In het kader van de Stand van de Advocatuur 2011 (verschijnt in maart 2011) besteden we dit jaar aan de hand van een serie interviews met bestuursvoorzitters aandacht aan grote regionale advocatenkantoren. Vandaag deel I: JPR Advocaten, een kantoor in transitie. De nieuwe focus van JPR sedert januari 2008, moet leiden tot het “het beste advocatenkantoor van Oost-Nederland, waar het voor de advocaten prettig werken is. JPR moet plezier uitstralen.” Bestuursvoorzitter Bart Holthuis: ” We willen een recht-toe-recht-aan kantoor zijn, niet ingewikkeld, niet te duur, een advocatenkantoor waar basaal, kwalitatief goede advocatuur wordt bedreven.”
Bestuursvoorzitter Bart Holthuis van JPR Advocaten verheelt het op geen enkele wijze: het advocatenkantoor beleefde voor 2008 een turbulente periode. Er was een nieuwe strategie uitgezet om de grootste en beste cliënten in de regio te bedienen, en af te bouwen in de lagere segmenten. Die strategie werd echter niet nageleefd. “Advocaten bleven in weerwil van de nieuwe strategie bijvoorbeeld gewoon toevoegingen doen. Het zat niet tussen de oren. Dan loopt het uiteindelijk spaak. Nu hebben we duidelijk vastgesteld wat we willen, en hoe we daar gaan komen.”
JPR advocaten gaat er nu echt werk van maken: het kantoor heeft gekozen voor verdere specialisatie en een branchegerichte benadering van de markt. Het kantoor heeft daarbij gekozen voor zes secties, die weer onderverdeeld zijn in vakgroepen: Vastgoed- en omgevingsrecht, ondernemings- en insolventierecht, arbeidsrecht, intellectuele eigendom, aanprakelijkheids- en verzekeringsrecht en personen- en familierecht. Als gevolg van deze keuze zal JPR zich meer gaan richten op het MKB, beursgenoteerde ondernemingen en vermogende particulieren. Het aantal vestigingen gaat terug van vijf naar drie (Groenlo en Zutphen worden gesloten), en secties gaan bij elkaar zitten. De secties worden ieder geleid door twee voorzitters, een commerciële en één voor opleidingsaspecten.
JPR wil de nieuwe koers uitzetten met jonge, eagere advocaten met de juiste instelling. “We hebben veel gedoe gehad met vertrekkende partners. Wij hebben gezegd dat het voortaan leuk werken bij ons moet zijn: alleen positivo’s kunnen blijven. Onze mensen moeten het fijn vinden om naar hun werk te komen.”
Holthuis geeft toe dat het kantoor door de fouten uit het verleden marktaandeel heeft verloren, vooral ook in Twente. “Terwijl Nysingh en KienhuisHoving groeiden, zat bij ons de klad er in. We hadden in 2004 zeventig advocaten, eind 2007 nog maar vijftig en nu weer 58. We hebben in de moeilijke periode teveel naar onszelf gekeken, en dat reken ik mijzelf ook aan. Maar er zit nu weer swung in het kantoor, het gaat weer heel goed.”
Coöperatie
Er staan nog meer veranderingen te gebeuren. JPR Advocaten wordt om fiscale redenen een coöperatie, onder andere Houthoff Buruma ging het kantoor daarin voor. “De coöperatie staat dicht bij de oude maatschap. We vinden het aardig, omdat we door de rechtsvorm coöperatie ook de onderlinge samenwerking uitdragen.”
Bert Hokken – hij werkte eerder in dezelfde functie bij Dirkzwager – is de interim kantoordirecteur. Volgens Holthuis heeft Hokken het vermogen om rust te brengen in de organisatie na een turbulente periode. “Hij heeft een scherpe blik op de financiën, en weet alles efficiënter en sneller te maken. Hij doet dat op een aimabele én overtuigende manier.” Hokken blijft interimmer tot 2012, voor daarna gaat JPR zoeken naar een opvolger.
Voor wat betreft het binnenhalen en -houden van cliënten, wijst Holthuis onder andere op de heldere tarieven van JPR. Een partner kost 250 euro per uur, een beginnend advocaat de helft: 125 euro. Het kantoor is daarmee naar eigen zeggen net iets goedkoper dan vergelijkbare kantoren in de regio. Verder moet het juridsche werk uitblinken in snelheid en begrijpelijkheid. Holthuis erkent dat het gaat om de perceptie van de cliënt van de juridische kwaliteit, en dat die vaak lastig te meten is.
JPR Advocaten probeert ook via andere kanalen om cliënten en nieuwe advocaten kennis te laten maken met het kantoor. Zo sponsort JPR de Military in Boekelo, organiseert het kantoor twee-jaarlijks het JPR Golftoernooi en is het sponsor van het Jonge Balie Congres 2010.
De eerder genoemde secties moeten ieder voor zich samenwerking zoeken met universiteiten. “We hebben op verzekeringsgbied al een samenwerkingsverband met de hoogleraren Hendrikse en Ernes van de Open Universiteit, dat is een buitengewoon plezierige uitwisseling van activiteiten en know how. We willen dat alle secties samenwerkingsverbanden opzetten met de universiteiten, en daar is ook budget voor. Iedere daartoe geschikte, ambitieuze advocaat mag wat ons betreft ook promoveren aan die universiteiten.”
Samenwerking met universiteiten kan ook behulpzaam zijn bij het aantrekken van jong talent. “We kunnen nu hele goede kandidaten krijgen, maar in de periode hiervoor was dat verschrikkelijk moeilijk. We werden niet sexy gevonden ten opzichte van de kantoren in het westen. Uiteindelijk moeten mensen ook bereid zijn om hier in de buurt te komen wonen. We hadden partners die vanuit het westen elke dag op en neer reden, maar dat bleek uiteindelijk toch niet vol te houden.”
JPR kijkt ook over de grens: het heeft een samenwerkingsverband met Alpmann Fröhlich in Münster. Alpmann is in Duitsland gekende naam, want naast het advocatenkantoor is er ook een uitgeverij Alpmann. Een begrip bij Duitse studenten, want die uitgeverij geeft boeken en readers uit die in heel Duitsland worden gebruikt in het juridisch onderwijs. “Ze zijn in Duitsland in het algemeen altijd iets formeler, maar dit is een buitengewoon plezierig kantoor. Ik zie die samenwerking alleen maar intensiveren.”