De notariële tuchtrechter in het ressort Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs een kandidaat-notaris de vrij zeldzame maatregel van ontzegging van de waarnemingsbevoegdheid opgelegd. De reden: hij had ruim acht jaar lang een erfenis aan KWF Kankerbestrijding verzwegen.
Dit blijkt uit een uitspraak van de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden van afgelopen zomer, die afgelopen vrijdag 23 oktober is gepubliceerd.
In 2007 is deze kandidaat-notaris nog werkzaam als notaris. In die hoedanigheid passeert hij een testament, waarin onder meer KWF Kankerbestrijding als erfgenaam is opgenomen. Ook aanvaardt hij in 2009 de rol van executeur in de nalatenschap. In 2010 stapt de notaris echter uit het notariaat, om pas in 2015 weer als kandidaat-notaris verder te gaan.
KWF Kankerbestrijding werd intussen nooit geïnformeerd over de erfenis; de stichting kwam er pas ruim acht jaar later bij toeval achter – dankzij een gesprek tussen een werknemer en een buurtbewoner – dat zij was benoemd als erfgenaam in de nalatenschap. Begin 2018 sommeert de stichting de kandidaat-notaris om alle relevante informatie ter beschikking te stellen en om rekening en verantwoording af te leggen.
Bij de notariële tuchtrechter verwijt KWF Kankerbestrijding de kandidaat-notaris onder meer onzorgvuldigheid, slechte communicatie en het verzwijgen van de algehele nalatenschap, naast de beschaming van de vertrouwensrelatie.
Hoe de notaris het kon ‘vergeten’, blijft onduidelijk. Wel noemt de Kamer voor het Notariaat het verwijt van KWF Kankerbestrijding ‘in een aantal opzichten terecht’. Zo is vast komen te staan dat de notaris c.q. kandidaat-notaris jarenlang geen contact zocht met de erfgenaam en zo dus inderdaad de nalatenschap verzweeg. ‘Uit de stukken volgt bovendien dat de kandidaat-notaris ook nadat klaagster bekend was geraakt met het feit dat erflater haar tot mede-erfgenaam had benoemd zeer traag is geweest met het verstrekken van informatie aan klaagster,’ concludeert de notariskamer.
Verder is er rond de behandeling van de tuchtzaak nog altijd geen rekening en verantwoording afgelegd, aldus de tuchtrechter. ‘De kandidaat-notaris heeft klaagster als erfgenaam gedurende ruim acht jaren in onwetendheid gelaten over het bestaan en de omvang van haar erfenis.’ Dit brengt de kamer tot het oordeel dat ‘de kandidaat-notaris door zijn aanhoudende nalatigheden het zelfstandig werken als kandidaat-notaris niet langer kan worden toevertrouwd’.
Er volgt geen schorsing, maar de tamelijk zeldzame maatregel van ontzegging van de waarnemingsbevoegdheid, voor onbepaalde tijd. Ook krijgt de kandidaat-notaris een kostenveroordeling à 3.500 euro aan zijn broek, en moet hij de kosten van rechtsbijstand aan KWF Kankerbestrijding à 1.000 euro betalen.