Sociaal advocaten die als gevolg van de coronamaatregelen hun inkomsten vanuit de gesubsidieerde rechtsbijstand met meer dan 20% hebben zien dalen, kunnen rekenen op aanvullende financiële steun van de overheid. Dit heeft het kabinet woensdag bekendgemaakt.
De ministerraad heeft ingestemd met dit extra vangnet voor de sociale advocatuur ‘om ervoor te zorgen dat mensen met een kleine portemonnee toegang tot het recht blijven houden’, aldus een bericht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Sociaal advocaten, mediators en bijzondere curatoren die staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand en voldoen aan het criterium van tenminste 20% omzetdaling, kunnen een aanvraag doen voor een tegemoetkoming. Over het gedeelte dat boven de daling van 20% ligt, kunnen zij kortom een tegemoetkoming tot 80% van de vergoeding krijgen. De details van de regeling worden in de komende weken verder uitgewerkt.
“Ik vind het belangrijk dat mensen die wat minder te besteden hebben ook hun recht kunnen blijven halen in de toekomst,” aldus minister Dekker voor Rechtsbescherming. “Om te voorkomen dat degenen die hen daarbij juridisch helpen door de coronacrisis kopje onder gaan, komt er een vangnet. Zo kunnen sociaal advocaten en mediators bij dalende vergoedingen vanuit de gesubsidieerde rechtsbijstand toch op de been blijven, door in een deel van hun daling van vergoedingen tegemoet te komen.”
Dit vangnet komt bovenop de eerder genomen steunmaatregelen voor de sociale advocatuur, zoals de extra voorschotregeling, de zittingstoeslag voor schriftelijke zittingen en de mogelijkheid tot tussentijdse declaratie in extra-uren-zaken.
De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) laat weten blij te zijn met de ‘corona-tegemoetkoming’ aan de sociale advocatuur. Deze aparte regeling is uitzonderlijk, aldus lid van de algemene raad Bernard de Leest in een blog over de totstandkoming ervan. “Het laat zien dat het ministerie en de Raad voor rechtsbijstand het belang erkennen van de advocatuur als belangrijke schakel in de rechtsketen. Advocaten buiten het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand kunnen een beroep doen op de rijksregelingen die al eerder tot stand kwamen: de NOW en de TOZO.”
Al deze maatregelen specifiek voor de advocatuur zijn bovendien aanvullend alle eerder genomen maatregelen voor ondernemers. Woensdagmiddag kondigde minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees een aanvullend noodpakket voor ondernemers aan ter waarde van 13 miljard euro, met het doel om zoveel mogelijk banen te behouden. Ook de NOW-regeling, waarbij de overheid tot 90% van de salarissen van werknemers bij getroffen bedrijven op zich neemt, wordt verlengd.