“Toen ik naar New York ging om kennis te maken met mijn baas John Halvey in het najaar van 2008, was de crisis op een hoogtepunt beland. Wall Street stond vol met demonstranten en Michael Moore liep rond met een cameraploeg en een geel crime scene-lint om de banken ‘aan te vallen’ en het geld van de burger ’terug te eisen’. [te zien in de film Capitalism, a love story, red.]. We waren dicht bij een bank run.”
Rene Geskes is vanaf eind 2008 Director Legal & Regulations van NYSE Euronext in Amsterdam, de zelf ook aan de beurs genoteerde (New York, NYX) ‘koepel’ die in 2007 ontstond met de fusie tussen NYSE en Euronext. Het ‘concern’ omvat de effectenbeurzen van New York, Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon alsmede de beurs voor opties en futures Liffe in Londen. NYSE Euronext (ruim 3000 medewerkers worldwide; 195 in Amsterdam) biedt rond de 8000 genoteerde produkten aan en beheerst 40% van de totale wereldhandel in effecten waarmee het tevens wereldmarktleider is. Vooral het ‘Regulations’-onderdeel van zijn functie is van belang, want samen met sectoren als banking, luchtvaart, farmacie, energie en telecom behoort de effectenhandel, zeker in deze tijden van crisis, tot de most heavily regulated sectoren.
Geskes: “Natuurlijk, de crisis vormt een enorm probleem, maar wij als beurs vormden daar paradoxaal genoeg geen onderdeel van. Wij zijn juist een deel van de oplossing. Eén van de hoofdoorzaken van alle ellende was namelijk dat er te veel derivaten over the counter (buiten de beurs om, red.) werden verhandeld zoals CDO’s en CDS’s. Toen er problemen ontstonden bij banken sloeg het wantrouwen toe, verdwenen liquiditeit en prijsvorming, en werd het volslagen onduidelijk wie er nog wat toe goed van elkaar en wat deze contracten waard waren. De beurzen zijn -zelfs in de donkerste dagen van de crisis – blijven functioneren en dankzij een centrale tegenpartij (de clearing) waren beleggers steeds verzekerd van levering van stukken of betaling.”
Belangrijkse regulatory zaken waarmee Geskes deze maanden bezig is (geweest), zijn de evaluatie van de belangrijke van de Europese Mifid-richtlijn van 2007 -die ondermeer de weg opende voor meer concurrentie als gevolg waarvan in Londen de zeer succesvolle ‘prijsvechter’ Chi-X ontstond – contractuele en regulatory aspecten rond de lancering van het nieuwe handelssysteem UTP (Universal Trading Platform) met een geheel nieuwe afhandelsysteem en het voeren van een ‘Europese lobby’ ter beïnvloeding van het proces van Europese regelgeving alsmede het reageren op voorstellen van toezichthouders zoals CESR (Committee of European Securities Regulators). Geskes: “Maar veel dingen waar ik aan werk, zijn geheim!”
Een loopbaan in de high finance
Rene Geskes begon zijn loopbaan als strafrechtadvocaat (1993-1998). Hij deed al snel veel economische strafzaken, en kwam daardoor in aanraking met het bank- en effectenrecht. Uiteindelijk leverde het doorlopend in conflicten verkeren te weinig voldoening op, en wilde Geskes op meer constructieve wijze met zijn juridische en financiële kennis aan de slag. Hij stapte over naar investeringsbank Kempen & Co. waar hij tot 2002 actief was als adviseur bij beursintroducties en overnames. Vervolgens stapte Geskes over naar de AFM, waar hij eindigde als hoofd Juridische Zaken waar toen 43 mensen werkzaam waren.
Geskes: “Ik heb zes geweldige jaren bij de AFM gehad. Ik had met name te maken met de bestuurders Arthur Docters van Leeuwen en Paul Koster. Indrukwekkende figuren, mensen met een authentieke visie en een sterke strategie, die als dat nodig was ook daadwerkelijk hard durfden in te grijpen. Mijn kennis van finaciele strafzaken, IPO’s en overnames kwamen daarbij goed van pas. In die tijd onderhield ik natuurlijk al intensieve contacten met de beurs. Dat leidde ertoe dat mijn voorganger hier, Guus Warringa (hij w
erd chief legel counsel van APG Investments) mij benaderde voor NYSE Euronext.” In zijn huidige functie is Geskes naast hoofd JZ ook lid van het management team van de business unit Cash (aandelen, obligaties, ETF’s), die vanuit Parijs opereert. De andere business units van het concern zijn Derivaten (Londen) en Technologies (Amsterdam). Die laaste business unit houdt zich ondermeer bezig met de verkoop van marketdata aan bijvoorbeeld datavendors als Bloomberg en Reuter’s. Het management team van de business unit Cash stond onder leiding van Cees Vermaas (per juni dit jaar de hoogste man van NYSE Euronext Amsterdam) en bestaat uit twee Amerikanen, twee Britten, twee Nederlanders en drie Fransen.
Het Legal team
Rene Geskes geeft leiding aan een team waarin Olga Elsenga (ex-Loyens & Loeff) met name gaat over de noteringen en de IPO’s (transparantierichtlijn, prospectussen, WMZ, market abuse-directives, meldingsplichten, jaarrekening-aspecten), dat vaak in samenwerking met de AFM. Ook in het werk van Elsenga speelt de genoemde Mifid-richtlijn een belangrijke rol. Tjerk de Jong gaat over de derivaten (ook te definiëren als effecten die niet worden uitgegeven door een uitgevende instelling zoals aandelen en obligaties) en over de ongeveer 250 leden van de beurs, de partijen die handelen. Meanne van Weele gaat over de Europese trademarks van NYSE Euronext zoals namen en logo’s. Zij is nauw verbonden met de business unit Technology en werkt dus vanuit Amsterdam. Sabine Markus (ex-Baker & McKenzie) adviseert Technologies met name inzake de verkoop van data.
Regulatory beslommeringen
Medio 2010 woedt de strijd om een nieuwe systematiek voor toezicht op banken, verzekeraars en effectenhandel in volle hevigheid. Geskes is actief in het college of regulators waarin de vijf Europese toezichthouders van NYSE Euronext hun toezicht coordineren. Dit kan worden beschouwd als een mogelijke eerste stap naar een pan-Europees toezicht in de vorm van ESMA, de European Securities & Markets Authority. Geskes: “Mijn imput bestaat dan uit het analyseren van de effecten van de Mifid-richtlijn op onze onderneming, en op het toezicht in Nederland.”
Daarnaast wordt er in Europa fel gestreden om verscherpt toezicht op de handel in derivaten. Geskes: “Het zijn nu spannende tijden, want zowel het Europese als het Amerikaanse toezicht wordt op dit moment opnieuw ontworpen met de kennis van de crisis in het achterhoofd. Het is voor ons als Transatlantische beurs van groot belang onze stem te laten horen en mee te helpen aan een oplossing die de stabiliteit van de financiele markten en de positie van de belegger kan waarborgen.”
Litigation
De beurs wordt met enige regelmaat aangesproken door leden die zich benadeeld voelen omdat er ‘zaken fout zijn gegaan’. Het gaat dan al gauw om enorme bedragen: 40 miljoen, 100 miljoen. Geskes: “Kort gezegd kunnen wij slechts aansprakelijk worden gesteld indien we er echt met de pet naar hebben gegooid.” Een zaak die enige publiciteit heeft gekregen is Priority Telecom: gedupeerde eisten 200 miljoen dollar, omdat Euronext een notering van dit ‘nep-fonds’ nooit zou hebben mogen toestaan. Naast de beurs, is ook moederbedrijf UPC aansprakelijk gesteld. In april oordeelde de Hoge Raad dat de zaak – die dateert van 2001 – wordt terugverwezen.
Geskes: “Ironisch genoeg werd de beurs aangesproken op het feit dat we een fonds te snel hebben toegelaten , terwijl we in een andere zaak juist weer werden gedwongen een fonds toe te laten: Begaclaim. Joep van de Nieuwenhuizen (hij staat binnenkort voor de strafrechter inzake het ‘Rotterdamse havenschandaal’) vond dat een stichting met een claim tegen de beurs een notering diende te krijgen. Inderdaad; we zijn een open marktplaats, en ieder fonds dat aan onze regels voldoet moeten we toelaten. Zo ook Begaclaim, dat overigens later de zaak tegen de beurs verloor en een stille dood stierf.”
Advocatenkantoren
De voornaamste adviseur (en ook litigator) van de beurs is Kitty Lievens van Loyens & Loeff; zij behandelt ondermeer de zaak tegen Priority Telecom en adviseert in algemene zin inzake het financieel recht. Kennedy van der Laan (Christine Wildeman) adviseert op het gebied van trademarks en IE. Voor mededingingsrecht wordt een beroep gedaan op Howrey (Shaun Goodman) en Stibbe (Rein Wesseling).
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Bedrijfenjurist.nl