaast bedrijfseconoom en kantoordirecteur Ernst Jan Krudop. Het niet-uitvoerend bestuur wordt gevormd door vennoten Norbert Haas, Marloes Oude Breuil en Jacobine Tinselboer.
Veltman vertelt dat in de oude structuur veel beslissingen via de algemene aandeelhoudersvergaderingen genomen moesten worden. Te traag in het huidige tijdsgewricht volgens Veltman: “Neem de komende recessie, waar iedereen in Nederland mee te maken krijgt. Die heeft mogelijk onverwachte implicaties voor de advocatuur en het notariaat. Daar moet je snel op kunnen reageren.”
Er liggen volgens de uitvoerend bestuurder ook mogelijkheden in de markt die slagvaardig handelen noodzakelijk maken. Als voorbeeld noemt hij het aannamebeleid van medewerkers. Veltman: “Je ziet nu al dat er in de acquisitiesfeer mogelijkheden zijn die er een aantal jaren geleden niet waren. Ook daar moet je dus heel snel op kunnen inspelen.”
Verweven
Een vaak gehoorde kritiek op het one-tier model is de verwevenheid van taken en verantwoordelijkheden tussen uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders. Die laatste hebben evengoed bestuurstaken en bestuurdersaansprakelijkheid in het one-tier model. KienhuisHoving denkt die problematiek voor te zijn door goede afspraken over bevoegdheden en besluitvormingsprocessen te hebben gemaakt. “We hebben nauwkeurig afgesproken waar de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de executives liggen. Voor de echt majeure beslissingen is natuurlijk nog steeds de instemming nodig van de algemene vergadering van aandeelhouders,” aldus Veltman.
Het one-tier model met toezichthouders in het bestuur, raakt steeds meer in zwang in het Nederlandse bedrijfsleven. KienhuisHoving is één van de eerste advocaten- en notariskantoren in Nederland die voor deze bestuursvorm kiest. De vorm is geaccepteerd door de wetgever, maar nog niet in het Burgerlijk Wetboek opgenomen. Dat wordt naar verwachting in de zomer van dit jaar een feit, volgens Veltman.
Wat vindt u van dit model? Is het wellicht ook iets voor uw kantoor, of helemaal niet. Discussieer mee op LinkedIn, groep Dutch Lawyers