Natuurlijk stond het nieuwsjaar 2021 grotendeels in het teken van de miljoenenfraude bij Pels Rijcken en de heftige gevolgen ervan. Maar er gebeurde meer, van een verstoord Jonge Balie-feest in Rotterdam tot een zeer trage notaris. Dit is de top 15 van de verhalen die u die jaar massaal verslond.
1. Overleden oud-bestuursvoorzitter Pels Rijcken beschuldigd van miljoenenfraude
Het nieuws dat begin maart 2021 binnen advocatuur en notariaat insloeg als een bom: Frank Oranje, respectabel notaris en bestuursvoorzitter bij het kantoor van de landsadvocaat, bleek gedurende meerdere jaren miljoenen van cliënten te hebben verduisterd. In november 2020, niet lang nadat het OM Pels Rijcken had geïnformeerd, beroofde Oranje zichzelf van het leven.
Bij het bekend worden van de fraude kroop Pels Rijcken aanvankelijk in de slachtofferrol, om later het boetekleed aan te trekken: Oranje kon onder meer zijn gang gaan omdat tal van interne processen niet op orde waren, zo zou al snel blijken. Het grootste fraudeschandaal in de Nederlandse juridische dienstverlening ooit zal Pels Rijcken nog heel 2021 – en vermoedelijk nog langer erna – blijven achtervolgen. Ook nu er achter de schermen diverse veranderingen zijn doorgevoerd en besloten is om het voltallige notariaat af te stoten.
2. Salarissen bij de grootste advocatenkantoren: Linklaters en De Brauw betalen het meest
Naast de top 50 van grootste advocatenkantoren zijn het de populairste cijfers uit onze jaarlijkse Stand van de Advocatuur en het Notariaat – zeker onder jonge juristen: de bruto maandsalarissen van ’s lands grootste kantoren. De Brauw Blackstone Westbroek en Linklaters bevechten elkaar al enkele jaren om de hoogste beloningen en voerden ook in 2021 onze tabellen aan, terug te vinden op p. 25 van het Advocatie Magazine, editie april 2021.
3. De nieuwe top 50 van de Nederlandse advocatuur; dertig kantoren groeiden in 2020
Toen de coronapandemie in maart 2020 het hele leven lam legde, hield ook de grootzakelijke advocatuur de adem in. Achteraf blijkt de coronacrisis over de hele linie geen vat te hebben gehad op de omvang van de vijftig grootste advocatenkantoren van Nederland. Sterker nog: dertig kantoren groeiden gedurende 2020, waarvan 22 kantoren zelfs met 6% of meer.
4. Notaris heeft na 13 jaar eenvoudige erfenis nog niet afgerond: ontzetting uit ambt
Een notaris die meer dertien jaar nodig heeft om een eenvoudige erfenis af te handelen – en dan is het nog niet gelukt? Die hoort niet langer in het notariaat thuis, vindt de Kamer voor het Notariaat ’s-Hertogenbosch in april dit jaar. Meerdere erfgenamen overleden gedurende die periode, zonder ooit geld te hebben gekregen. ‘Een blamage,’ aldus het harde oordeel.
5. Advocaat die slachtoffer toeslagenaffaire dupeerde teruggefloten door rechter
De verontwaardiging was groot na onze berichtgeving over hoe een slachtoffer van de toeslagenaffaire ernstig werd gedupeerd door haar advocaat. Ze kreeg 50.000 euro schadevergoeding van de Belastingdienst, maar haar advocaat claimde 15% van dit bedrag en verrekende het geld ongevraagd met zijn facturen, zodat er voor de vrouw maar een paar duizend euro overbleef. De rechtbank dwong de advocaat tot terugbetaling. De Haagse Raad van Discipline heeft hem hierom in november van het tableau geschrapt.
6. Dit zijn de tien populairste advocatenkantoren onder rechtenstudenten
Bij deze tien advocatenkantoren willen rechtenstudenten het liefst werken, zo zocht werving- en selectiebureau Legal Top Talent uit. Wat ook blijkt uit hun onderzoek onder meer dan 400 studenten: de toenemende aantrekkelijkheid van Nederlandse advocatenkantoren als werkgever gaat ten koste van de populariteit van de Angelsaksische firma’s.
7. Complotadvocaat Nakad mag geen jeugdzorgzaken meer doen (maar inmiddels weer wel)
Een bijzondere voorziening van de Amsterdamse Raad van Discipline na een verzoek van de deken, voor een advocate die ‘last heeft van tunnelvisie en een zekere mate van complotdenken’. Zij mag voor onbepaalde tijd geen jeugdzorg-gerelateerde zaken meer doen of aannemen. Er waren namelijk klachten gekomen vanwege meerdere bizarre uitlatingen die zij over de Nederlandse jeugdzorg had gedaan, zowel in de rechtszaal als op social media. Het Hof van Discipline vond in december echter dat de deken zijn verzoek niet goed had onderbouwd en vernietigde de beslissing van de raad, zodat de advocate toch weer jeugdrechtzaken mag doen.
8. Houthoff benoemt zeven nieuwe partners
Houthoff toont spierballen richting de markt door in één klap zeven nieuwe partners te benoemen. Allen geboren in de jaren tachtig en home grown: de zeven zijn al hun hele juridische carrière werkzaam bij het kantoor. Hun benoemingen komen voort uit ‘de ambitie die we hebben, en dit zijn mensen die deze ambitie belichamen’, aldus Houthoff.
9. Fraude Pels Rijcken: ‘Villa notaris Oranje verkocht voor miljoenencompensatie’
Een van de vele naweeën van het fraudeschandaal bij Pels Rijcken: de nabestaanden van oud-notaris en Pels Rijcken-voorzitter Frank Oranje verkochten zijn Haagse villa voor 3,4 miljoen euro. Een opbrengst die moest helpen de 11,5 miljoen euro die Oranje had verduisterd, te compenseren.
10. Mag de werkgever weten of een werknemer is gevaccineerd tegen corona?
Aan het begin van de vaccinatiecampagne in een poging de coronapandemie een halt toe te roepen, waren er nog volop (juridische) vragen. Een prangend vraagstuk werd uitgebreid behandeld in deze meest geraadpleegde update arbeidsrecht van dit jaar: mag de werkgever wel weten of een werknemer is gevaccineerd tegen corona?
11. Dronken advocaat en bestuurder Rotterdamse orde misdraagt zich op Jonge Balie-feest
Wanneer haalt een feestje van Jonge Balie-advocaten het nieuws? Wel, als uitlekt hoe advocaat én secretaris bij de Rotterdamse Orde van Advocaten Paul van Lange in beschonken toestand stennis schopt op een Jonge Balie-feest in Rotterdam. Een stukje cabaret werd ruw onderbroken en advocaat-stagiairs werden uitgescholden. Na excuses legde Van Lange tijdelijk zijn functie bij de orde neer.
12. Oscar Hammerstein na veertig jaar gestopt als advocaat
Oscar Hammerstein stopte begin dit jaar stilletjes als advocaat, na meer dan veertig jaar in het vak te hebben gezeten. Toen Amsterdamse media bij toeval ontdekten dat er verhuiswagens stonden bij zijn kantoor aan de Herengracht, onthulde Hammerstein maar meteen dat hij korte tijd de advocaat was van Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo.
13. Helft verkiezingsprogramma’s bevat onrechtsstatelijke plannen
Ze lijken alweer een eeuwigheid geleden, de Tweede Kamer-verkiezingen van maart dit jaar. Kort voor de verkiezingen toetste de Commissie Rechtsstatelijkheid in Verkiezingsprogramma’s op verzoek van de NOvA de verschillende verkiezingsprogramma’s. Zeven partijen bleken plannen te hebben die rechtsstatelijk niet door de beugel kunnen. Het ging dan vooral om voorstellen op het gebied van immigratie en asiel.
14. Jaarcijfers 2020: omzet De Brauw met 20 procent gestegen
Een moeilijk coronajaar? Niet voor De Brauw Blackstone Westbroek – en de meeste andere grote advocatenkantoren. ’s lands grootste advocatenkantoor zag de omzet in 2020 tamelijk spectaculair toenemen met maar liefst 20%, tot ruim 200 miljoen euro. De meeste andere top 50-kantoren noteren eveneens omzetstijgingen, hoewel gemiddeld minder sterk dan in topjaar 2019.
15. Tuchtklachten tegen advocaten Gerard Sanderink: ‘Schaamteloos gedragsregels overtreden’
Meerdere advocaten die de geplaagde ondernemer Gerard Sanderink hebben bijgestaan, dreigen dit najaar te worden meegesleurd in zijn vrije val. Brigitte van Egten, ex-partner van Sanderink, en haar advocaat hebben tuchtklachten ingediend tegen vier van zijn advocaten. Zij zouden bij een fraudeonderzoek naar en procedures tegen Van Egten tegen de regels in onder een hoedje hebben gespeeld.
Een verhaal als hekkensluiter dat ongetwijfeld wordt vervolgd in het nieuwe jaar. De reactie van Advocatie wenst u alvast fijne Kerstdagen en een gelukkig, gezond en succesvol 2022 toe!