De Amsterdamse rechtbank heeft nader onderzoek gelast naar een voormalig Amsterdams notaris die vorig jaar in totaal 1,3 miljoen euro van cliënten kwijtraakte, naar eigen zeggen door oplichting. Volgens Het Parool gaat het om ex-notaris Bernard Blijleven, die begin februari 2014 door het Amsterdamse Gerechtshof uit het ambt werd gezet en eerder al failliet werd verklaard.
Justitie verdenkt deze ex-notaris nu van betrokkenheid bij ‘de grootste fraude in het notariaat sinds de jaren zeventig.’ Een rechtszitting eind vorige week leidde volgens de krant tot grote twijfels bij de officier van justitie over zijn handelen. Een aanklacht van Blijleven tegen de 35-jarige Esselien M., die hem zou hebben opgelicht, liet de officier vallen, dit nadat hij het verhaal van de notaris niet geloofde. De dame speelde een hoofdrol in een van de merkwaardige vastgoeddeals die de notaris uiteindelijk de kop kostte.
Om een prijzige woning aan te kunnen kopen, claimde de vrouw met instemming van de notaris miljoenen te zullen krijgen van de Nederlandse staat, in wiens opdracht zij met behulp van haar wiskundige gave meerdere geheime codes zou kraken. Een vastgoedeigenaar kreeg terecht argwaan: meerdere documenten, waaronder e-mails van een Zwiterse bank, een ING-overzicht en een IND-document, bleken te zijn vervalst. De notaris die haar verhalen had bevestigd, werd aanvankelijk enkel vier maanden geschorst door de Kamer van Toezicht. Het Gerechtshof legde begin februari alsnog de maatregel ontzetting uit het ambt op.
Er is kans dat hier mogelijk nog een strafrechtelijke vervolging bijkomt: de dame in kwestie, die illegaal in Nederland zou verblijven, beweerde dat de fraude een vooropgezet plan van Blijleven was geweest en dat zij enkel in opdracht van hem handelde: hij zou haar een verblijfsvergunning hebben beloofd. Blijleven beweert op zijn beurt dat de vrouw het hele verhaal over te kraken codes en wiskundige gaven heeft verzonnen, in een poging hem geld van zijn derdengeldenrekening te laten overmaken. Hij beroept zich op een dossier dat berichten van minister-president Rutte zelf zou bevatten. Verdachte M. werpt tegen dat Blijleven zulke berichten zelf zou hebben opgesteld.
Het Openbaar Ministerie onderzoekt de aantijgingen van de vrouw nader. De advocaat van Blijleven stelt dat zijn cliënt het slachtoffer is geworden van ‘geraffineerde oplichting.’