De juryleden voor de Gouden Zandlopers lopen zich alvast warm; de nominatieperiode voor de awards is geopend en de jury verheugt zich op innovatieve en impactvolle inzendingen. Dit jaar is Nathalie Gloudemans de voorzitter. Waar gaat zij op letten en waarmee krijgen genomineerden bij haar een streepje voor?
Nathalie Gloudemans is sinds mei 2023 als kantoordirecteur verbonden aan Finnius, het grootste nichekantoor gespecialiseerd in financieel toezichtrecht van Nederland. Gloudemans heeft haar sporen verdient als advocaat, als journalist en als content marketeer. Voor haar overstap naar Finnius was zij verbonden aan Clifford Chance, waar zij achtereenvolgens HR-manager en executive manager risk & compliance was en leiding gaf aan het opleidingsinstituut. Het is dus niet overdreven om te zeggen dat zij met een brede blik naar de inzendingen kijkt.
Wat zie jij als de belangrijkste thema’s op dit moment voor de advocatuur en hoe zouden deze zich moeten weerspiegelen in de Gouden Zandlopers?
“Er speelt natuurlijk nogal wat. Eind 2022 kwam Gen AI op gang en dat zagen we vorig jaar ook al terug bij de inzendingen. Dat is nu nog steeds een belangrijke factor: hoe ga je Gen AI nou echt inzetten? Daar gaan we vast meer van zien bij de inzendingen. Daarnaast zijn cyber security en compliance belangrijke thema’s. Hoe zorg je ervoor dat alles veilig blijft en dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving? En dan is er natuurlijk ook nog de krapte op de arbeidsmarkt. Ik ben heel benieuwd of iemand daar iets slims voor heeft gevonden. Dit zijn volgens mij allemaal belangrijke thema’s, maar ik laat me ook graag verrassen door de inzenders. Want dat is juist het leuke. De Gouden Zandlopers gaan ook over nieuwe dingen. Ook innovaties die nog niet een heel groot podium hebben gekregen maken kans om te winnen.”
Waarmee krijgen genomineerden een streepje voor bij jou?
“Ik kijk bij de inzendingen altijd naar: welk probleem lost dit op? En was er ook echt een probleem dat moest worden opgelost? Wat is de impact? En in het verlengde van deze vragen: is het ook op grotere schaal toe te passen, zodat meer mensen daar wat aan hebben? Tegelijkertijd kan het ook mooi zijn als een initiatief voor een kleinere groep grote impact heeft gehad. We kijken naar het hele plaatje.”
Waarom zijn awards als de Gouden Zandloper belangrijk voor het vak?
“Na achttien jaar kun je zeggen dat we een instituut zijn geworden. De Gouden Zandlopers zijn een erkenning van juristen voor juristen; ze worden ook wel de Oscars van de juridische wereld genoemd. Als jury kijken we met een brede blik naar het hele juridische werkveld, om erkenning te geven aan initiatieven die de juridische wereld een beetje beter maken.”
Dit jaar ben jij voor het eerst voorzitter van de jury. Hoe ga jij je stempel drukken op de Gouden Zandlopers 2024?
“Ik heb natuurlijk een heel goede voorganger gehad in Yu Lian de Bakker. Haar democratische werkwijze tijdens de juryberaden ga ik kopiëren. Mijn stempel zit aan de ene kant meer achter de schermen, waarbij we bepaalde processen aanscherpen. En aan de andere kant krijg ik ook een wat grotere rol tijdens de awardshow op 12 september.”
Wat vind jij belangrijk bij het toekennen van de oeuvre-award?
“We willen vooral de verdiensten vieren die deze juristen hebben gebracht. Het gaat om toonaangevende mensen uit het vak, die iets baanbrekends hebben gedaan. Als je kijkt naar vroegere winnaars, dan zijn dat echt mensen die iets nalaten voor de juridische wereld.”
Tussen nominatie en awardshow zit een heel proces. Naar welk onderdeel kijk jij het meeste uit?
“Dat is moeilijk kiezen, maar een van de leukste dingen vind ik de juryberaadslagingen. Soms zijn er intense discussies waarbij iemand andere inzichten brengt waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Dus dat is leerzaam. En daarnaast kijk ik natuurlijk uit naar de awardshow en andere momenten waarop we als jury en organisatie bij elkaar zijn.”