Sinds 1 november is de juridische weblog Ius Mosae, On life and law, officieel online. Derdejaars rechtenstudent Philippe Hezer van de Universiteit Maastricht heeft er maanden aan gewerkt. Wat begon als een ‘half projectje’ om zijn zomer mee te vullen, werd een serieus plan waar zelfs de universiteit zich graag aan verbond. Wij stelden Philippe wat vragen.
Door Sanne van Brunschot
Jij bent de initiatiefnemer van Ius Mosae. Hoe kwam je op het idee?
“Het is eigenlijk begonnen tijdens de zomervakantie. Toen heb ik natuurlijk wat meer tijd gehad, en ik ben geen type dat graag niks doet. Ik was online een beetje aan het kijken naar juridische sites en blogs, maar daarop vond ik alleen maar zware leerstukken. Ik had niet altijd zin om die te lezen. Ik dacht: dat kan ook anders. Ik zou op zo’n site mensen uit de praktijk hun boeiende verhalen en meningen willen laten delen. Ik ben toen nog een tijdje gaan zoeken of dat toch niet al bestond, maar dat bleek niet zo te zijn. Dus dan moet ik het maar doen.”
Hoe heb je dat vervolgens aangepakt?
“Ik heb vroeger veel geprogrammeerd en dat is altijd een hobby gebleven. Ik zag de site als een leuke manier om dat weer op te pakken. Het was dus eerst echt een half projectje. Ik ging er met anderen over praten en die reageerden heel enthousiast. Toen dacht ik: misschien is het inderdaad wel heel leuk en moet ik het openbaar maken. Toen ben ik ermee naar de faculteit gestapt en toen is het gaan het rollen.”
Wat is de rol van de faculteit precies?
“Zij geven houvast. Ze bieden veel hulp in die zin dat ze de bekendheid hebben gepromoot. En het is heel gemakkelijk om op die manier met mensen in contact te komen. Daarnaast betekent het dat de faculteit het serieus neemt en erachter staat. Dat geeft de website toch meer gewicht.”
Wie zijn de mensen die als een soort redactie onderaan de introductie staan?
“Dat zijn vrienden. Een aantal heeft meteen vanaf het begin gezegd: ‘Dit moeten we gaan uitbreiden’. Ze hebben me heel erg geholpen bij het opzetten van een bepaalde structuur. Ik had wel een website, maar geen kopij. Ze hebben veel input geleverd en ze hebben connecties die van pas komen. Het merendeel van de artikelen die nu op de site staan, is ook door hen geschreven. Hun input en kritiek geven een mooie balans aan de inhoud van de blog.”
Mogen ook anderen iets schrijven op de site?
“Jazeker. De opzet is om de blog als een platform te laten fungeren, om ook anderen aan het woord te laten, zodat er over onderwerpen gediscussieerd kan worden. In beginsel benaderen wij mensen om iets te schrijven, maar als iemand een goed idee heeft kan die dat aan ons laten weten en kijken we daar naar. Het plan is om steeds meer vaste schrijvers te krijgen en het team uit te breiden. De site heeft bovendien een groot sociaal aspect. Bezoekers kunnen een account aanmaken, waarmee ze kunnen reageren op artikelen en mee kunnen discussiëren. We hopen dat dat zich uitbreid. En als je dat account toch al hebt is de stap kleiner om ook zelf iets te schrijven.”
Op welke doelgroep is de blog gericht?
“In eerste instantie zijn dat rechtenstudenten. We willen de spannende kant van het recht naar voren halen. Een van de dingen die we bijvoorbeeld willen laten zien is dat je met je rechtenstudie heel veel kanten op kan. Dat je ook dingen kunt gaan doen die minder voor de hand liggen. Zo komt er een interview met een advocaat die later burgemeester is geworden en willen wij ook schrijven over de minder bekende juridische beroepen, zoals die van trust officer. Zulke dingen zijn leuk voor rechtenstudenten. Maar ook voor jonge advocaten en andere mensen uit de beroepsgroep zullen artikelen verschijnen.”
Er staat een groot interview van jou met advocaat Wim Anker op de site. Hoe heb je hem weten te strikken?
“Ik werd getipt dat de College Tour met Wim Anker hier op de universiteit zou worden opgenomen. Dat was toen nog niet bekend, maar ik kreeg dat te horen. Toen heb ik hem gewoon een mailtje gestuurd en het hem gevraagd. Ik heb hem uitgelegd waar ik mee bezig ben en daar werd heel positief op gereageerd. Dat was in september al, toen de website nog niet eens online was. Maar ik was er al sinds half juli mee bezig, dus het is best een projectje geweest. Ik zag al heel vroeg dat mensen heel positief reageren. Het idee slaat aan, en dat maakt een bepaald enthousiasme los waardoor mensen er wilwillend tegenover staan en er graag aan meewerken.”
Op de site staat dat er maandelijks een update komt. Werken jullie dan ook met een deadline?
“Ja, aanvankelijk willen we elke eerste van de maand nieuwe artikelen online hebben. In de loop van de tijd kan dat wel meer worden, maar we zijn nu nog een beetje gebonden aan onze eigen capaciteit. We studeren allemaal nog en drie van ons gaan zelfs promoveren. Als er actualiteiten zijn waarover we absoluut moeten schrijven, dan kunnen we ook tussendoor een artikel plaatsen.”
Hoeveel tijd kost deze uit de hand gelopen hobby je?
“De meeste tijd heeft gezeten in het opzetten van de site, dat was een kwestie van maanden. Maar als dat eenmaal rond is en anderen je helpen, kun je het werk een beetje gaan verdelen. En het is leuk om te doen, dan vergeet je hoeveel tijd het je kost. Maar ik schat zo’n zes à zeven uur per week.”
Dan tot slot nog iets over je rechtenstudie: welke master ga je doen? En weet je al wat voor baan je wil als je klaar bent?
“Ik neig naar handels- en ondernemingsrecht. En ik hoop als advocaat in de civiele rechtspraktijk te gaan werken.”