Naar aanleiding van de zeer goed gelezen serie Een greep uit het leven van een bijna afgestudeerde rechtenstudent heeft de redactie van Rechtenstudie.nl een nieuwe reeks bedacht. In een serie interviews met de voorzitters van de juridische faculteitsverenigingen wordt aandacht besteed aan de activeiten van de vereniging, de verhouding tussen de vereniging en de faculteit en het voorzitterschap. Vandaag de vierde aflevering: Jelte Stanic van JFR.
Wie ben je en wat is je achtergrond?
Mijn naam is Jelte Stanic, ik ben 22 jaar en ben geboren en getogen in Rotterdam. De naam verraad dat ik een buitenlandse achtergrond heb. Mijn vader komt namelijk uit Kroatië. Ik heb voor de rechtenstudie gekozen omdat je als rechtenstudent maatschappelijk betrokken moet zijn. Je moet geïnteresseerd zijn in wat er om je heen gebeurt ten aanzien van de economie, politiek en de wetenschap. Ik zit nu in het derde jaar van de rechtenstudie. Op dit moment volg ik geen vakken vanwege mijn bestuursjaar bij de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR).
Welke activiteiten organiseert de juridische faculteitsvereniging?
>
De JFR organiseert ieder jaar de Meesterweek. Meesterweek is het grootste juridische studentencongres van de Benelux. Het doel van de Meesterweek is om studenten in contact te brengen met toekomstige werkgevers. Daaromheen worden allerlei congressen en workshops georganiseerd. Er zijn niet alleen inhoudelijke activiteiten, maar ook trainingen die gebaseerd zijn op capaciteiten die je (later) nodig hebt. De Meesterweek onderscheidt zich van andere juridische evenementen omdat het twee weken zijn waarin je de praktische kant van het recht kan beleven. Naast de Meesterweek organiseren we de Talent Trip. Tijdens de Talent Trip mogen een aantal studenten, in het buitenland, onderzoek doen naar een bepaald rechtsgebied.
Wat zijn de hete hangijzers binnen de faculteit of de faculteitsvereniging?
De faculteit is op de hoogte van het belang van de vereniging voor de faculteit. Zij willen ons betrekken en inpassen in het curriculum. De decaan van de faculteit zit in de raad van advies van de JFR, wellicht werkt dat in ons voordeel. Het contact is nog niet zo heel oud, dus je loopt wel eens tegen problemen aan. Een heet hangijzer is er niet echt, maar het is wel belangrijk dat de faculteit ons betrekt bij de toekomstige verhuizing. In 2012 vindt er namelijk een grote verhuizing plaats. Het feit dat er meerdere juridische studieverenigingen zijn, kan een rol gaan spelen bij het indelen van de beschikbare ruimte. Er worden gesprekken met de faculteit gevoerd, waarin een bepaalde afstemming nodig is.
Hoe is de binding van de faculteit met de stad?
De infrastructuur van de faculteit is goed. Je kunt met de tram voor de deur worden afgezet. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zit net buiten het centrum, maar ik denk dat de EUR niet echt een grote binding met de stad heeft. Daarnaast heb je instellingen en kantoren die je graag wilt bezoeken met je vereniging. Een aantal kantoren en instellingen zijn echter niet in Rotterdam gevestigd. De borrels zijn wel altijd in een kroeg in Rotterdam.
Wat is de visie van de vereniging over de studie en de faculteit?
Een van onze speerpunten is om te kijken of we een curriculum gerelateerde activiteit kunnen organiseren en studenten daar vervolgens tentamenvragen over kunnen krijgen. Onze visie is dat een student zich “JFR-er” moet kunnen voelen en dat het lidmaatschap een toevoeging is aan de studie. Een ander speerpunt is professionalisering. We willen dat bereiken door op de eerste plaats alles up-to-date te houden, waaronder de internetsite en ledenbestanden. Daarnaast willen we een nauwere samenwerking met onze onderverenigingen en disputen realiseren. Als je kijkt naar het bestuur, zie je dat de meeste mensen voor het eerst een bestuur instappen op een functie binnen de JFR. We willen de overdrachtsfase van het huidige bestuur naar een nieuw bestuur optimaliseren, zodat het nieuwe bestuur kan starten waar wij zijn geëindigd.
Wat is kenmerkend voor de rechtenstudent aan deze faculteit en faculteitsvereniging?
Je hebt te maken met een diverse groep studenten. Dat is ook terug te zien in de samenstelling van het huidige bestuur. Vier van de zes bestuursleden hebben namelijk een buitenlandse achtergrond. Dat zegt ook wel wat over de diversiteit. Op de faculteit rechten zie je een grote verscheidenheid aan mensen. Ze komen overal vandaan, en dat is denk ik wel opvallend ten aanzien van andere juridische faculteiten. De verscheidenheid en diversiteit aan mensen maakt het ook wel interessant om hier te komen studeren. Verder kun je onze leden in ieder geval onder de noemer “gezellig” scharen.
Hoelang ben je al voorzitter van de faculteitsvereniging?
>
Ik ben vanaf 11 september 2009 officieel voorzitter. In Rotterdam is er sprake van een periode waarin je FT-bestuur en HT-bestuur bent. “FT” is Latijn en staat voor “Future Tempore”, oftewel toekomstig bestuur. “HT” staat voor “Hoc Tempore”, oftewel huidig bestuur. In de periode dat je gekozen bent om het nieuwe bestuur te worden tot aan de installatie, zit een bepaalde tijdspanne. In deze periode ben je “FT-bestuurder”. Je bent dan nog niet verantwoordelijk voor bepaalde zaken, maar je wordt al wel ingewerkt.
Wat heb je tijdens je voorzitterschap van de faculteitsvereniging meegemaakt?
Nadat je gekozen bent als toekomstig bestuur, heb je samen met het huidige bestuur een wisselweek, waarin je elkaar goed leert kennen tijdens een busreis. Tijdens deze reis moet je ook leren samenwerken. Het huidige bestuur zet namelijk een route uit waarin je samen bepaalde opdrachten moet vervullen. Daarnaast moet je als toekomstig bestuur ook een visie gaan samenstellen.
Wat mij is bijgebleven in de periode als voorzitter tot dusver, is dat je heel veel verschillende mensen spreekt met allemaal hun eigen belangen. Je moet als bestuur proberen daar een weg in te vinden, zodat je door middel van samenwerking een bepaalde win-win situatie kunt creëren. Ik heb ook gemerkt dat woorden – uitgesproken als voorzitter – veel impact op iemand kunnen hebben. Ik had dat misschien iets meer in de weegschaal moeten leggen.
Hoe zou je je eigen persoonlijkheid omschrijven?
Ik heb – tijdens een besturendag – bij een advocatenkantoor voor een groep mensen moeten staan, terwijl zij hun eerste indruk van mij mochten geven. Er werd toen gezegd dat ik redelijk ontspannen ben en niet snel in de stress schiet. Daarnaast denk ik zelf dat ik wel rechtvaardig ben, het overzicht kan houden en goed kan luisteren. Ik probeer zaken vanuit een professioneel oogpunt te benaderen.
Wat maakt je geschikt als voorzitter van deze faculteitsvereniging?
Wat mij geschikt zou maken als voorzitter, is het feit dat ik moeilijke situaties niet zal vermijden. Op het moment dat er iets misgaat, ben ik de eindverantwoordelijke. Je moet er dan achterkomen wat er aan de hand is en naar een oplossing zoeken. Ik heb nog geen moment gehad dat ik dacht dat het voorzitterschap niet bij mij zou passen. Waarom het dan wél bij mij past, kan ik niet specifiek aanduiden. Je moet je als voorzitter in ieder geval aan je afspraken houden, zodat je ook andere mensen aan hun afspraken kunt houden. Als je een fout maakt, dan moet je dat ook erkennen, anders ben je niet geloofwaardig.