Werken bij de grote, gerenommeerde advocatenkantoren was voor veel (interim) juristen altijd het einddoel. Daar lijkt nu verandering in te komen. Interim juristen gaan juist steeds liever in de publieke sector werken. Dat signaleert Rubert Adneij, recruitment consultant legal bij Robert Walters.
Adneij ziet regelmatig dat juristen een vaste aanstelling bij een commerciële partij achter zich laten om bij een gemeente of zorginstelling aan de slag te gaan als interimmer. De focus op de werk-privébalans van de laatste jaren zorgt (mede) voor de aantrekkingskracht van de publieke sector. Aldneij: “Een 60-urige werkweek is geen vanzelfsprekendheid meer als je een masteropleiding in de rechten hebt afgerond. Veel juridische professionals kiezen liever voor een 36-urige werkweek en een prima salaris, dan voor extreem hoge werkdruk waar een riant salaris tegenover staat.”
Daarnaast willen juristen graag maatschappelijke invloed uitoefenen, licht Adneij toe. “Werknemers willen niet alleen bezig zijn met nieuwe business genereren en winst maken. Ze willen iets betekenen voor hun gemeente of de burger.” Combineer dit met de aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het aantal vakantiedagen, en de verschuiving naar de publieke sector is niet zo verrassend.
Baanzekerheid
De toename van wet- en regelgeving zorgt ook voor een grote vraag naar juristen in de publieke sector. Juristen hoeven dus nooit te vrezen voor hun baan, hoe de economie er ook voor staat. “Bij de overheid is er altijd behoefte aan juristen. Het is zelfs zo dat er meer juristen nodig zijn in economisch roerige tijden, omdat er juist dan van alles geregeld moet worden”, vertelt Adneij. “Waar commerciële bedrijven pas op de plaats maken bij een crisis, gaan de juridische werkzaamheden binnen de publieke sector minstens zo hard door.”
De publieke sector heeft traditioneel gezien veel mensen vast in dienst, aangevuld met interimmers. Door de groei van het aantal juridische vacatures is het echter moeilijk om alle vacatures te vullen. Het aantal interimmers bij publieke organisaties is daarom sterk gestegen.
Vrijheid in je werk
Niet alleen de vraag naar interimmers groeit echter, ook het aantal juristen dat ervoor kiest interimmer te worden groeit. “Als interimmer heb je ontzettend veel vrijheid om je werk in te delen op een manier die jij fijn vindt. Je wordt ingevlogen voor een bepaald project, waar je je volledig op kunt focussen. Je hoeft je niet bezig te houden met het reilen en zeilen van een team. Hierdoor kun je als interimmer een opdracht van 24 uur en een opdracht van 16 uur prima naast elkaar uitvoeren. Je hebt het zelf in handen”, legt Adneij uit. “Als je eerst een paar maanden voor het ministerie wilt werken en daarna een paar maanden voor een gemeente, dan kan dat. En als je even twee maanden niks wil doen, kan dat ook.”