Twee Kamerleden van de PVV, Marina Vondeling en Patrick Crijns, hebben gister Kamervragen aan de Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind gesteld, nadat maandag naar buiten kwam dat veel uithuisplaatsingen van kinderen stilzwijgend verleng worden.
De Kamerleden willen nu van de minister weten om hoeveel uithuisplaatsingen en/of ondertoezichtstellingen het gaat waarbij er geen zitting in een rechtbank aan te pas komt. Dat is momenteel namelijk nog onduidelijk. Wel wordt er geschat dat het om zo’n duizend gevallen gaat per jaar.
Ook willen zij weten of minister Weerwind het niet zorgelijk vindt dat ouders ‘de kans om de verlenging van een kinderbeschermingsmaatregel mislopen doordat zij de zogenaamde meldbrief die zij toegestuurd horen te krijgen, niet ontvangen, niet lezen of niet begrijpen?’ Volgens jeugdrechtadvocaten is het probleem de zogenaamde meldbrief, die naar ouders wordt gestuurd bij jaarlijkse verlengingen van uithuisplaatsingen. In deze brief staat dat ouders zelf moeten aangeven als zij willen dat de rechtbank de verlenging van een kinderbeschermingsmaatregel tijdens een zitting bekijkt.
Buitenwettelijke procedure
Vondeling en Crijns noemen de uithuisplaatsingen ‘traumatische ervaringen’, en hopen dat de minister het met hun eens is dat een traumatische maatregel als deze nooit stilzwijgend verleng mag worden. Ook vragen zij zich af of het hier niet gaat om een buitenwettelijke procedure. Tot slot vragen ze de minister hoe hij ervoor gaat zorgen dat dergelijke praktijken gestopt worden.
Ook binnen de rechtspraak klinkt er kritiek om de manier van werken. Ondanks deze kritiek blijven enkele rechtbanken, zoals die in Groningen, de meldbrieven gebruiken, terwijl anderen, waaronder Assen en Leeuwarden, deze afschaffen omdat ze geen wettelijke basis hebben.