Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) krijgt hulp van Kennedy Van der Laan. Het kantoor heeft een bedrag gedoneerd en drie advocaten zetten zich kosteloos in voor de stichting. ZWiC heeft als doel om (nabestaanden van) zorgverleners die zijn getroffen door Covid-19 financieel te ondersteunen.
Kennedy Van der Laan steunt de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg met een donatie en met juridische hulp afkomstig van drie advocaten. ZWiC is in het leven geroepen om (nabestaanden van) zorgverleners die op de intensive care belanden of komen te overlijden als gevolg van een Covid-19-infectie te ondersteunen door middel van een eenmalige aanvullende financiële bijdrage.
Dit is noodzakelijk omdat blijkt dat deze zorgverleners bij besmetting grote financiële gevolgen ondervinden en kampen met een gebrekkige rechtsbescherming. Zo is in veel arbeidsovereenkomsten niets geregeld en is het onzeker of zorgverleners hun schade kunnen verhalen bij hun werkgever als zij besmet raken. Bij een opname op de intensive care is er bovendien een grote kans op langdurig minder loon als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Soms valt deze inkomstenbron zelfs helemaal weg, zoals bij zelfstandigen en nabestaanden van een overleden zorgverlener.
Voor de zwaarst getroffenen
Een van de drie advocaten betrokken bij het project is Ruud Schepers, arbeidsrechtadvocaat bij Kennedy Van der Laan. Hij zit in het bestuur van ZWiC en heeft vanuit die hoedanigheid de stichting mede vormgegeven. De uitgelezen persoon dus om uit te leggen hoe en waarom Kennedy Van der Laan betrokken is bij ZWiC. Volgens Schepers probeert zijn kantoor van oudsher maatschappelijk betrokken te zijn en ondersteunt dit soort initiatieven daarom regelmatig. “Toen ik met dit initiatief op de proppen kwam, werd dan ook direct besloten om een bedrag te doneren. Daarnaast worden ik, en twee andere collega’s, ruimschoots in de gelegenheid gesteld om ons in te zetten voor de stichting.”
Op welke manier? In tegenstelling tot zijn collega-advocaten Fenna van Dijk en Laura Poolman – die de stichting vooral juridisch-inhoudelijk bijstaan, respectievelijk op het gebied van gezondheidsrecht en privacyrecht – is Schepers dus ook bestuurslid bij ZWiC. Hij vertelt dat Wouter van Dijk, secretaris van de stichting en arts-onderzoeker bij het UMC Utrecht, hem hiervoor had benaderd vanwege van zijn arbeidsrechtelijke kennis en betrokkenheid bij soortgelijke initiatieven. Sindsdien zet Schepers zich op uiteenlopende manieren in voor ZWiC. “Ik heb onder andere meegeholpen met het in kaart brengen van de bestaande regelingen voor zorgverleners en nabestaanden, het vormgeven van de aanvraagprocedure voor een eenmalige aanvullende financiële bijdrage, de ANBI-aanvraag en het afbakenen van onze doelgroep. Daarnaast beoordeel ik of zorgverleners en nabestaanden in aanmerking komen voor zo’n bijdrage.”
Omwille van dit laatste is Schepers ook onderdeel van de driekoppige beoordelingscommissie van de stichting. De arbeidsrechtadvocaat legt uit: “Het is heel mooi als we een donatie ontvangen, maar daarna moeten we ervoor zorgen dat het geld bij de juiste zorgverleners of nabestaanden terechtkomt. Daarom hebben we hier een aanvraagprocedure voor ingericht en voorwaarden aan verbonden.”
ZWiC zorgt er zo voor dat het geld naar zorgverleners gaat die de gevolgen het hardst voelen, en niet naar bijvoorbeeld medisch specialisten en huisartsen met voldoende financiële draagkracht. “Wij richten ons vooral op verpleegkundigen en arts- of operatieassistenten. Zij staan in de frontlinie en hebben een gering salaris. En binnen die beroepsgroepen komen alleen zorgverleners in aanmerking die op de intensive care belanden of nabestaanden van zorgverleners die zijn komen te overlijden als gevolg van het virus,” verduidelijkt Schepers. “Zij worden financieel namelijk het zwaarst getroffen.”
Overheid verdubbelt donaties
Zij kunnen het geld dus goed gebruiken. Een mooie bijkomstigheid is dan ook dat de Rijksoverheid heeft beloofd alle donaties te verdubbelen, tot een maximum bedrag van 10 miljoen euro. Schepers vertelt hoe de stichting deze toezegging heeft weten binnen te slepen: “We hebben Lodewijk Asscher benaderd en hij was meteen enthousiast. Asscher heeft vervolgens een motie ingediend in de Tweede Kamer. Deze motie heeft geleid tot de toezegging dat alle donaties door het ministerie van VWS worden verdubbeld.” Een welkome belofte, want naast donaties van bedrijven, ontvangt de stichting ook geld van particulieren, dat bijvoorbeeld door de stichting is opgehaald met een social media challenge.
Zowel de overheid, het bedrijfsleven als particulieren omarmen kortom de doelstelling van ZWiC. Hetgeen zich inmiddels heeft vertaald in bijna 7000 donateurs, waardoor er al meer dan drie miljoen euro is opgehaald. Voor Schepers zelf was zijn engagement, tot slot, eveneens evident. “Ik houd me tijdens mijn werk onder andere bezig met de NOW-regeling. Dat gaat vooral over financiële belangen. Door ZWiC kan ik de zorgverleners in de frontlinie ondersteunen. Ik heb ontzettend veel respect en waardering voor deze mensen, die iedere dag weer hun eigen gezondheid riskeren ten behoeve van de volksgezondheid.”
Doneren voor de stichting kan op www.geefvoorzorgverleners.nl.