De Rechtspraak heeft het Jaarplan 2023 gepubliceerd. In het plan zet de Rechtspraak uiteen hoe zij de toegang tot de rechter willen verbeteren, transparantie hopen te stimuleren en zich in het algemeen inzetten voor een rechtvaardige samenleving.
Het plan omschrijft de vijf doelen waaraan de Rechtspraak de komende jaren gaat werken: Rechtspraak is tijdig en voorspelbaar, toegang tot de rechter wordt digitaal en op laagdrempelige wijze verleend, de Rechtspraak werkt actief samen in netwerken en is daarin betrouwbaar, de Rechtspraak werkt met een menselijke maat en is divers samengesteld en zorgt voor inclusiviteit.
Digitalisering
De verwachting is dat het grootste deel van de circa 1.400.000 rechtszaken in 2023 onder het kantonrecht gaan vallen. Strafzaken halen het vaakst het nieuws, maar vormen maar dertien procent van het totaal aantal rechtszaken. In hoger beroep zijn strafzaken daarentegen juist de grootste groep zaken (59 procent).
De komende jaren zet de Rechtspraak verder in op digitalisering. In 2022 zijn hiervoor al de eerste stappen gezet met het programma Digitale Toegang civiel recht en bestuursrecht. Hiermee is het digitaal indienen van stukken door partijen, en het digitaal communiceren tussen partijen en de Rechtspraak, mogelijk gemaakt. Door middel van pilots worden alle aspecten uitvoerig getest.
Daarnaast gaat de Rechtspraak de online dienstverlening verder ontwikkelen, zodat het mogelijk wordt om zelf online zittingen in te plannen en er digitaal en hybride zittingen plaats kunnen vinden.
Laagdrempelig
Verder hoopt de Rechtspraak in 2023 de toegang tot de rechter zo laagdrempelig mogelijk te houden. De nadruk hierbij ligt op uitbreiding van wijkrechtspraak en de inzet van een schuldenfunctionaris. Zo worden de bestaande locaties wijkrechtspraak in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam in 2023 uitgebreid met een locatie in Tilburg.
Met de schuldenfunctionaris hoopt de Rechtspraak een scharnier tussen de Rechtspraak en de gemeentelijke schuldhulpverlening te plaatsen. Hiermee wordt geprobeerd te voorkomen dat er nieuwe schulden worden gemaakt en krijgen mensen eerder hulp om van hun schulden af te komen. De eerste ervaringen zijn positief, aldus de Rechtspraak.
Het jaarplan sluit qua toon aan bij de nieuwjaarsrede van voorzitter Henk Naves. Ook daar werd het belang van een transparante en toegankelijke rechtspraak benadrukt, en werd er kritisch naar binnen gekeken.
Bekijk hier het volledige jaarplan