De kerstinkopen nog even uitgesteld vanwege gebrek aan inspiratie? Kies dit jaar eens niet voor made in Taiwan of China, maar voor made in Dokkum, Velp of Amsterdam. Origineel, ambachtelijk en duurzaam. Tien Nederlandse cadeaus die verrassen onder de kerstboom.
Door Nelleke Koops
Tip voor deze kerst: go Dutch. En dan heb ik het niet over het splitten van de rekening van het kerstdiner. Dutch design behoort natuurlijk al langer tot de gevestigde orde van de esthetisch verantwoorde cadeaus (“Leuk, maar wat is het?”). We kennen de geinige gadgets en verrassende meubels, maar er is meer. Neem de opmars van Nederlandse fabriekjes waar op kleine schaal en met de grootste precisie unieke producten worden gemaakt. Een stuk exclusiever dan de grote bekende merken en een goede conversation starter tijdens kerstdiner of nieuwjaarsborrel.
1. Vergeet Rolex en IWC, de echte kenner herkent hem meteen: een Van der Gang. Bijzondere horloges die te kostbaar zijn voor grootschalige productie en in een kleine fabriek in Dokkum grotendeels met de hand worden gemaakt. De uurwerken hebben Zwitserse precisie en werden vorig jaar uitgeroepen tot European Watch of the year. Een uitgebalanceerd ontwerp waarin niets overheerst, aldus Wybe van der Gang. Puur vakmanschap – en nog mooi ook.
2. Het klinkt Italiaans, maar de retro fietsen van Veloretti worden bedacht en gemaakt in kleine oplage in hartje Amsterdam. Het ontwerp is simpel en tijdloos, het frame van aluminium en de prijs heel schappelijk. De fiets komt volgens de makers met de garantie op een eindeloze glimlach. “Met deze fiets krijg je meer aandacht dan met een Chihuahua.” Er zijn ook kinder- en loopfietsen voor de jonge hipsters.
3. De Outdoor Oven van ontwerper Dick van Hoff is gemaakt van karakteristiek cortens staal. Een mooi object voor tuin of dakterras en het ideale kerstcadeau. Warme chocolademelk of glühwein bij het vuur, terwijl vlees en aardappels liggen te garen in de oven. De sneeuw denken we er wel bij.
4. De Nederlandse goudsmeden Lilian en Mike maken onder de naam Emenel samen de mooiste sieraden in hun atelier annex winkel in Antwerpen. Prachtige bloemenringen afgewerkt met briljantjes of diamantjes, persoonlijke armbandjes en leuke oorbellen en hangers. Hoewel de winkel zeer de moeite waard is, hebben ze gelukkig ook een webshop.
5. Grote kans dat je al eens van het J.C. Herman servies hebt gegeten bij Amsterdamse restaurants als Vinkeles, Rijks, Wilde Zwijnen en Bussia. Of over de grens in Parijs, Dublin of Oslo. Robuust keramiek in mooie aardse kleuren, gedraaid op de pottenbakkersschijf in de werkplaats aan de Amsterdamse Herenstraat. Geen budget voor een 24-delig servies? De espressokopjes zijn ook prachtig.
6. Nederlandser dan dit wordt het niet: de Dry cycle van ontwerper Jaap Elzas. Een houder voor de Senz stormparaplu, die wordt gemonteerd op het stuur van je fiets. Zo kom je zelfs met windkracht 10 droog aan op kantoor en kun je onderweg zelfs nog even je telefoon opnemen. Pak je het liever wat stijlvoller aan, dan heeft Waterdicht Amsterdam een geweldige collectie straincoats (stylish raincoats) voor dames. Lekker lang, met capuchon. De ultieme balans tussen fashion en function.
7. Het Nederlandse modelabel Avelon opende begin dit jaar de Amsterdam Fashion Week, werd aan alle kanten bejubeld en over de hele wereld verkocht, maar ging in april aan het succes ten onder. Gelukkig maakte het merk een doorstart en zijn de mohair truien uit de nieuwe wintercollectie nog altijd beschikbaar als kerstcadeau.
8. Het leuke van de zijden Famous Heads shawl, die Mieke Gerritzen ontwierp voor het label Droog, is dat het van een afstand lijkt op een kleurrijk grafisch patroon. Pas als je de shawl goed bekijkt zie je dat het allemaal kleine portretten zijn van bekende mensen. Vijftig, om precies te zijn. En dan kan het grote raden beginnen. Ideaal als het kerstdiner dreigt te verzanden in een Festen-tafereel, of als je op de nieuwjaarsborrel door je gesprekstof heen bent.
9. Floris Hovers maakt speelgoed waar kinderen én ouders blij van worden. Zijn archetoys (miniatuur voertuigen) zijn inmiddels opgenomen in de vaste collectie van het Stedelijk Museum, zo mooi. Maar ook de CARton auto’s mogen er zijn, net als de flessenboot en de heen&weer auto die hij ontwierp voor Way to Play – een flexibele autobaan van soepel rubber die elke drempel of rotspartij trotseert.
10. De Nederlandse wijnen kunnen – wat Nederlandse wijnboeren ook beweren – in de verste verte nog niet tippen aan een grand cru classé. Maar lokale bieren brouwen kunnen Nederlanders als de beste. Neem een wijs + neuzig mee voor je kamergenoot, een scherp + zinnig voor je schoonvader of een arm + zalig voor je jongere broertje. Of trakteer ze meteen op een rondleiding en proeverij bij Brouwerij de 7 Deugden in Amsterdam.
Nelleke Koops werkte vier jaar als advocaat op de Amsterdamse Zuidas. Die jaren leverden naast de eerste grijze haren en de man van haar dromen, ook een schat aan informatie op voor haar werk als journalist. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en nrc.next en is voor Advocatie continu op zoek naar nieuwe trends, mooi design en inspirerende plekken.