Baker McKenzie Amsterdam heeft een kaartspel uitgebracht waarmee werkgevers gesprekken kunnen starten over onveilige situaties en ongewenst gedrag op de werkvloer. Het spel, genaamd The complaints challenge, zit ‘vol casussen met uitspraken over ongewenst gedrag’.
In het kaartspel zijn casussen en gerechtelijke uitspraken opgenomen van de afgelopen vijf jaar, aldus het persbericht. Hierin worden pesten en ander (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer beschreven. Op basis van de situatiebeschrijving en aanklachten kunnen deelnemers samen inschatten wat de juridische gevolgen daarvan waren, en die vervolgens toetsen aan de daadwerkelijke uitspraak van de rechter.
“Waar pesten en ongewenst gedrag op de werkvloer voorheen geen topic was, ontvangen we nu bijna dagelijks gerelateerde klachten vanuit bedrijven binnen onze arbeidsrechtpraktijk”, stelt Mirjam de Blécourt in de persuiting. De Blécourt is arbeidsrechtadvocaat bij Baker McKenzie en initiatiefnemer van het kaartspel.
Volgens haar blijft het thema ‘lastig bespreekbaar’, ook na de MeToo-beweging en publieke schandalen over grensoverschrijdend gedrag (zoals bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door). “Daarom hebben we dit spel ontwikkeld, waarbij iemand een casus voorlegt en anderen daarover vragen stellen. Het gesprek dat daaruit voortkomt, helpt directieleden met het signaleren van ongewenst gedrag op de werkvloer en wat ze daar zelf tegen kunnen doen,” aldus de advocaat.
Beelden uit Rijksmuseum
De officiële lancering en verspreiding van het kaartspel geschiedde dinsdag 12 december tijdens een inhoudelijk seminar over grensoverschrijdend gedrag. De Blécourt besprak samen met arbeidsrechtadvocaten Daniëlle Pinedo, Anna van Bracht en Jim Vrijaldenhoven van Baker McKenzie het juridische kader van grensoverschrijdende uitdagingen op de werkplek.
Hierbij was ook regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, als special guest aanwezig. Zij nam eerste exemplaar van het kaartspel in ontvangst. Verder is het spel ontwikkeld in samenwerking met het Rijksmuseum. Zo bevat het beelden uit het Rijksmuseum, waaronder pronkstukken als Het melkmeisje en De Nachtwacht.