De rechtbank in Den Haag heeft een 54-jarige jurist veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, wegens het vervalsen van handtekeningen op documenten van nabestaanden van het schietincident in Alphen aan den Rijn in 2011.
De man vervalste de handtekeningen om zijn financiële vergoeding te verhogen, waardoor hij dubbel zou profiteren van de schadeclaims die namens de nabestaanden werden ingediend tegen de Nederlandse Staat.
De verdachte, die in 2021 door de nabestaanden werd ontslagen, startte na hun opzegging een civiele procedure tegen hen. Daarbij gebruikte hij documenten die hij valselijk had opgemaakt, waarin hij akkoordverklaringen fabriceerde voor het verhogen van zijn ‘no cure, no pay’-vergoeding en voor het overzetten van de contracten naar zijn eigen besloten vennootschap. Met deze valse stukken kon de jurist hogere vergoedingen innen en beslag laten leggen op tegoeden van de nabestaanden.
‘Uitermate kwalijk’
De rechtbank vindt het handelen van de verdachte uitermate kwalijk. “Hij heeft de nabestaanden, die al getraumatiseerd waren door het schietincident, opnieuw slachtoffer gemaakt,” aldus het oordeel. De rechtbank wijst erop dat de jurist, door de vervalste documenten in een gerechtelijke procedure te gebruiken, niet alleen de waarheidsplicht schond maar ook het vertrouwen in de juridische beroepsgroep ondermijnde.
Hoewel de nabestaanden schadevergoeding hebben geëist, verklaarde de rechtbank deze vorderingen niet-ontvankelijk. Het is niet vast te stellen of de opgevoerde schade een direct gevolg is van de vervalsingen. De slachtoffers kunnen hun schadeclaim eventueel indienen bij de civiele rechter.
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zijn eigen gewin boven het belang van de nabestaanden stelde en geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn acties.
Lees hier de volledige uitspraak