“Ik ben het zelf in de afgelopen vijf jaar een keer tegengekomen. Het komt bij mij dus als betrekkelijk nieuw fenomeen binnen,” zegt Kemper desgevraagd. Hij herinnert zich wel dat ze er toen ook ‘veel werk van hebben gemaakt’. “Ik geloof dat het geëindigd is in een verzet tegen de beëdiging of iets dergelijks.” De Amsterdamse deken noemt het een zwaar vergrijp.
Maar wel een ‘heel uitzonderlijk’ vergrijp dus. “Ik heb niet het idee dat het op relevante schaal voorkomt. De omvang zoals Manning die meende waar te nemen, was voor mij verrassend.”
Manning vertelde vorige week dat hij sinds enkele jaren proactief toezicht houdt door in voorkomende gevallen de feitelijke verhouding tussen patroon en stagiair te controleren. Uit die controles bleek dat het vaker voorkomt dat advocaat-stagiairs de Raad van Toezicht onjuist informeren over de werkelijke aard van de samenwerking. Ze zeggen dan dat ze in loondienst zijn, terwijl ze in werkelijkheid bijvoorbeeld zelfstandig hun praktijk voeren. Manning kwam dankzij zijn steekproefjes ongeveer vier gevallen van valse arbeidsovereenkomsten tegen, wat leidde tot ‘een paar’ schrappingen.
Manning schroefde zijn proactieve toezicht op dat gebied echter niet op instigatie van het dekenberaad op, want daar is er niet specifiek over gesproken, zegt Kemper. Er wordt dus ook niet door alle dekens vaker op dit punt gecontroleerd. Kemper vraag zich bovendien af wat er te controleren valt. “Wat wij doen is in aanloop naar de beëdiging kijken naar de arbeidsovereenkomst. Als dat in orde is en het is een authentiek document, kun je verder ook niet veel.”
Kemper denkt dat het mogelijk wel een punt is dat op de komende vergadering wordt besproken. “Het is heel goed mogelijk dat we het verder gaan inventariseren, bijvoorbeeld in het komende dekenberaad.”