Ook in dit donkere, wat nieuwsluwere jaar bleef u massaal Advocatie lezen, waarvoor dank! De populairste onderwerpen van het jaar: salarissen, de Stand, de invloed van corona en… vreemde bokkensprongen van notarissen. Dit waren de vijftien best gelezen Advocatie-artikelen van 2020.
1. De salarissen van 1e, 4e en 7e-jaars advocaten: Freshfields betaalt het meest
Corona of geen corona: bij de jongste generatie ambitieuze advocaten in spe gaat carrièreplanning onverminderd door. Voor hen en andere nieuwsgierigen blijft ons jaarlijkse overzicht van de salarissen bij ’s lands grootste advocatenkantoren dan ook onmisbaar – en het meest geraadpleegde bericht op Advocatie –.
2. Coronavirus geeft recht op werktijdverkorting
Sinds dit jaar publiceert de vakredactie van Sdu geregeld actuele juridische updates op Advocatie, bijvoorbeeld over arbeidsrecht, huurrecht en financieel recht. En óf u daar behoefte aan heeft: de eerste uitleg over werktijdverkorting als gevolg van de coronamaatregelen – nog voordat de NOW in het leven werd geroepen – werd half maart massaal verslonden.
3. De nieuwe top 50: totale groei grootste advocatenkantoren minimaal
Is de rek er qua headcount uit bij de vijftig grootste advocatenkantoren van Nederland? Ook al groeit het totale aantal advocaten werkzaam bij de top 50 nauwelijks, de Stand van de Advocatuur en het Notariaat blijft een veelvuldig geraadpleegde bron. Of corona effect gaat hebben op de top 50? Dat leest u in de eerste weken van het nieuwe jaar.
4. Meer duidelijkheid over de NOW-regeling
Het waren eind maart dé buzzwoorden in arbeidsrechtland: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, oftewel de NOW-regeling. De details over de uitwerking van de loonsubsidie, met het doel om werkgevers hun werknemers aan boord te laten houden – waren al vroeg op Advocatie te lezen en werden gevonden door duizenden arbeidsrechtjuristen op zoek naar de nieuwste informatie.
5. Advocatenkantoor failliet na loonconflict met advocaat-stagiair
Voor zover we kunnen nagaan heeft de coronacrisis nog geen faillissementen in de advocatuur en het notariaat geëist. Een faillissement van een klein advocatenkantoor in Almere van begin dit jaar, komt voort uit een lelijk conflict met een advocaat-stagiair die in een kort geding betaling van achterstallig loon eist, zo blijkt uit een faillissementsverslag.
6. Almeerse notaris Prinsze uit ambt ontzet om ‘ontoelaatbare gedraging’
De Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden ontzet notaris Prinsze uit het ambt wegens het valselijk opmaken van een brief. Een en ander heeft te maken met een bizar verhaal over een pallet vol met een Venezolaanse bolivars, waarvan het de vraag is of die bestaat. Het hoger beroep tegen de tuchtmaatregel loopt nog, even als een strafrechtelijk onderzoek naar Prinsze op verdenking van onder meer witwassen. De poging van de burgemeester van Almere om Notariaat Prinsze per direct te sluiten, is echter mislukt.
7. Advocatuur en notariaat vragen 13,5 miljoen euro loonsubsidie aan via NOW
Er ontstaat een golf van verontwaardiging – ook binnen de beroepsgroep – als blijkt dat zelfs enkele commerciële top 50-kantoren met riante uurtarieven en gezonde partnerbeloningen voor de zekerheid loonsubsidie via de NOW-regeling hebben aangevraagd. Ieder kantoor dat door de redactie wordt gebeld, geeft vervolgens toe dat de loonsteun toch niet nodig was – er was geen 20% omzetverlies als gevolg van corona – en dat de voorschotten zullen worden terugbetaald. Gelukkig maar.
8. Wat elke advocaat kan leren van Louis Theroux
In elke goede advocaat schuilt een Louis Theroux. Want alleen met ijzersterke interviews krijg je essentiële informatie uit je cliënt. Hoe doet de beroemde documentairemaker dat? De acht tips aan de hand van zijn interviewtechnieken werden door u gevróten.
9. Houthoff-partner Gerhard Gispen overleden
In mei overleed Houthoff-partner en -bestuurslid Gerhard Gispen op 60-jarige leeftijd. Gispen was sinds 2016 verbonden aan Houthoff als advocaat-partner in de Restructuring en Insolvency praktijk. Daarvoor was hij liefst dertig jaar werkzaam voor Simmons & Simmons, waar hij ook enkele jaren country head voor Nederland was.
10. Loyens & Loeff moet 21 miljoen euro vergoeden aan erven Farm Frites-oprichter
Jarenlang hangt Loyens & Loeff een miljoenenclaim boven het hoofd van Farm Frites-oprichter Gerrit de Bruijne – en later zijn erven –. In de zomer komt de rechtbank tot een oordeel: het kantoor moet bij elkaar 21 miljoen euro schadevergoeding betalen als gevolg van beroepsfouten uit het verleden. Er komt – na overleg met de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar – geen hoger beroep in de zaak.
11. Coronamaatregelen aan de Zuidas: zo min mogelijk reizen, events en skitrips afgelast
Begin maart is er van thuiswerken voor Zuidassers nog geen sprake, maar beperkt het coronavirus al wel buitenlandse reizen en de jaarlijkse skitrips met kantoor. Het blijkt achteraf nog maar het begin, al was van ‘een staat van paniek’ toen nog geen sprake bij de grootste kantoren.
12. Kandidaat-notaris verzwijgt acht jaar erfenis voor KWF Kankerbestrijding
Een kandidaat-notaris krijgt in de zomer van de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden de vrij zeldzame maatregel van ontzegging van de waarnemingsbevoegdheid opgelegd, voor onbepaalde tijd nog wel. De reden: hij had ruim acht jaar lang een fikse erfenis als gift aan KWF Kankerbestrijding verzwegen.
13. Ruzie tussen patroon en stagiair escaleert: ‘ondermijning veilige werksfeer’
Een ‘verprutste zaak’ is de druppel. Een patroon vliegt zijn stagiair ongenadig in de haren en scheldt hem de huid vol. Het is niet het eerste incident: de stagiair heeft deze ruzie opgenomen en stapt naar de tuchtrechter. Die verwijt de advocaat-patroon ondermijning van een veilige werksfeer.
14. Omzetten top 50-kantoren: grote sprong Dirkzwager, zorgen voor 2020
Al in het voorjaar leek 2019 een eeuwigheid geleden; de tijd van ongebreidelde omzetstijgingen in de topadvocatuur, zoals het jaarlijkse overzicht van de kantooromzetten op Advocatie liet zien. Wat 2020 op financieel gebied voor jaar is geworden, weten we over enkele maanden.
15. Advocate vangt bot bij verhalen 156.000 euro schade op DAS Rechtsbijstand
Een advocate krijgt van DAS Rechtsbijstand een forse zaak namens negen verzekerden in het vooruitzicht gesteld. Nadat ze de kosten voor de procedure heeft berekend – 9.500 euro per verzekerde –, krijgt ze de zaak toch niet. DAS heeft geen opdracht tot een procedure gegeven, aldus de rechtbank.
Ook in deze ongekende tijden wenst de redactie van Advocatie u fijne feestdagen en alvast een gezond, succesvol 2021 toe!