Partner worden is voor vele hardwerkende advocaten natuurlijk het ultieme doel. Het partner worden betekent echter ook gelijk het einde van het loondienstverband en het begin van het zelfstandig ondernemer zijn. Dit brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee.
Wanneer iemand partner wordt komt het nodige op hem of haar af. Natuurlijk brengt de status van partner de nodige veranderingen met zich mee, maar ook als ondernemer moet men de nodige zaken regelen. Daar waar in loondienst zaken als pensioen, arbeidsongeschiktheid en nabestaandenvoorzieningen door het kantoor geregeld werden, moet de partner dat nu zelf doen.
De toetreder
De ervaring leert dat deze consequenties vaak nieuw zijn voor de kersverse partner. Het hoe en wat is vaak niet helemaal duidelijk. De meeste grotere kantoren beleggen daarom een bijeenkomst met als allesomvattend thema “de financiële consequenties van het partnerschap.”
De toetreder krijgt vaak van de controller en de partneradministratie enerzijds informatie over de de interne regelingen en afspraken die gelden voor alle partners en anderzijds informatie over de zaken die de partner zelf moet regelen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
De meeste grotere kantoren hebben een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de partners. De toetreder wordt vaak verplicht om hieraan deel te nemen. De reden is een logische: op het moment dat de partner arbeidsongeschikt wordt, wordt hij vaak nog een periode (vaak 2 jaar) doorbetaald uit de vennootschap, maar daarna treedt hij uit.
Zowel voor de periode van doorbetalen als na uittreding is het voor een kantoor belangrijk dat er een uitkering is. In eerste instantie om de kosten voor de vennootschap te drukken (het winstaandeel moet tenslotte door de overige partners worden opgehoest), maar daarna ook zodat de partner na uittreden niet in de kou komt te staan.
Nabestaandenvoorziening
De overige zaken als nabestaandenvoorziening en pensioen zijn vaak minder vastomlijnd geregeld. Sommige kantoren hebben afspraken met verzekeraars gemaakt en bieden partners de mogelijkheid om het overlijdensrisico tegen gunstigere voorwaarden af te dekken. Echter het komt vaak voor dat partners hier geen gebruik van maken, er niet bekend mee zijn, of dat er geen collectieve regeling bestaat. Zeker in de beginperiode als partner, wanneer vaak nog geen substantieel vermogen is opgebouwd, brengt dit de nodige risico’s met zich mee.
Mark Buitenhuis, manager Team Business Professionals van Van Lanschot Bankiers herkent bovenstaande: “Wij adviseren veel toetreders en ontdekken tot onze verbazing dat vele niet op de hoogte zijn van het ontbreken van een sociaal vangnet wanneer iemand onverwachts komt te overlijden. Wij nemen dit daarom altijd mee in onze advisering, maar hebben daarbij als uitgangspunt dat men alleen moet verzekeren als men niet voldoende vermogen heeft.”
Pensioen
Met betrekking tot het opbouwen van pensioen zijn er meerdere mogelijkheden. Sommige partners kiezen ervoor om het pensioen te verzekeren en hiermee bepaalde risico’s af te dekken.
In de regel zie je echter dat de meeste partners pensioen opbouwen in de eigen holding of een aparte pensioen BV. Men heeft die mogelijkheid omdat men in de regel meer dan 10% bezit van de BV waar men in dienst is. Pensioenopbouw in de BV is het meest flexibel omdat men zelf de beschikking houdt over het vermogen en men zelf de inleg kan bepalen.
Een bijkomend belangrijk voordeel is dat de jaarlijkse pensioenreservering van de winst mag worden afgetrokken en dat kan zeker in de eerste jaren gunstig zijn voor toetreders. De net toegetreden partner heeft namelijk door een combinatie van hoge startkosten (bijvoorbeeld aanschaf van een auto) en een winstaandeel dat pas na afloop van het boekjaar wordt uitgekeerd, in sommige gevallen te maken met liquiditeitsproblemen. Een extra aftrekpost in de BV is dan wel zo handig. Het is echter wel zaak dat later daadwerkelijk vermogen wordt opgebouwd als pensioenreserve, want op een gegeven moment moet er daadwerkelijk pensioen worden uitgekeerd en uiteindelijk dus ook belasting worden betaald.
Financiële zaken
De meeste kantoren beschouwen het pensioen van de partner als privé en volledige eigen verantwoordelijkheid. De meeste partners winnen daarom vaak advies in bij externe adviseurs. Buitenhuis van Van Lanschot beaamt dit: “pensioen is voor veel partners een black-box en daarom is dit een belangrijk onderdeel in onze advisering.”
Buitenhuis geeft daarnaast aan dat er steeds meer partners zijn die ervoor kiezen om geen pensioen meer op te bouwen. “Deze mensen verwachten dat de fiscale mogelijkheden alleen maar minder worden en kiezen voor een flinke spaarpot in privé.”
Bovenstaande wordt ingegeven door het feit dat de regelgeving betreffende pensioen in Nederland voortdurend wijzigt. Het is daarom zaak voor de partner om regelmatig zijn financiële zaken te actualiseren en aan te passen aan de veranderende regelgeving, maar vooral ook aan zijn eigen veranderende wensen en doelstellingen. Alhoewel dit volgens Buitenhuis vanzelf gaat: “Daarvoor bankier je bij Van Lanschot!”