Voor het tweede jaar op rij staat juridisch dienstverlener DAS in de top vijftig van Nederlandse advocatuur, ditmaal op plaats zestien. “Vroeger zou je een burenruzie eerder onderling oplossen, maar de sfeer in de maatschappij is nu harder dan een jaar of vijf geleden.”
Een jaar geleden stormde DAS de top vijftig binnen op plaats zeventien, met 96 advocaten in dienst. En afgelopen 1 januari waren dat er alweer 109, goed voor plaats zestien. Gekeken naar de procentuele groei die het bedrijf afgelopen jaar doormaakte in het aantal advocaten (13,5%), hoeft DAS alleen Osborne Clarke boven zich te dulden. Dat bedrijf groeide van 43 naar 51 advocaten, goed voor een groei van 18,6% en een gedeelde 38e plek in de top vijftig.
Volgens Hanneke Jukema, sinds 2018 chief executive officer van DAS, heeft de groei van DAS er in de eerste plaats simpel weg mee te maken dat er de afgelopen jaren veel meer meldingen binnenkomen: “We zien een verjuridisering van de maatschappij. Mensen halen steeds meer hun recht, of dat nu gaat om zaken rondom corona, de lange rijen bij Schiphol, de energierekeningen die door de oorlog in Oekraïne de pan uit rijzen of een aannemer die niet levert.” Omdat DAS met advocaten, mediators en juristen veertig rechtsgebieden beheerst, kan het bedrijf met het gros van de juridische kwesties goed uit de voeten.
Nieuwe situatie
Corona zorgde voor een hele nieuwe situatie omdat mensen veel meer thuis kwamen te zitten, waardoor er meer contact was met buren. En niet alleen positief, want het aantal burenruzies liep in corona tijd hard op. “Dat aantal zien wij op dit moment niet meer stijgen, maar het daalt ook niet,” zegt de CEO. “Vroeger zou je een burenruzie eerder onderling oplossen, maar de sfeer in de maatschappij is nu harder dan vijf jaar geleden.”
“Ruzie om de overhangende tak over de schutting zal altijd blijven voorkomen,” vult Jaap Witteveen aan. Hij is sinds 2019 chief transformation officer bij DAS. “Wij proberen conflicten waarvan wij melding krijgen waar mogelijk weg te halen uit de juridische sfeer, bijvoorbeeld door de diensten van een mediator aan te bieden, waarvan wij er twintig in dienst hebben. Uit cijfers weten wij bijvoorbeeld dat als een burenruzie tot een procedure leidt, er uiteindelijk toch een of beide partijen verhuizen. Dat is verdrietig voor beiden.”
Geen procedure
Zo’n tachtig procent van de meldingen die door klanten bij DAS wordt gedaan, leidt niet tot een procedure voor de rechter. “Het gaat er om de klant zo goed mogelijk te helpen om het probleem op
te lossen, en daarvoor hebben we een scala aan mogelijkheden tot onze beschikking,” vat Jukema het samen. “Namens onze klant met een advocaat naar de rechtbank gaan is de laatste stap.”
Door de overname van juridische dienstverlener SRK in 2019 kwamen er fors meer advocaten in dienst van DAS. Deze uitbreiding van het aantal advocaten – gekeken naar de afgelopen drie jaar gaat het zelfs om een verdubbeling – helpt DAS om alle dossiers van A tot Z te kunnen behandelen. Als een melding onverhoopt toch in een procedure bij de rechtbank uitmondt, vinden klanten het fijn als er één partij is die het hele proces kan begeleiden.
Kunstmatige intelligentie
Uiteraard is het niet zo dat een verzekerde bij DAS altijd direct een advocaat aan de lijn krijgt als er iets aan de hand is. Alleen waar het dossier daar om vraagt, wordt een advocaat ingezet. Met behulp van kunstmatige intelligentie weet DAS steeds beter van te voren in te schatten welke meldingen zullen leiden tot een gerechtelijke procedure, vertelt Witteveen. “Ons model analyseert daarvoor een aantal elementen uit de zaakomschrijving en op basis daarvan kunnen we vrij nauwkeurig vaststellen of de zaak tot de rechtbank zal leiden en dus of we een advocaat nodig hebben.”
Overigens behandelen advocaten bij DAS niet uitsluitend zaken waarin geprocedeerd moet worden – ze kunnen allerlei werk doen. Jukema: “Advocaten vinden het niet leuk om altijd alleen maar procedures
te doen. Bij ons mogen ze daarom ook werken aan zaken die waarschijnlijk niet tot een procedure zullen leiden.”
Veel advocaten van DAS zijn ook bij het bedrijf zelf tot advocaat opgeleid. “Het mooie van DAS is dat er vaak net afgestudeerde mensen binnenkomen,” zegt Jukema. “En dat zij zich binnen het bedrijf verder kunnen specialiseren in nieuwe rechtsgebieden en ook kunnen doorgroeien tot advocaat.”
Rechtsbijstand on demand
Voor de toekomst verwacht Jukema dat DAS sterker zal inzetten op klanten die zich niet willen laten verzekeren. “We weten dat jongere generaties niet zoveel hebben met verzekeringen. Zij betalen liever geen premie voor iets waarvan niet zeker is of ze het nodig hebben. Om die groep toch van dienst te kunnen zijn, zijn we aan het uitbreiden met rechtsbijstand on demand.”
Die tak zal naast het verzekeren bestaan en houdt in dat onverzekerden bij DAS juridische bijstand kunnen krijgen, voor een vast bedrag. “Maar dan wel goedkoper dan de gemiddelde advocaat,” voegt Jukema daar aan toe. “De missie van DAS is om het recht voor iedereen toegankelijk te maken, ook op de lange termijn. We verwachten dat het aantal verzekerden in de komende decennia langzaam zal afnemen, maar ik denk niet dat verzekeren ophoudt te bestaan. Ook de jongere generaties zullen trouwen en gezinnen krijgen, dan neemt de noodzaak tot verzekeren vaak toe. Rechtsbijstandsverzekering blijft een mooi sociaal vangnet.”
Belangeloos advies
Een rechtsbijstandsverzekering bij DAS heb je al voor een paar tientjes per maand, al is de prijs erg afhankelijk van de opties die de klant kiest: met of zonder module voor rechtsbijstand bij een scheiding, bijvoorbeeld. Via on demand zijn klanten zo tussen de duizend en tweeduizend euro kwijt voor een enkele zaak als daarin onderhandeld of geprocedeerd moet worden, maar dat valt mee als dat wordt afgezet tegen de ongeveer vijfduizend euro die een gemiddelde zaak al gauw kost. Vorig jaar organiseerde het bedrijf ook een zogeheten Vraag het DAS-dag. Juristen en advocaten gaven eenmalig belangeloos advies aan mensen over hun geschillen.
“Eigenlijk fungeren we die dagen als een soort rechtswinkel,” zegt Witteveen. “We merken dat de belangstelling voor deze dag enorm toeneemt.” Op dit moment is DAS druk bezig met het goed neerzetten van de infrastructuur voor on demand: van een model met verzekeringen en premies naar een model met abonnementen en facturen. Witteveen: ‘Stapje voor stapje proberen we ook steeds meer rechtsgebieden geschikt te maken voor on demand. Daarnaast is een van onze uitdagingen dat potentiële klanten niet altijd bij ons uitkomen als ze niet verzekerd zijn. Mensen moeten ons dus nog beter zien te vinden voor on demand.’
Ook is in Nederland de wetgeving nog niet helemaal klaar voor on demand, omdat het rechtsbijstandsverzekeraars alleen is toegestaan om verzekerden bij te staan met advocaten. Jukema: “We bouwen on demand langzaam uit. Het is niet zo dat we daarmee volgend jaar klaar moeten zijn.”
Preventie
Naast on demand en kunstmatige intelligentie zet DAS sterk in op preventie van juridische geschillen. Op de website van DAS zijn veel gratis juridische documenten te krijgen en zo zit het bedrijf ook met juridische checklists in een verbouwapp (de VerbouwApp) waarin gebruikers precies kunnen zien waarop ze moeten letten als ze in zee gaan met een aannemer. Ook is er een samenwerking met DigiMakelaars, een dienst om je eigen woning grotendeels zelf te verkopen, waardoor gebruikers van dat platform dertig minuten kunnen praten met een jurist van DAS. Met de software van JuriBlox is DAS in staat de processen efficiënter in te richten: JuriBlox heeft de technologie, DAS de marktkennisen data. Grote kans dus dat DAS een vaste klant in de top vijftig van de Nederlandse advocatuur van Advocatie gaat worden, en misschien nog wel wat stapjes omhoog zal maken.
Dit artikel is gepubliceerd in het nieuwe Advocatie Magazine. Klik op de cover om het magazine te openen of ga naar de Magazine-pagina. Hier kunt u ook een gratis abonnement aanvragen.