Naar aanleiding van de zeer goed gelezen serie Een greep uit het leven van een bijna afgestudeerde rechtenstudent heeft de redactie van Rechtenstudie.nl een nieuwe reeks bedacht. In de komende nieuwsbrieven wordt – door middel van interviews met de voorzitters van de juridische faculteitsverenigingen – aandacht besteed aan de activeiten van de vereniging, de verhouding tussen de vereniging en de faculteit en het voorzitterschap. Vandaag de tweede aflevering: Jeroen Westveer van de JFAS.
Wie ben je en wat is je achtergrond?
Mijn naam is Jeroen Westveer, ik ben 25 jaar en ben een Amsterdammer. Ik wist eigenlijk zeker dat ik Biologie ging studeren na de middelbare school. Toen ben ik toch een jaar in Spanje gaan werken in een hotel. Mijn keuze is toen gevallen op Tourism Management in Leeds (Engeland). Daarna ben ik rechten gaan studeren in Amsterdam. Na een aantal omzwervingen langs andere rechtsgebieden ben ik uitgekomen bij de master EU Business Law. Deze keus is mede geïnspireerd geweest door een aantal interessante lezingen over de business kant van het recht.
Welke activiteiten organiseert de JFAS?
Drie jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanmerking met de JFAS (Juridische Faculteit der Amsterdamsche Studenten). De JFAS kwam toen terug uit een heel groot dal. De toenmalige voorzitter heeft de vereniging helemaal opgetrokken en verbonden met het sociale aspect. Daarnaast werden er ook wat inhoudelijke activiteiten georganiseerd. We hebben ons ten doel gesteld om meer inhoudelijke activiteiten te organiseren, waaronder “de Themaronde”. We willen hiermee de leden op een goede manier kennis laten maken met hun preferente kantoren, onderverdeeld in nationaal en internationaal georiënteerd. Dat betekent dat we met 2 x 25 studenten maanden lang op elke vrijdag naar een ander kantoor gaan. Daarnaast organiseren we borrels, een gala, en hebben we een eindfeest in maart. We hebben we ook nog een aantal losse kantoorbezoeken.
Wat zijn de hete hangijzers binnen de faculteit en/of de faculteitsvereniging?
Een heikel punt binnen de faculteit is de geplande verhuizing. Als JFAS houden we daar ons niet mee bezig, daar heb je namelijk de studentenraad voor. Overigens weet ik hoe het nieuwe pand eruit komt te zien en ik ben er van overtuigd dat daar betere faciliteiten zullen zijn, en dat wij er qua huisvesting op vooruit zullen gaan. Het is voor ons wel belangrijk dat ze ons laten meedenken over de ruimte die wij krijgen.
Dat is mijn visie als voorzitter, maar als student vind ik het wel erg jammer dat we het monumentale pand op de Oudemanhuispoort gaan verlaten. Daarnaast zijn er ook bepaalde dingen die ons wel raken. Tussen het bestuur van de faculteit en de JFAS is de relatie niet altijd even prettig, zeker als je hoort hoe het gaat op andere rechtenfaculteiten. Met name de gebrekkige communicatie is een belangrijk punt van kritiek. Ik ben daar vaak teleurgesteld over.
Hoe is de binding van de faculteit met de stad?
In theorie zijn de condities voor binding met de stad hier redelijk goed, maar toch is die binding minder dan je zou verwachten. Er is te weinig ruimte voor ‘hangende’ mensen. Die is er wel in de stad, maar niet op de faculteit. Ik heb het idee dat dit op de nieuwe locatie een stuk beter zal zijn, gelet op de structuur van de nieuwe locatie. Daarentegen bestaat de kans dat de toestroom van nieuwe studenten terugloopt op de nieuwe locatie. De nieuwe locatie ligt wel degelijk in het centrum, maar veel mensen realiseren zich dat niet.
Wat is de visie van de vereniging over de studie en de faculteit?
De rechtenstudie van de UvA is nog vrij filosofisch, dat blijkt uit het vak algemene rechtsleer en een aantal “in perspectief”-vakken die gegeven worden. Met betrekking tot het onderwijs ligt het ook heel erg aan de docenten die les geven. Als je een erg geïnspireerde docent hebt, dan wordt je daardoor geraakt. Als je iemand hebt die aan het einde van zijn loopbaan zit en het plichtmatig doet, dan heeft dat een negatieve uitwerking op studenten. Over het algemeen denk ik niet dat er met de opzet en de studie wat mis is, maar misschien moet de faculteit toch meer wat doen aan “people management”.
Wat is kenmerkend voor de rechtenstudent aan deze faculteit?
De Amsterdamse rechtenstudenten aan de UvA zijn over het algemeen hele gezellige mensen, vrij creatief zou ik zeggen. Ze spelen bijvoorbeeld in een bandje, of doen iets bij CREA. De interessante mensen voor ons zijn de mensen die toch beseffen dat ze iets juridisch relevants naast hun studie willen doen.
Hoelang ben je al voorzitter van de faculteitsvereniging?
Drie jaar geleden ben ik actief geworden en heb ik een kantoorbezoek georganiseerd en met de toenmalige voorzitter gepraat over de JFAS en de visie. Het jaar daarna werd ik gevraagd om voorzitter te worden. Het voorzitterschap wisselt per jaar en er is een open sollicitatieprocedure. Ik ben nu een half jaar voorzitter.
Welke ervaring(en) heb je tijdens uw voorzitterschap van de faculteitsvereniging meegemaakt?
Ik heb veel gesprekken gevoerd met advocatenkantoren, en je leert in de loop van de tijd om rustig te blijven. In het begin was ik wel gefocust op wat ik uit zo’n gesprek wilde halen, want je komt daar toch om je handje op te houden. Je wilt immers wat van ze. Maar in de loop van de tijd ben ik beter geworden in het voeren van zakelijke gesprekken. Het sociale aspect speelt ook een grote rol. Uiteindelijk wil je beiden iets van elkaar en is het prettig als je na zo’n gesprek op één lijn zit met de ander.
Hoe zou je je eigen persoonlijkheid omschrijven?
Wat ik intern heb geleerd is toch vooral het managen van bepaalde zaken geweest. Hoe houd je een bestuur aan het werk en gemotiveerd? Dat was niet altijd mijn sterkste kant. Het bestuur ervaart mij – heb ik het idee – soms wel als erg streng. Daarnaast ben ik een lichte “control freak”, wat een fijne eigenschap kan zijn voor een voorzitter. Je werkt met veel verschillende mensen en je moet ook kunnen aanvoelen hoe je daar mee om moet gaan. Ik vind mezelf een harde werker en ben vrij secuur. Ik wil ook graag het goede voorbeeld geven. Daarom zorg ik dat ik mijn eigen taken altijd in orde heb.
Wat maakt jou geschikt als voorzitter van deze faculteitsvereniging?
Ik heb een visie voor de lange termijn. Ik kan deze visie helaas zelf niet volledig doorvoeren, omdat ik hier maar een jaar zit, maar ik kan wel een fundament neerzetten waar anderen hopelijk op voort kunnen bouwen. Het is vooral belangrijk dat een voorzitter een fundament bouwt en een visie heeft voor de toekomst en continuïteit. Mijn stiptheid en punctualiteit wat betreft het uitvoeren van werkzaamheden is ook wel iets wat iemand echt nodig moet hebben als voorzitter. Je kunt het namelijk niet laten verslappen.