Van oorlogen tot klimaatprotesten en politieke verschuivingen in Den Haag: 2023 was net als voorgaande jaren turbulent. Maar wat trok de aandacht van de juridisch geïnteresseerden? De best gelezen Advocatie-verhalen van vorig jaar voor u op een rij!
1. De Stand 2023: De Brauw en Linklaters bieden wederom hoogste salarissen voor advocaten
Net zoals in 2022 was de Advocatie-lezer ook vorig jaar bijzonder geïnteresseerd in de bruto maandsalarissen van ’s lands grootste kantoren. In 2023 werd het artikel het meest aangeklikt en het staat daarom op de eerste plek in dit jaaroverzicht. Uit de salaristabellen bleek dat De Brauw Blackstone Westbroek en Linklaters wederom de best betalende kantoren waren. Zij voerden de rankings aan, die tevens werden gepubliceerd op bladzijde 24 en 25 van de april-editie van Advocatie Magazine.
De rankings die zijn gepubliceerd in het magazine moesten achteraf echter worden gecorrigeerd. Deze zijn samengesteld op basis van door kantoren aangeleverde gegevens, en achteraf trokken enkele firms aan de bel omdat cijfers verkeerd waren doorgegeven. Waaronder De Brauw. Hierdoor stond het kantoor in het magazine niet alleen met onjuiste – te hoge – salarissen in de tabellen, maar ook op plek één voor eerstejaars advocaten. In de best gelezen online-publicatie is dit gecorrigeerd.
2. Erfenis na decennium nog niet afgewikkeld, notaris wordt berispt
Het tweede best gelezen artikel van 2023 gaat over een notaris die ongeveer tien jaar heeft ‘stilgezeten’, en werd berispt door de Haagse kamer voor het notariaat. De notaris legde verzoeken naast zich neer en kwam afspraken niet na, waardoor een erfenis na een decennium nog niet is afgewikkeld. Tussen de meest aangeklikte stukken van afgelopen jaar waren ook twee andere notariële tuchtrecht-publicaties terug te vinden: één over een geschorste notaris die een oneerlijke akte passeerde, en een artikel over een notaris die werd geschorst nadat hij erfgenamen onder druk zette.
3. Verlof en loondoorbetaling bij officiële feestdagen, hoe zit dat ook al weer?
Ook in 2023 was deze publicatie van redacteur arbeidsrecht Wilsen Cheng terug te vinden tussen de meest gelezen stukken. Al een aantal jaar update hij dit epistel over feestdagen, waarvan er veel nationaal zijn erkend. Dit suggereert (ten onrechte) dat de werkgever haar werknemers verlof moet geven en het loon moet doorbetalen, stelt Cheng, die juridisch van de hoed en de rand weet.
4. De nieuwe advocatuur top 50: nog steeds sterke groei bij middensegment
Elk jaar weer een verplicht nummer in het jaaroverzicht: de top vijftig van grootste advocatenkantoren. Ook in 2023 was de conclusie dat het aantal advocaten bij de top vijftig-kantoren bleef groeien. En ook vorig jaar waren vooral middelgrote kantoren daar debet aan. Verder waren vier van de tien allergrootste kantoren gekrompen, waaronder ’s lands grootste: De Brauw. De krimp bij De Brauw bedroeg 1,4 procent, waarmee het kantoor – net zoals in 2022 – nog steeds op eenzame hoogte stond met 345 advocaten (top 50 2022: 350).
5. Salaris advocaat-stagiair dit jaar met tien procent omhoog
Dat de lezers van Advocatie graag artikelen lezen over salarissen bewijst ook deze publicatie van begin vorig jaar. Het stuk ging over de beleidsregel stage en patronaat 2023, die de raden van de orde publiceerden. Hierin werden de salarissen van advocaat-stagiairs in 2023 vastgesteld, waaruit bleek dat zij tien procent meer gingen verdienen dan zij voorheen deden. Het salaris voor het eerste jaar van de stage bedroeg vorig jaar minimaal 2.802 euro, voor het tweede jaar 3.193 euro en voor het derde jaar 3.550 euro.
6. Ontslag voor Amsterdamse advocaat vanwege zoenpogingen en drugsgebruik op kantoor
Een opmerkelijk verhaal dat eind 2023 als eerste werd opgepikt door het Financieele Dagblad, werd ook op Advocatie goed gelezen. Een advocaat van de Amsterdamse vestiging van Bierens Incasso Advocaten werd op staande voet ontslagen vanwege drugsgebruik op kantoor en pogingen tot zoenen van zijn collega. Bij de rechtbank Amsterdam hield het ontslag stand. De raadsman had ‘ernstig verwijtbaar gehandeld’ en moest van de kantonrechter twee maandsalarissen ophoesten aan zijn voormalig kantoor (8.425 euro bruto), zo bleek uit de gepubliceerde uitspraak.
7. Advocatuurlijk Nederland reageert verbijsterd: ‘Allejezus, Inez Weski aangehouden?’
De arrestatie van strafrechtadvocaat Inez Weski op vrijdag 21 april 2023 bracht een schokgolf teweeg in advocatuurlijk Nederland. Ook online toonden veel Nederlandse advocaten zich verbijsterd over het oppakken van hun vakgenoot. Op diverse sociale media uitten zij hun vragen, zorgen of verontwaardiging. Advocaat Peter Schouten was op X bijvoorbeeld duidelijk geschokt door het nieuws. “Allejezus, Inez Weski aangehouden? Nee toch,” tekende hij daar op.
8. Veel verouderde testamenten in omloop
Naast de notariële tuchtrechtstukken was ook deze publicatie bewijs dat Advocatie voor notarieel nieuws eveneens veel lezers trekt. Het artikel was gebaseerd op een analyse van testamenten door Notariële Diensten, een bedrijf dat veelvoorkomende notariële procedures automatiseert. Uit het onderzoek, dat in september werd uitgevoerd, bleek dat bijna zestig procent van deze documenten is opgesteld vóór 2003. Ruim dertig procent dateert zelfs van voor 1990, hetgeen ongunstig kan uitpakken voor nabestaanden en kan leiden tot extra kosten, was de conclusie.
9. Deadline losgeld voor Allen & Overy nadert, onduidelijk of kantoor hackers gaat betalen
Allen & Overy werd eind vorig jaar geconfronteerd met hackers – de LockBit ransomware-groep -, die dreigden een cache met bestanden vrij te geven die ze van het kantoor hadden gestolen. Ze gaven het kantoor een deadline om te betalen: 28 november. Voor organisaties met een omzet van meer dan één miljard dollar zou de groep losgeld hebben gevraagd van 0,1 tot drie procent van het totaal. Allen & Overy werd uiteindelijk vlak voor de deadline verwijderd van de website van LockBit. Of er ook daadwerkelijk betaald is, werd niet duidelijk.
10. Advocaat Sanderink half jaar geschorst
De ‘zaak Gerard Sanderink‘ trok ook in 2023 de aandacht van veel lezers. Vorig jaar is het nieuws dat zijn advocaat Paul Acda voor een half jaar werd geschorst veelvuldig aangeklikt. Acda werd eerder al zes weken geschorst voor zijn betrokkenheid bij de juridische strijd tussen de Twentse ondernemer en zijn ex-partner Brigitte van Egten. Ditmaal verweet de deken hem dat hij dossiers die gekwalificeerd moesten worden als Wwft-dossiers niet als zodanig behandeld heeft, en dat hij zich niet aan de kernwaarden (financiële) integriteit en onafhankelijk heeft gehouden.
De Advocatie-redactie wenst u het beste voor 2024 en is nieuwsgierig wat dit jaar staat te gebeuren in juridisch Nederland! U ook?