De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft haar jaarverslag over 2022 gepubliceerd: “De rechtsstaat was ook het afgelopen jaar niet altijd een rustig bezit. Voor advocaten vanzelfsprekende beginselen als partijdigheid en geheimhouding, met het daaraan verbonden verschoningsrecht, staan geregeld onder druk.”
“In een aantal dossiers heeft de NOvA dan ook flink wat rechtsstatelijk tegengas moeten geven,” stelt algemeen deken Robert Crince le Roy in het voorwoord. Hij doelt daarmee op onder andere het verschoningsrecht dat geregeld onder druk staat, de vrije advocatenkeuze, de veiligheid van Nederlandse advocaten en de sociale advocatuur.
Het verslag gaat uitgebreid in op de activiteiten van de NOvA op het gebied van weerbaarheid, veiligheid en bescherming tegen ondermijning. Zo is afgelopen jaar het weerbaarheidsprogramma voor advocaten voortgezet en uitgebreid, en heeft de orde een baliebreed onderzoek laten uitvoeren naar druk en dreiging binnen de advocatuur. De conclusie van dit onderzoek was onder andere dat de helft van de Nederlandse advocaten het afgelopen jaar ten minste één vorm van agressie meemaakte.
Ook gefinancierde rechtsbijstand was voor de NOvA een hoofdthema in 2022. Vooral het gebrek aan een inflatiecorrectie voor advocaten en mediators in het stelsel vangefinancierde rechtsbijstand in 2023 en 2024 was voor de orde een punt van zorg. De NOvA stelde afgelopen jaar dan ook een actuele inflatiecorrectie voor, en een structurele aanpassing van de achterblijvende reiskostenvergoeding. Hieraan zal in 2023 tegemoet gekomen worden.
Cijfers
Dan een aantal cijfers op een rijtje: er zijn in 2022 in totaal 1.056 advocaat-stagiairs gestart met hun opleiding, en er waren 5.558 advocatenkantoren in Nederland. In totaal telde ons land 18.218 advocaten, en er zijn gedurende 2022 negen advocaten geschrapt, en zestien pleiters onvoorwaardelijk geschorst. Het aantal advocaat-stagiairs bleef vrijwel gelijk met een jaar eerder (1.068 in 2021), en het aantal advocaten steeg met 0,61 procent (18.108 in 2021).
Van de 18.218 advocaten, waren er 1.074 nieuw beëdigd, en 144 herbeëdigd. De kleine groei van de Nederlandse balie kwam grotendeels door het arrondissement Amsterdam (+184) en Den Haag (+9). Amsterdam is hiermee ook direct het grootste arrondissement met 1.054 kantoorvestigingen en 6.225 advocaten. Het kleinste arrondissement was opnieuw Overijssel, met 245 kantoren en 657 advocaten. Het grootste gedeelte van de advocaten in Nederland zijn ofwel eenpitter (3.292), of werken juist bij grotere kantoren met minimaal 65 advocaten (2.832).