De Legal Tech Map zet start-ups op de kaart. Letterlijk en figuurlijk. Want sinds mede-initiatiefnemer Jeroen Zweers de nieuwste versie wereldkundig maakte, krijgt hij reacties uit de hele wereld.
Veel reacties uit op de Legal Tech Map komen uit België, maar dat is volgens Zweers nog niet zo verwonderlijk. Om in aanmerking te komen voor een plekje op de Legal Tech Map moet je immers een werkend product hebben en gevestigd zijn in Nederland, België of Luxemburg. Maar de reacties kwamen ook uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Colombia en zelfs Rusland. “Mooi genoeg om in te lijsten en aan de muur te hangen”, was een van de complimenten.
Mooie initiatieven
Dat is leuk, maar het gaat natuurlijk om de inhoud. En die toont aan dat tien jaar nadat Jeroen Zweers en Jelle van Veenen de stichting Dutch Legal Tech oprichtten, er talloze mooie initiatieven het levenslicht hebben gezien in de lage landen. Het beroemdste voorbeeld is waarschijnlijk het Belgische Henchman, onlangs aangekocht door LexisNexis. Maar ook Sdu’s eigen GenIA-L heeft een plek op de Legal Tech Map.
Verdienmodel
Veel van de reacties die Zweers ontving, komen dan ook van bedrijven die zelf ook graag willen worden opgenomen in het overzicht. Een plekje op de kaart is zoals gezegd voorbehouden aan initiatieven gevestigd in de Benelux. Het product moet voorbij de bètaversie zijn, klanten hebben én ook bereid zijn deze te noemen. Ook moet het product iets toevoegen aan het legal tech landschap. Zweers: “We krijgen veel start-ups die de sector niet zo goed kennen. Die bijvoorbeeld gen-AI koppelen aan Rechtspraak.nl. Daar kun je geen verdienmodel op bouwen. Ongeveer de helft van de aanmeldingen valt daarom af.”
Wie denkt te voldoen aan de voorwaarden en een plekje wil op de Legal Tech Map kan zich aanmelden via Dutch Legal Tech.