Bij bijna alle Nederlandse algemene masters rechtsgeleerdheid en Nederlands recht is de wetenschappelijke vorming onder de maat. Dat blijkt uit de beoordelingen door studenten van de universitaire rechtenmasters in de nieuwe editie van de Keuzegids Masters. De kwaliteit van de algemene masters van Groningen, Utrecht, Maastricht en Amsterdam (Uva) is volgens de gids zwakker dan de landelijke norm.
Bij de beoordeling van masteropleidingen – waarbij het landelijk gemiddelde als uitgangspunt geldt – kijkt de Keuzegids naast wetenschappelijke vorming onder meer naar het contact met docenten, de samenhang in het onderwijsprogramma en de kwaliteit van de onderwijsfaciliteiten. De eindscores zijn voor 70 procent gebaseerd op de mening van studenten en voor 30 procent op oordelen van de NVAO, de landelijke keuringsinstantie voor het hoger onderwijs.
Al met al beschikken de rechtenfaculteiten in Leiden en Nijmegen en de Open Universiteit (OU) over de beste reguliere rechtenmasters, al vallen zij niet binnen de ‘topopleidingen’ van de gids. De Universiteit Leiden en de OU hebben als enigen een gemiddelde score behaald op het gebied van wetenschappelijke vorming. De Rijksuniversiteit Groningen scoort op dit gebied het slechtst. Leiden onderscheidt zich verder met een goed docententeam; de OU haalt als enige een bovengemiddelde score op inhoud. Studenten in Groningen, Utrecht, Maastricht en Amsterdam hebben onder meer behoefte aan meer contacturen, aandacht voor praktijk en betere faciliteiten.
Thematische en researchmasters
De betere thematische masters zijn vooral te vinden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam in de vorm van Arbeidsrecht en Recht voor de Gezondheidszorg. Ook de Rotterdamse master Arbitration and Business Law scoort bovengemiddeld goed, hoewel Financieel Recht er juist als matig wordt beoordeeld. De thematische masters Publiekrecht en Privaatrecht van de Universiteit van Amsterdam komen daarentegen veruit als zwakste uit de bus, beide met een eindcijfer 4,4. Het belangrijkste verwijt: een onsamenhangend onderwijsprogramma.
Hoewel het aanbod van researchmasters afgezet tegen het totale aanbod in de rechten spaarzaam is – niet veel studenten kiezen er dan ook voor –, springen de faculteiten van Tilburg (Research master in law) en Utrecht (Legal Research) er bovenuit. Niet voor niets scoren deze opleidingen beide goed op wetenschappelijke vorming. De UvA en de Radboud Universiteit vallen op doordat zij hun researchmaster een specifiek thema hebben gegeven, respectievelijk informatierecht en ondernemingsrecht.
Voorlichting schiet te kort
In zijn algemeenheid concludeert de redactie van de Keuzegids Masters dit jaar dat de voorlichting van universiteiten en hogescholen over hun masteropleidingen ernstig tekort schiet. Essentiële informatie over toelatingseisen, uitvalpercentages, kosten en zelfs over de al of niet zelfstandige status van opleidingen, blijkt vaak onvindbaar of zwaar achterhaald. “Zo wordt een werkelijk vrije keuze belemmerd”, stelt de redactie.
De Keuzegids Masters 2014 is te bestellen via Keuzegids.nl.
Bekijk de ranglijst van rechtenmasters gerangschikt op kwaliteit.