De inkomensontwikkeling van advocaten en notarissen blijft gemiddeld positief, blijkt uit de nieuwste editie van Werken in de Advocatuur en het Notariaat. Dat geldt zowel voor zelfstandigen/partners als voor advocaten en notarissen in loondienst. Komend jaar lijkt die trend licht af te zwakken.
Notarissen hebben in 2019 circa 140.000 tot 150.000 euro aan inkomen gehaald uit hun kantoor. De advocaat-partners of zelfstandige advocaten die meededen aan het onderzoek, incasseerden gemiddeld 90.000 euro. Dat laatste bedrag zegt lang niet alles, omdat er grote verschillen bestaan in hun inkomens, mede afhankelijk van de aard van de praktijk of de mate waarin een advocatenkantoor met toevoegingen werkt.
Omdat de opgegeven bedragen zo sterk uiteenlopen, hebben we niet het zuivere gemiddelde berekend (dat zou sterk onder invloed staan van uitschieters naar boven en naar beneden), maar de mediaan (de middelste waarneming uit een reeks).
Van de notarissen zeggen vier op de tien dat het persoonlijk inkomen in 2019 is gestegen (15 procent zag een daling). Van de advocaten zijn dat er ruim drie op de tien (25 procent werd geconfronteerd met een dalend inkomen). Voor 2020 zijn de verwachtingen iets meer gematigd: een kwart van de notarissen en een op de vijf zelfstandig advocaten/partners voorziet een (verdere) inkomensstijging.
In loondienst
Ook beroepsgenoten in loondienst zijn gemiddeld meer gaan verdienen. Het bruto jaarinkomen van een advocaat in loondienst (medewerkers en stagiairs gezamenlijk) bedraagt circa 55.000 euro en zal volgend jaar volgens eigen verwachtingen stijgen naar 60.000 euro. Ook in deze berekening is niet uitgegaan van het zuivere gemiddelde, maar van de mediaan.
Toegevoegd notarissen verdienden in 2018 circa 72.000 euro en kandidaat-notarissen 48.000 euro. Het aantal respondenten uit het notariaat was dit jaar niet voldoende om een goede schatting te maken van het gemiddelde inkomen in 2019 en 2020.
In notariskantoren bestaat over het algemeen geen cultuur waarin openlijk gesproken kan worden over het beloningsbeleid, zegt driekwart van de ondervraagde werknemers. Dat is bij de advocatenkantoren 55 procent; daar is de openheid dus blijkbaar groter.
Hoe beloningen tot stand komen, lijkt bij advocatenkantoren voor werknemers ook duidelijker dan bij notariskantoren. Zes van de tien medewerkers van advocatenkantoren zeggen dat er binnen het kantoor wordt gewerkt met salarisschalen. Bij de notarissenkantoren zeggen drie van de tien medewerkers dat er salarisschalen zijn.
Meer onderzoeksresultaten en interviews met advocaten en notarissen over hun werksituatie lezen? Check het nieuwe Advocatie Magazine met een klik op de cover.