Het kabinet stelt voor volgend jaar 40 miljoen euro extra beschikbaar om de achterstanden weg te werken die als gevolg van de coronapandemie zijn ontstaan in de rechtspraak. Dit meldt het Ministerie van Justitie van Veiligheid naar aanleiding van de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting.
Als gevolg van de coronamaatregelen sloten de Nederlandse gerechtsgebouwen half maart acuut de deuren. Duizenden zaken werden uitgesteld; pas later in het voorjaar kwam het aantal zittingen weer mondjesmaat op gang, veelal met behulp van telehoren of videoconferencing.
Eind juni was de schatting al dat er minstens 17.000 zaken op de plank waren blijven liggen. Dit aantal is inmiddels fors toegenomen. De rechtbanken proberen de achterstand momenteel in te lopen, onder meer met behulp van avondzittingen.
Volgens het ministerie is het de bedoeling dat het OM, de Rechtspraak, Reclassering, Dienst Justitiële Inrichtingen en het Centraal Justitieel Incassobureau beter de handen ineen slaan ‘door bestaande gerechtsgebouwen beter te benutten, extra personeel in te zetten, zaken tijdelijk anders af te doen en de manier van werken te vernieuwen’. Over de rol van advocaten en andere juridische dienstverleners hierin zegt het ministerie niets.
Eind 2021 moeten de zaakachterstanden in de strafrechtketen zijn weggewerkt, aldus het ministerie. Afspraken die vorig jaar al zijn gemaakt met de Rechtspraak, over het wegwerken van bestaande achterstanden in de periode 2020-2022, blijven van kracht.
Miljoenen meer op de begroting
Verder krijgt het ministerie van Justitie en Veiligheid er in 2021 45 miljoen euro bij om verder te bouwen aan digitalisering binnen de strafrechtketen. Ook wordt er voor 2021 ruim 142 miljoen euro aan de algehele begroting toegevoegd, en structureel 332 miljoen euro.
Het grootste deel hiervan, 113 miljoen, gaat naar de Dienst Justitiële Inrichtingen. Daarnaast is 108 miljoen bestemd voor forensische zorg en 38 miljoen voor tbs. Dit geld wordt gebruikt om de capaciteit en personele bezetting in de komende jaren op peil te houden.